Vlast i opozicija u Novom o (ne)jedinstvu, (ne)konstruktivnom djelovanju

Vlast i opozicija u Novom o (ne)jedinstvu, (ne)konstruktivnom djelovanju

1575
4
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

images_slike_gradovi_hn_herceg_novi_cgDajući prostor parlamentarnim strankama u Herceg Novom da kažu što misle o sopstvenoj ulozi u Skupštini i kako će djelovati u 2016. godini u drugom krugu pitanja odgvore smo dobili iz vladajućeg Dps-a i opozicionih Klubova odbornika: Građanskog saveza, Snp-a, Nove, Novske liste i Pzp-a. Podsjećamo da iz vladajuće građanske liste Izbor, kao i opozicionih odborničkih klubova SDP-a i Demokrata, odnosno nezavisnih odbornika Mirka Mustura i Obrada Gojkovića, uprkos najavi da će to učiniti, nismo dobili odgovore.

Šta ste uspjeli, a šta niste ostvarili, a trebalo je, iz Vašeg izbornog programa? Zašto?

Picerija i restoran

images_slike_dogadjaji_2015_politika_jul_so_hn_080715_sloboDPS: Slobodan Radović Krušo
– Tek je prva godina funkcionisanja iza nas, a građani i javnost već komentarišu intenzitet aktivnosti u gradu na svim nivoima. Upravo smo sve naše izborne planove koji su u stvari prava potreba građana ugradili u dokumenta koja predstavljaju platformu za rad lokalne samouprave.

Kako ocjenjujete koaliciono partnerstvo tokom prve godine vlasti u Herceg Novom?

– Bez obzira na sasvim prirodne razlike ili različite tonove koji se ponekad pojave oko određenih pitanja, zadovoljni smo rezultatima koje postiže naša koalicija. Prava satisfakcija je to što smo poslije 14 godina u prilici da dominantno učestvujemo u razvoju Herceg Novog što je za ponos ovoj generaciji političara, što se valorizovala jedna iskrena želja, rad i posvećenost naših aktivista da promjene u gradu donesu bolji život svih njegovih građana. Insistiraćemo na zakonitom, odgovornom i stručnom radu lokalne uprave isključivo u interesu građana i dokle god je to platforma na kojoj funkcioniše koalicija, mi ćemo biti zahvalan partner.

 

U više navrata ste inicirali vanredne sjednice Skupštine, oko Vektra Boke, Bolnice, Instituta Igalo. Koliko ste bili konstruktivna, a koliko destruktivna opozicija, s obzirom da je bilo i napuštanja i bojkota sjednica, čak i svečane povodom Dana opštine?

images_slike_dogadjaji_2015_politika_jul_so_hn_080715_sijacicGrađanski savez: Jovana Šijačić

– Kako biti konstruktivan kada niti jedan, ma koliko dobar predlog opozicije, nije prošao od 08.07.2015. Rekli bi zato, da je destruktivna uloga pozicije, koja obesmišljava svaki dijalog, svaki progres. Kako u ovim uslovima da djeluje opozicija, kada nam već pola godine, pozicija jedino govori, to da je 18 veće od 16. Pa jeste, ali nije politika tako prosta matematika. I zato mi, nekada, nečinjenjem, tj nedolaskom na sjednicu Skupštine, pokušavamo naći način da pokažemo da samo dijalog vrijedi, kojeg i ne bude ukoliko se opozicija ne pojavi. Da nekad nemaju ni zakonski legitimitet, tj kvorum, ako ne dođe, taj po njima “nevažniji” dio Skupštine. Dakle, ovo činjenje ili nečinjenje, nije ni u kom slučaju rušilačko, destruktivno, već je to naš konstruktivni način da vam pokažemo da je i igra i rezultat kvalitetniji, ako imate dostojnoga protivnika, da su jednoumne odluke manje vrijedne, njima i narodu, od onih koje bi se donijele u slobodnomislećoj atmosferi. Bojkot je samo jedan vid dijaloga. Čak i vi novinari nas više zapažate kad nismo tu, zar ne? Da, i to je moguće i postiže neki smisao.
Naše prisustvo na Svečanoj sjednici bi bilo podrška ovakvom načinu rada. Dalo bi legitimitet i lijepu sliku da je sve u redu, što nikako nije nešto što mi želimo reći. Dakle i ovoga puta, umjesto slušanja hvalospijeva i davanja podrške takvom načinu, tihi bojkot je mnogo bolje prikazao što smo htjeli reći o radu. Na kraju, protiv potpisnika pozivice za svečanu sjednicu smo pred Sudom.

images_slike_dogadjaji_2015_politika_avgust_danijela_djurovic_press_060815SNP: Danijela Đurović

– Ako vi kao medij u isti kontekst stavljate pitanje oko iniciranja vanrednih sjednica Skupštine vezanih za Vektra Boku, Institut Igalo i bivšu vojnu bolnicu Meljine sa bojkotom Skupštine kada je na dnevnom redu bilo kandidovanje Novoga za Evropsku prestonicu kulture, što je privatni projekat Izbora, onda se postavlja pitanje kako vi vidite interese grada i građana i gdje je vaša objektivnost i profesionalnost.

