Vlast i opozicija Novog o sopstvenim učincima

Vlast i opozicija Novog o sopstvenim učincima

1825
13
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_luka_herceg_novi_rj_1Godina je od promjene vlasti u Herceg Novom i početak nove kalendarske, u kojoj će biti organizovani izbori za crnogorski parlament. Opozicija u Novom takođe priželjkuje prijevremene izbore, a vlast da opstane. Radio Jadran je pokušao da sa par pitanja jednima i drugima sazna, pored ostalog, kako vide sopstveni angažman u Skupštini i kako će djelovati u 2016. godini.
Pitanja smo dostavili svim parlamentarnim strankama prije osam dana. Odgovore do danas nijesmo dobili iz vladajuće građanske liste Izbor, niti iz opozicionih odborničkih klubova SDP-a i Demokrata, odnosno nezavisnih odbornika Mirka Mustura i Obrada Gojkovića.
Danas i naredna dva dana na portalu Radija Jadran možete pročitati šta kažu u vladajućem DPS-u, a šta opozicionari: Građanski savez, Snp, Nova, Novska lista i PZP.

Kako ocjenjujete učinke u prvoj godini vlasti kada je riječ o razvoju grada i funkcionisanju lokalne samouprave i njenih javnih preduzeća?
images_slike_dogadjaji_2015_politika_jul_so_hn_080715_sloboDps: Slobodan Radović Krušo
– Koalicija DPS Herceg Novi i građanska lista Izbor uspjeli su relativno brzo uhvatiti korak sa razvojnim izazovima koji se ispostavljaju kao ključne pretpostavke ukupnog razvoja grada. Bez revanšizma kao nasleđa prošlosti, bez senzacionalizma uspjeli smo da kadrovski osvježimo organe lokalne samouprave, da intenzivno pratimo započete investicione aktivnosti, svjesni odgovornosti pred građanima Novoga za uspješni završetak istih.
Naša koalicija je sve resurse grada stavila u funkciju promocije kulturnih, duhovnih i turističkih vrijednosti grada kandidujući se za Evropsku prijestonicu kulture, što cijenimo da nam pripada zbog nemjerljivog kulturnog utemeljenja po kojem je Herceg Novi poznat.
Generalno ovo je jedna važna stranica u istoriji grada koja će pokazati sve prednosti građanskog koncepta političkog promišljanja modernih i uspješnih i kvalitetnih kadrovskih rješenja kao zaloge uspješnog vođenja politike.
Skoro sva javna preduzeća , kao što sam već rekao, su kadrovski ojačana sposobnim, stručnim, kompetentnim ljudima, što važi i za Odbore direktora i sisteme nadzora.

