Vlada uskoro raskida ugovor sa „Atlas“ grupom za prodaju bolnice Meljine

Vlada uskoro raskida ugovor sa „Atlas“ grupom za prodaju bolnice Meljine

1765
6
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_bolnica_MeljineRaskid kupoprodajnog ugovora Vlade i „Atlas“ grupe za bivšu Vojnu bolnicu Meljine već izvjesno vrijeme u ovdašnjoj javnosti se nagovještava. Tražio je to u aprilu i hercegnovski parlament, a crnogorski premijer Milo Đukanović je juče u Skupštini saopštio da je Vlada veoma blizu pokretanja procedure raskida ugovora sa investitorom koji nije ispunio obaveze preuzimanjem Vojno medicinske ustanove Meljine.
– Vlada neće tolerisati kašnjenja u realizaciji privatizacionih ili koncesionih ugovora, poručio je Đukanović, uz podatak da je do sada privatizovano više od 85 odsto kapitala državnih preduzeća. Ipak, objasnio je i da Vlada u krajnjoj nuždi poseže za raskidom ugovora sa privatizacionim partnerima, prethodno pokušavajući da uradi sve što je moguće da bi se popravili aranžmani i stvorili uslovi za optimalnu valorizaciju razvojnog resursa. No, u slučaju raskida, prema njegovim riječima, punu pažnju treba posvetiti nadoknadi štete, „jer država ima pravo na naknadu štete za ono što nije ostvareno kroz ranije definisani aranžman sa privatizacionim partnerom, kazao je Đukanović.
– U periodu od 2005. do ove godine ugovorili smo 637,3 miliona eura kroz kupoprodajne cijene i 1,26 milijardi eura investicija kroz privatizacione i ugovore o turističkoj valorizaciji državne imovine, dodao je premijer uz podatak da je za deset godina u Crnoj Gori privatizovano 40 kompanija.
Inače, Skupština opštine Herceg Novi je u aprilu uputila inicijativu Vladi Crne Gore da po hitnom postupku razmotri realizaciju kupoprodajnog ugovora sa Atlas grupom za Opštu privatnu bolnicu Meljine i da nađe rješenje bilo kroz raskid ugovora ili kroz ispunjenje ugovorenih obaveza investitora u što kraćem mogućem roku.
Uslov je da bolnica ostane u svojoj namjeni u Novom ili da uđe u sisitem javnog zdravstva Crne Gore. Jer, za sedam godina od privatizacije, umjesto garantovanih 119 miliona eura ulaganja u modernizaciju i infrastrukturu Bolnice Meljine, Atlas grupa uložila je samo tri miliona, a kako je tada saopšeno objekti su pod hipotekom na skoro 12 miliona eura.
Kompleks u Meljinama sa preko 50.000 kvadrata i 19 objekata kupio je Atlas konzorcijum za 25 miliona i značajno manje platio obveznicama. Partner projekta je bio arapski Kapital, koji je od Duška Kneževića preuzeo Atlas kapital centar u Podgorici.
U Atlas grupi su ranije ustvrdili da su do sada u medicinsku opremu uložili više od tri miliona eura, kako bi podigli kvalitet usluga, ali da Fond zdravstva i Dom zdravlja Herceg Novi ne omogućuju građanima Herceg Novog da u punom obimu, kako predviđa ugovor, koriste mogućnosti pregleda u bolnici.

6 Komentari

 1. poznavalac prilika ne izaziva ljutnju nego samo konstataciju,jer su mnogi poznavaoci prilika i znaju što treba,a nema ih niđe kad treba .Pametovanje iz doma ničemu ne služi.
  0  0
 2. Vidim da se “JA” malo ljuti što sam iznio svoj predlog! O tome koliko i kako drugi “misle” dobar je pokazatelj stanje bolnice Meljine, silosi u Zelenici, Brodogradilište Bijela, Institut Igalo i dr. Nije dovoljno samo “misliti”, treba nešto i konkretno DOBRO uraditi! Zato nemojte se ljutiti i omalovažavati predloge građana!
  0  0
 3. Konačno da se bolnica Meljine postavi na “pravim” osnovama. Od ove privatizacije “nije bilo ništa”. Oprema, građevinski objekti i usluga su “tragično” loši. Predlažem Vladi Crne Gore da od ovog medicinskog centra napravi NOVI KLINIČKI CENTAR. Pri tome treba objediniti Institut u Igalu i bolnicu u meljinama u jedan Centar. Od ovog Kliničkog centra imali bi koristi građani iz okoline, računajući i strane građane, i Država. Razmislite!
  0  0

Ostavite komentar

*

code