 

images_slike_licnosti_boris_seferovic_sohnNOVA: Boris Seferović

– Kada smo učestvovali u radu Skupštine bili smo konstruktivna opozicija što se vidi i po našim diskusijama i po glasanju prilikom donošenja važnih odluka vezanih za boljitak grada. Poslije pretrpljenog „suzavca“ u Podgorici nismo smatrali za shodno da dalje učestvujemo u radu Skupštine. Mi imamo jedan legitimni zahtjev da se opštinski izbori raspišu najdalje kada i republički, uz prethodni dogovor o prelaznoj vladi na republičkom nivou.

images_slike_dogadjaji_2014_politika_so_hn_0407_konjevicNovska lista: Miloš Konjević

– U protekloj godini je Novska Lista bila jedna od najkonstruktivnijih opozicija u modernoj istoriji parlamentarizma u Crnoj Gori. Našim izbornim programom smo se obavezali na apsolutnu i beskompromisnu borbu za naš grad i interes građana Herceg Novog, i tu smo borbu vodili svakog dana.
Podržali smo sve inicijative koje su mogle imati šansu da spriječe krađu građana Herceg Novog ili da bar na vidjelo iznesu sve mutne radnje koje su osmislili današnji građani Spuža i njihovi partijski drugovi i koalicioni partneri.
Na nesreću, podijum su često na vanrednim Skupštinama okupirali odbornici koji su skretali teme na trivijalnosti i kreirali već pomenuto obesmišljavanje lokalnog parlamenta. Već je nakon prve vanredne sjednice postalo jasno da Herceg Novi više nema Skupštinu nego samo još jedan reality program.

pzp_bazdar_3006PZP: Milovan Baždar

Opozicioni odbornici su bili inicijatori nekoliko vanrednih sjednica na temu najvećih problema novske privrede: Vektra Boka, Bolnica i Institut. Ni brodogradilište nije zaboravljeno. Činjenica da su delegirane i široko razmatrane ove, sa ekonomskog i socijalnog stanovišta, izuzetno važne teme, govore o konstruktivnosti opozicije. Treba podsjetiti da je na predlog opozicije formirana i skupštinska radna grupa sa zadatkom da pripremi analizu i predloge u vezi sa privatizacijom Instituta. U ovom slučaju su usvojeni na sjednici Skupštine i neki zaključci opozicije. Dakle, ne postoji ni jedan ozbiljan argument u prilog tezi da je opzicija bila destruktivna. Naprotiv, ja bih destruktivnost pripisao onima koji su odustali od skupštinskih zaključaka za koje su i sami glasali. Možda neki komentari i replike prekorače Poslovnikom dozvoljeni prag, ali pravo pitanje je ko je u tome prednjačio. Ja ne bih javno imenovao tog odbornika ali on sigurno nije iz redova opozicije.
Što se tiče svečane sjednice za Dan Opštine, bojkot odbornika opozicije je bio odgovor na politiku vladajuće koalicije koju od početka simbolizuje: enormno zapošljavanje po rodbinskom i partijskom ključu (preko 70 ljudi); poigravanje sa funkcijom predsjednika Opštine, enormno neproduktivno trošenje javnih sredstava (nabavka čak 13 novih automobila) i slično. Kruna ovakvog stanja lokalne vlasti je očekivani raskol u Izboru, što dodatno čini vlast nelegitimnom, jer niko više ne zna koga preostali izborovci sa Duškom Radovićem predstavljaju.

4 Komentari

 1. Jadno.
  Ni oni prije ni ovi sada nista dobro, osim samima sebi, nece donjet.
  Kako ih se ne sjetit ko su i sto su bili prije ove lepote zvana POLITICKE PARTIJE, sinonim za uspjeh bez velikog truda, sto gluplji to vrhu blizi. Ni razred u skoli vecina nije krsteno mogla da zavrsi a eto ih sada profesori ,doktori,menadzeri. Jednom rijecju cuda od ljudi.
  Prijemi,sjednice,odbori, hvalospjev jedni drugima,nagrade a grad pravi jad. Herceg Novi cini se nikad gore nije izgledao. Grad u kome ste jedino uspjesni ako imate dobru vezu za “drzavno -partijski” posao.
  0  0
 2. Oni prosli su dali zimnicu a ove godine radnici Opštine mogu za praznike da vataju signal od komšije i da čitaju novine pošto plata nije bila a zimnica je izostala.
  0  0

Ostavite komentar

*

code