Picerija i restoran

Koliko ste u protekloj godini u novom skupštinskom sazivu uspjeli da kao opozicija utičete na donošenje Odluka od važnosti za građane?
images_slike_dogadjaji_2015_politika_jul_so_hn_080715_sijacicGrađanski savez: Jovana Šijačić
– Za nas je 2015. godina, najbolje je reći, bila “turbulentna”. Da vas podsjetimo, godinu smo počeli kao “pozicija” to jest učestvovali smo u vlasti kao dio Izbora, u koaliciji sa DPS-om do 8.7.2015. Za tih pola godine, održane su Skupštine po raznim temama od značaja za grad. Napomenuću usvajanje budžeta, usvajanje jednoglasno odluke da se privatizacija Instituta Igalo treba zaustaviti, vandredna Skupština koja je za temu imala stečaj u Jadranskom Brodogradilištu Bijela, sa učešćem Sindikata te ustanove, Skupština o valorizaciji “Mamule”, kao i onih o kolektoru, privremenim objekatima, radnom vremenu, o planu za rad Skupštine, kako plan i nalaže i tome slično. Od 8.7. djelujemo kao opozicija, u okviru NVO Građanski Savez, sa 4 odbornika. Od tog datuma, možemo reći da nam ne bi “prošao” ni amandman sa tezom da je Zemlja okrugla?! Hoće se reći, ako je do tada bilo nekog saglasja, usvajanja pojedine Odluke ili amandmana koji je uložila opozicija, od 08.07.15, niti jedan amandman i niti jedna Odluka opozicije nije podržana u Skupštini Opštine Herceg Novi. Da ne spominjemo zloupotrebe službenog položaja, koje su se ogledale u sazivanju OIK-a, prije štampanja materijala za Skupštinu i sl.
Naši odbornici su, zbog ovakvog načina rada predsjednika Skušptine i zakonodavne vlasti u Skupštini Opštine Herceg Novi, uputili tužbu Upravnom Sudu Crne Gore. Suvišno je ovdje reći, da situacija za opoziciju u gradu i u državi, nije blistava, te se i državni organ ne oglašava po ovom pitanju, iako je davno prošao za to određen vremenski rok. No, “neka bude borba neprestalna”!!
Naša misija u skupstinškim klupama, je da iznosimo mišljenja, prvenstveno građana. Da diskutujemo o problemima grada, kako bi građani kroz radio i tv prenos vidjeli i čuli, da smo MI njihov glas, da se sa nama identifikuju, i znaju ko zastupa mišljenja i stavove proklamovane u predizbornoj kampanji. Da uvide, iz skupštinskih prenosa, ko jedno priča prije, a drugo radi poslije izbora.
images_slike_dogadjaji_2015_politika_avgust_danijela_djurovic_press_060815Snp: Danijela Đurović
– Najveći doprinos koji opozicija može imati u parlamentu kakav je sada u Herceg Novom, jeste da svim naporima i svim raspoloživim sredstvima razobliči prevarne radnje i privatne interese lokalnih moćnika upakovane u opšte, javne interese.

 

 

images_slike_licnosti_boris_seferovic_sohnNova: Boris Seferović
– U protekloj godini kao opozicija u novom skupštinskom savezu nismo uspjeli da utičemo na donošenje odluka koje su važne za građane. Nova skupštinska većina nas je, uglavnom, preglasavala.

 

 

images_slike_dogadjaji_2014_politika_so_hn_0407_konjevicNovska lista: Miloš Konjević
Na žalost, u protekloj smo godini, kao opoziciona struktura, imali minimalan uticaj na donošenje odluka od važnosti za građane, što se moglo i očekivati s obzirom da živimo u društvu koje se u suštini još uvijek muči sa prvim koracima demokratije. Otežavajuću okolnost predstavljalo je i to što su ti prvi koraci u Herceg Novom u protekloj godini išli unazad! Na sceni je u 2015. bilo potpuno omalovažavanje lokalnog parlamenta, te potpuno obesmišljavanje najvažnijih gradskih funkcija.
Ipak, i u takvoj situaciji, Novska Lista je svim skupštinskim zasijedanjima prilazila do kraja ozbiljno, a naši su odbornici diskutovali po skoro svim tačkama dnevnog reda pokušavajući probuditi bar malo brige i malo svijesti o dobrobiti građana Herceg Novog. Sa koalicijom na vlasti, to se, na žalost, pokazalo kao nemoguća misija, budući da se podaništvo podgoričkim klanovima moći, ipak, pokazalo njihovim jedinim prioritetom.

