Vlast i opozicija u Novom o očekivanjima u 2016.

Vlast i opozicija u Novom o očekivanjima u 2016.

1763
8
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_herceg novi 2U posljednjem krugu pitanja dostavljenih predstavnicima vladajuće koalicije i opozicionih stranaka u hercegnovskoj Skupštini htjeli smo da saznamo šta ključno osporavaju jedni drugima i šta očekuju u godini iz opozicionog SDP-a i Kluba nezavisnih odbornika Mirka Mustura i Obrada Gojkovića.

Koliko je tačno da u vladajućoj koaliciji ima velikih neslaganja oko razvojnih projekata, kadrovskih rješenja, zapošljavanja, finansija?

Picerija i restoran

images_slike_dogadjaji_2015_politika_jul_so_hn_080715_sloboDPS: Slobodan Radović Krušo

– Niti su velika niti ih ima toliko da bi bilo ko bio zabrinut. Upravo za funkcionisanje koalicije i donošenje pravih odluka različita gledanja mogu biti samo ljekovita, jer se uvijek završe dogovorom. Kao što sam prethodno rekao platforma za uspješnost koalicije je utvrđena i od nje nećemo odstupati.

Kako komentarišete optužbe opozicije o korumpiranosti i nelegalnim odlukama Skupštine?

– Moram priznati da nijesu vrijedne komentara tim prije što njima posebno ni po čemu ne pripada da to pričaju.

Vjerujete li da Vaša koalicija može opstati do kraja mandata, još tri godine?

– Naravno da vjerujem, jer da ne vjerujem ne bismo ni bili u koaliciji sa građanskom grupom Izbor. Tim prije što po koalicionom sporazumu druge dvije godine mandata DPS daje kandidata za gradonačelnika.

Što zamjerate vladajućoj koaliciji i kako vidite svoje dalje djelovanje u Skupštini?

images_slike_dogadjaji_2015_politika_jul_so_hn_080715_sijacicGRAĐANSKI SAVEZ: Jovana Šijačić

– Vladajuća koalicija tj. ova “tanka koalicija” je za odbornike Građanskog saveza opozicija. Opozicija su svemu za šta smo se mi borili na izborima 2014. Mi smo ušli u izborni proces, da politika i vlast u Herceg Novom ne bi izgledale kao do tada. Da se borimo, protiv politikantstva, neznanja, netransparentnosti zapošljavanja i javnih nabavki, protiv uvijek jednoumlja većine, protiv “privremenih odluka” i v.d stanja. Na veliku žalost, upravo smo, čudnim obrtom, dobili takvu vlast. Ali, nekako se “iskristalisalo” ko smo “MI” a ko su ,”ONI”.
Poručujemo građanima, da će naše djelovanje biti dio iste misije kao kad smo i krenuli u politiku. To nema veze sa pozicionim, ili opozicionim klupama. To ima veze sa glasom građanina u Skupštini, sa aktivizmom. Svaka Skupština je nova borba, ali “put od hiljadu milja, počinje jednim korakom”, važno je samo da znamo gdje idemo. IDEMO, to je naš slogan!!

images_slike_dogadjaji_2015_politika_avgust_danijela_djurovic_press_060815SNP: Danijela Đurović

– Vladajućoj koaliciji ne zamjeram ništa. Oni su brzo-prolazna farsa od čije godine vladavine ćemo se, na žalost, oporavljati deceniju. Djelovanje Kluba odbornika SNP u novskom parlamentu vidim kao glas naroda i glas razuma.

 

images_slike_licnosti_boris_seferovic_sohnNOVA: Boris Seferović

– Vladajuća koalicija nije uspjela za godinu da ispuni niti jednu stavku iz svog koalicionog sporazuma, odnosno iz svojih izbornih programa. Neprincinpijelnost se ogleda na svakom koraku. Svoje dalje djelovanje u Skupštini ćemo usaglasiti sa dešavanjima na republičkoj sceni, a sve vezano za donošenje izborne regulative i prelazne vlade da bar jednom od uvođenja višestranačja imamo fer i poštene izbore.

images_slike_dogadjaji_2014_politika_so_hn_0407_konjevicNOVSKA LISTA: Miloš Konjević

– Vladajuća koalicija je već u prvoj godini pokazala da će zauzeti značajno mjesto u budućem istraživačkom radu studenata raznih svjetskih univerziteta. Doduše, to neće biti studenti političkih nauka, niti prava ili ekonomije, već studenti psihologije, patologije, kriminalistike, a vjerovatno će biti materijala i za buduće dramaturge i pisce komedija. Najviše čemu se možemo nadati je da sve ovo posmatra neki budući Nušić ili Sterija Popović, kako bi se buduće generacije imale čemu smijati.
Nama koji, pak, živimo ovu tragikomediju ostaje da se suzdržimo od suza i nastavimo borbu. Ta borba u 2016. godini može da poprimi i vanparlamentarni oblik, obzirom da je grad opljačkan, stavljen u stečaj i zamalo ugašen.
Vlasti zamjeramo što je obesmislila najvažnije gradske funkcije počev od mjesta predsjednika opštine. Vlasti zamjeramo što je govorila i što govori neistine. Vlasti zamjeramo što im je kičma, a i štošta drugo, u šaci Podgorice i što ne smiju pisnuti svojim bosovima. Vlasti zamjeramo prevaru. Vlasti zamjeramo neznanje. Vlasti zamjeramo što nije hercegnovska.
Naše će djelovanje biti suprotno svom amaterizmu, poltronstvu, podaništvu i neznanju koje su prikazali DPS i Izbor. Borićemo se u parlamentu i van njega da spriječimo zločine prema Herceg Novom, a tamo gdje to ne budemo u mogućnosti, da ih razobličimo, ogolimo, i pokažemo građanima onakvim kakvi zaista jesu i sa ljudima koji stoje iza njih. Kriminalne privatizacije i zatvorena preduzeća nisu se desila sama od sebe. Iza njih stoje ličnosti i imena i prezimena, a u lokalnoj vlasti trenutno stoluju njihove sluge.

images_slike_dogadjaji_2015_politika_februar_milovan_bazdar_020215PZP: Milovan Baždar

– Odgovori na prva dva pitanja pokazuju da ne treba očekivati neki efikasan rad ni političke ni izvršne vlasti u narednoj godini. Sadašnje stanje predstavlja ozbiljnu političku krizu, koja će prerastati u krizu budžeta i javnih servisa. Jedino ispravno rješenje i izlaz je moguć putem vanrednih lokalnih izbora, ali sa prečišćenim biračkim spiskovima i uz punu primjenu izbornih propisa. I na kraju bih vama, vašim saradnicima i svim građanima naše opštine poželio sve najbolje u 2016. godini!

8 Komentari

  1. Interesantne su pripreme za izbor predsednika opstine iz Dps . Izbor to vidi kao poslednju sansu da pokusa da napravi jaci udarac i napuni dzepove posle niza ovih manjih od par desetinah hiljada eura ili par stotina hiljada ta bi trebala da bude milionska.Za to vrijeme Dps stekuje krivicne prijave kojima ce priprijetiti hapsenjem ili raspisivanjem potjernica za Izborom ako pokusaju da ih prevare u decembru.Dje je tu Novi i narod potpuno jednako interesuje i jedne i druge.
    0    0

Ostavite komentar

*

code