VODA U LOKALNIM IZVORIŠTIMA U HERCEG NOVOM (NE)ISPRAVNA

VODA U LOKALNIM IZVORIŠTIMA U HERCEG NOVOM (NE)ISPRAVNA

122
0
Podijeli

 Izgradnja kolektora u Herceg Novom već je prouzrokovala dovoljno problema u polaganju cijevi, dinamici izvođenja radova, otežanom saobraćanju, čestim prekidom dotoka vode duž rivijere, devastacijom Šetališta Pet Danica….

Pored toga, mještane Zelenike, kako nam javljaju posjetioci našeg sajta, muči još jedan problem: zamućena voda iz izvorišta Opačica i Mojdež. To je posebno delikatno pitanje, s obzirom na predstojeće majske restrikcije vode, kada će čitava opština biti oslonjena samo na ova lokalna izvorišta. Samo iz Opačice, koja i danas snabdjeva mjesta duž rivijere, vodu pije svaki treći stanovnik Herceg Novg. Njen kapacitet je prosječno 150 litara u sekundi. Međutim, evidentna je dugogodišnja nebriga u zaštiti izvorišta i stalno je otvorena opasnost od zagađenja i pored toga što je novska Skupština svojevremeno posebnom odlukom odredila tri zone zaštite Opačice. Tako je na zemljištu neposredne zone sanitarne zaštite zabranjena izgradnja svih vrsta objekata, osim objekata isključivo namijenjenih eksploataciji izvorišta. To u lokalnoj samoupravi ne poštuju, jer su u blizini izvorišta napravljeni stambeni objekti sa septičkim jamama, nema kanalizacione mreže, a tu su i zanatske radionice. Tek kada se napravi kolektor i sekundarna mreža vlasnici objekata umjesto upojnih jama moći će da se prikopčaju na glavnu mrežu. Šta do tada?
Isidor Stankov, jedan od mještana koji se obratio Radiju Jadran, tvrdi da danima prolazi pored Opačice i u kanalu za kišnicu, kako kaže, primjećuje “čudno obojenu vodu”, koja se ne pomjera. Kako je dodao, obavijestio je nadležne, ali iz lokalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija kažu da je voda ispravna. No, njemu je i dalje sporna njena boja.
Kako su našem radiju kazali iz Instituta za javno zdravlje, ispitivanja vode u Herceg Novom obavljena su 1. aprila kada je ustanovljeno da na dva mjesta voda nije higijenski ispravna. Riječ je o uzorcima vode uzetih prije ulaska u filter stanice u Mojdežu i Opačici.
Takođe, sa lokalnog izvorišta Potkop, po zahtjevima mještana Mojdeža, rađena je analiza vode u kojoj je pronađena bakterija ešerihija koli, ali ta voda ne ulazi u vodosistem Herceg Novog.
Iz Instituta za javno zdravlje kažu da su nakon evidentiranja ove bakterije uradili još jedno testiranje, međutim analize se očekuju narednih dana. Rezultati ispitivanja vode obično budu gotovi za 7 dana od dana uzimanja uzoraka.
Inače, od 11. aprila ove godine ispitivanje pijaće vode u Herceg Novom radi Institut za javno zdravlje Crne Gore, koji je tog dana i poptisao ugovor sa hercegnovskim Vodovodom i kanalizacijom d.o.o. Ispitivanja će se obavljati dva puta mjesečno, po potrebi i više, a uzorci će se uzimati sa 8 “punktova” u gradu.
Prije Instituta za javno zdravlje, ispitivanja vode radila je od 1.novembra 2013.godine laboratorija podgoričkog Vodovoda, jer laboratorija iz Bara nije posjedovala akreditaciju za mikrobiološka ispitivanja. Kako objašnjavaju iz Instituta za javno zdravlje, ispitivanje vode za piće, shodno članu 69. Zakona o bezbjednosti hrane ( “Sl. List CG 14/07 ), može da obavlja samo akreditovana i ovlašćena laboratorija.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code