Vlada može od Kneževića da naplati 10 miliona eura

Vlada može od Kneževića da naplati 10 miliona eura

9
Podijeli

Konzorcijum vlasnika Meljine kompleksa obavezao se ugovorom da neće prouzrokovati otvaranje stečaja nad tom kompanijom i društvima u čijem je vlasništvu imovina bolnice Meljine i za to dostavio garanciju u iznosu od deset miliona eura, koju Vlada Crne Gore sada ima pravo da naplati, pokazuje ugovor iz juna 2008. godine, u koji su Dnevne novine imale uvid.

Ova odredba ugovora prekršena je 9. avgusta, kada je Privredni sud uveo stečaj u kompaniju biznismena Duška Kneževića, jer je više od dvije godine bila u blokadi i nije mogla da izmiruje obaveze prema povjeriocima.

Picerija i restoran

“Kupac se obavezuje da neće prouzrokovati da se nad kompanijom ili novoosnovanim društvima čija imovina ili dio imovine je imovina CVMU Meljine, sprovede likvidacija, stečaj ili prinudna uprava. U slučaju kršenja obaveze, prodavac može raskinuti ugovor i naplatiti činidbenu garanciju u njenom punom iznosu, odnosno tražiti naknadu štete”, navodi se u ugovoru koji su 19. juna 2008. predstavnici konzorcijuma potpisali sa tadašnjim ministrom finansija, Igorom Lukšićem.

Konzorcijum, sastavljen od Invest banke Montenegro, Atlasmont banke, Atlas cap i Specijalne bolnice za interne bolesti Sveti Nikola iz Kraljeva, dostavili su tada Vladi dvije garancije od po pet miliona eura, izdate od jedne poslovne banke i jedne kompanije.

“Kupac će kao sredstvo obezbjeđenja za uredno izvršenje obaveza predati prodavcu činidbenu garanciju u ukupnom iznosu od deset miliona eura, od čega pet miliona eura bankarsku garanciju izdatu od prihvatljive poslovne banke i pet miliona korporativnu garanciju izdatu od kompanije, sa obavezom revolvinga početkom svake investicione godine”, ističe se u ugovoru.

Stečaj u kompaniju Meljine kompleks uveden je na zahtjev izvršne direktorice Olivere Mihajlović-Elez, koja od oktobra 2016. nije mogla od poslodavca da naplati 19.040 eura na ime neizmirenih zarada, poreza i doprinosa. Kompanija je, prema podacima Centralne banke, u neprekidnoj blokadi od 8. aprila 2016. godine, a iznos blokade 10. avgusta bio je 349.517 eura.

Vlada je protiv Kneževićeve kompanije već pokrenula jedan spor pred Privrednim sudom zbog neispunjavanja investicionog programa, a da bi naplatila ovu garanciju moraće da podnese novu tužbu.

9 Komentari

 1. Vlada sa svim tajkunim mora prekinuti ugovor, ukoliko se ne pridrzavaju istih. Sve su jeftino kupili, a uložili su samo ondje gdje su bili sigurni da ce im donositi prihode. Kako i zasto Atlas grupa ima sve moguće (TV, Radio, fakultet, banku, hotel bolnicu, vodu, trgovačke lance itd.)? Ako ne ispunjavaju odredbe Ugovora, pljenidba, naplata depozita s kamatama, oduzimanje imovine. Uostalom, gdje su to sve zaradili?

 2. Tresla se gora rodio se miš.Ništa se pametno neće desiti sa Meljinama kao što se nije desilo ni sa ostalim u Crnoj gori.Zlikovci uvjek pobjeđuju.

  9
  2
 3. Prosto je nevjerovatno da se na vijest o mogućnost uvođenja stečaja u bolnicu Meljine ne oglašava niko od rukovodstva naše Opštine niti predstavnici političkih stranaka u SO. Kao da se sve ovo dešava na Jupiteru , a ne na par kilometara od zgrade Opštine. Vjerovatno su zauzeti digitalizaciojom Kanli kule.

  26
  5
 4. Mislim da bi u ovu zavrzlamu trebalo uključiri i Pamelu Anderson.
  Ona je tu bila od početka privatizacije, kao vrlo važan faktor, uz ministra zdravlja.

  47
  3

Ostavite komentar

*

code