images_slike_dogadjaji_2015_politika_avgust_so_hn_060815_bazdarPzp: Milovan Baždar
– Mislim da opozicija u skupštinskom sazivu tokom 2015. nije uspjela da ozbiljnije utiče na donošenje važnih odluka. Razlog za to nije u neaktivnosti ili manjku stručnog i kvalitetnog pristupa opozicionih odbornika, već prije svega u onome što bih ja nazvao zatvorenost i nespremnost vladajuće koalicije na bilo kakav zajednički pristup. Jasno mi je da jedan broj odbornika neke odluke ne može u potpunosti ispratiti zbog njihove složenosti i struke koja im možda nije bliska, ali iznenađujuća je bila nespremnost da se prihvati i neke elementarne predloge ili amandmane. Ko god razumije principe otvorenog društva zna da je spremnost na konstruktivnu saradnju, ali i kritiku od velikog značaja. Zdravog parlamentarizma ne može biti ako ne želimo prihvatiti neke argumente samo zato što dolaze od političkih protivnika. Sada je već očigledno da lokalna uprava ima ozbiljne organizacione slabosti kao što je spajanje urbanizma i komunalnih djelatnosti. Neke odluke su problematične zbog loše zaštite opštinskih interesa kao što je odluka o zajedničkoj investiciji na potoku Pijavica u Bijeloj, neke zbog neustavnih i nedopustivih elemenata kao što je odluka o pomoćnim objektima ili odluka o lokalnim objektima od javnog interesa. Imamo čak i situaciju i da se nedopustivo kasni sa odgovorima na brojna odbornička pitanja, što prilično pokazuje odnos vlasti prema parlamentarizmu, a može se sumnjati i u namjeru da se prikriju neke informacije.

13 Komentari

 1. PETRE, javna je tajna da je DPS podjeljen na 2 struje, Slobovu i Andrijinu, to svi znaju ( deža vi SNP). A Duško još od izbora nije bio na Kruševice. Čeka ga narod da im nadje kupca za krtolu za 5e, i zaposli sve od kuće Prnjata (Meljine) pa do Kruševica.
  Takodje pri kraju je projekat za žičaru na Vrbanju, za 800.000 furešta (tako je rekla Presjednica kod
  Perice), Glavni projektant je Vlado M.
  Pošto su otišli Mamula, banja, brodogradilište, v.boka itd, u novoj 2016 očekujemo prodaju Sutorine, Kamenog, Mokrina, Vrbanja.. dako se nadje investitor (Duka će dovesti nekoga, kad je mogao dovesti za podvodni kanal, žičaru ,snežanu i 7 patuljaka) može i ovo.
  Dragi Novljani, nazdravlje vam 2016! Kao i redakciji radija Jadrana, medija bez konkurencije od Debelog brijega(ako i to ne prodaju) do Trojice (to ne mogu prodat jer je Kotorski).
  0  0
 2. Prekinuli ste visedecenijsku tradiciju druženja sa penzionerima -koji su, vecina njih, cijeli radni vijek radili u organima lokalne uprave. Nekako mi je bljutav ukus u ustima-mizerno . Zar nijeste bili kapaci toliko?
  0  0
 3. Zanimaju me ove teorije zavjere po portalima, kako zamisljate novu vezu DPS+Gradjanski ??13+4=17 ?Nije dovoljno za vlast!!!Na koga sumnjate? Interesantna ideja, a vrijeme ce pokazati
  0  0
 4. I ja kazem da nisu svi isti. ‘Stara’ vlast ce dokazati da nije ista. Mi smo i ocisceni i procisceni od …. iz nasih redova: Dejana M, Vlada M, Zorana Bijelica, Tomice M ……. koji su pokazali i dokazali da su jos davno prodali ovaj grad DPS-u i da su planski urusavali ugled i obraz casnih i postenih ljudi .Ako misle da smo svi na prodaju- grijese, to ce se i pokazati. Prevarili su narod sa svojom tvorevinom Izbor, a sad hoce sa Gradjanskim Savezom!!!! Nemojte se prevariti, to sada planiraju!!!!!!!!
  0  0
 5. Nisu svi isti!!!Neki su i gori?ali je trebalo da dodju na vlast,pa da to uvidimo.Nista zato, mijenjajmo opet!!Pred nama je godina izbora, ne valjas, smijenicemo te!Jos da izborni zakon bude kako treba, olovku u ruke,i na glasanje!!NICIJA NIJE DO ZORE GORILA .
  0  0
 6. grad nikad gori nije bio ! mislili smo da od onih proslih nema gorih ali nas je DPS+Izbor za kratko vreme ubijedio da su oni jos gori. ja tacno ne vidim koga vise moze ovaj napaceni narod da izabere da vodi grad kad su svi isti.
  0  0

Ostavite komentar

*

code