Vlada usvojila socijalni program, radnici do maja uposleni na doku

Vlada usvojila socijalni program, radnici do maja uposleni na doku

2639
6
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_razno_jul_brodogradiliste_brod_2307Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o socijalnom programu za “Jadransko brodogradilište” A.D. Bijela, koju je dostavlilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, odnosno Socijalni program rješavanja problema viška zaposlenih u “Jadranskom brodogradilištu A.D. Bijela”, koji su stečajem ostali bez posla.

U informaciji objavljenoj na sajtu Vlade, navodi se da se Ministarstvo finansija zadužuje da, radi realizacije zaključka Vlade Crne Gore od 4. septembra 2015. godine isplati sredstva za otpremnine sa programa: Upravljanje budžetom– Otpremnine za tehnološke viškove, po osnovu socijalnog programa za zaposlene u Jadranskom brodogradilištu A.D. Bijela, po spisku koji je dostavilo Ministarstva saobraćaja i pomorstva i stečajnog upravnika “Jadranskog brodogradilišta “A.D. Bijela, odmah po naplati potraživanja države iz stečajne mase.

Picerija i restoran

To, prema riječima predsjednika Sindikata Brodogradilišta, Mladena Krivokapića, praktično znači da će 202 radnika koji su se danom stečaja našli u Brodogradilištu Bijela, dobiti otpremnine koje je Sindikat dogovorio ljetos sa predstavnicima Vlade i resornih ministarstava. Zaostale plate, zimnice i naknade za podstanarsko iznose negdje oko milion eura, dodaje Krivokapić, napominjući da je odluka Vlade konačna te da se isplata očekuje ubrzo.

images_slike_dogadjaji_2015_razno_jul_mladen_krivokapic“Svima koji su se danom stečaja zatekli u Brodogradilištu, njih 390  radnici, penzioneri i oni koji su dobili otpremnine u zadnjem krugu, duguju se dvije i po zarade, podstanarsko i zimnice. Nakon toga ostalo je 266 radnika jer je 64 radnika ostvarilo penziju po Zakonu o 30 godina staža, i oni će dobiti otpremnine kad ih Vlada usvoji. Ovo što je Vlada sinoć usvojila su otpremnine za radnike koji su ostali u Brodogradilištu, njih 202. Vlada je odlučila da razluči radnike i penzionere, pa će penzioneri čekati taj neki zajednički paket mjera sa kolegama iz KAP-a i Boksita”, pojasnio je Krivokapić.

Krivokapić je istakao i da su danas sa novim vlasnikom velikog doka, litvanskom kompanijom AB Vikaru Laivu Gamykla, dogovorili radni angažman do maja sljedeće godine. Dok će se tegliti u Litvaniju sljedeće godine, a do tada:

“Ovih dana treba da počnemo da definišemo radove, odnosno timove koji će raditi – inženjere iz Litvanije, kao i timove naših ljudi, vrste i obime poslova koji će se raditi, i onda ćemo znati koliko će radnika ili eventualno kooperanata biti neophodno. Smatram da je to uspjeh i Sindikata i zaposlenih, da smo do otpremnina koje očekujemo vrlo brzo, uspjeli da makar još jednu godinu prolongiramo ostanak u firmi dok god je veliki dok tu”, dodao je Krivokapić.

Iako kako kaže posla neće biti za svo 182 radnika, upornošću Sindikata i radnika, ali i dobrom voljom stečajnog upravnika Žarka Ostojića, uspjeli su da izdejstvuju da budu uposleni još godinu.

Ugovori će biti potpisivani na mjesec, uz minimalnu zaradu od 193 eura, oni koji budu odrađivali posao dobijaće pune plate kao što su dobijali i prije stečaja.

6 Komentari

 1. Još da dodam, DPS me još prije 25 godina ubjedjivao da ćemo svi biti siti, da ŽIVIMO BOLJE pa ispade da sam jedino ja sit ali sit tih poltrona što su sad ogladnjeli… Toliko,ko razumije, shvatiće…
  0  0
 2. Niksa dobio si 193e i nijesi morao da ides na posao .Znaci mogo si da radis dodatni poso ako si htio i da prezivis.A kapiram da vise nema od 7 do 18 casova lezanja u JMB .Neki bi da dobiju otpremnine a i dalje da nastave da rade kao sto su radili do prije godinu dana .Nego dajte otpremnine pa da se igramo razlaza.I sto je jos vazno da vas napomenem sad u oktombru svi podrsku za dva Krusa nemoj da se prevarite da nekog drugog glasate.Posto su vam obezbijedilili otpremnine i radna mjesta mislim ovo drugo malo ironije radi valja se.Bas mi je drago sto se u potpunosti sacuvala industrija u CG .Kad je dosao DRPES na vlas bilo je 180 000 proizvodnih radnika a danas ih je ostalo jedva 5 000 domacinski nema sta .
  0  0
 3. A dje su oni gladni što su tvrdili da od para nema ništa… Dežurni pljuvaci,pljuvaci od kojih mnogi i danas smrde dolje za 400 evra…sta bi danas? Niko da se javi? Evo ja cu prvi put ostaviti komentar i zahvaliti se Mladenu na trudu i dostojanstvenim držanjem… Stavicu i ime jer za razliku od mnogih nema razloga da se stidim… Još da dodam, ovi gladni su me prije 10 godina ubjedjivali da ćemo svi biti siti, pa ispade da sam jedino ja sit ali sit tih poltrona što su sad ogladnjeli… Toliko,ko razumije, shvatiće…
  0  0

Ostavite komentar

*

code