VODE SVE MANJE U OPAČICI, RESTRIKCIJE DUŽE, GRAĐANI OGORČENI

VODE SVE MANJE U OPAČICI, RESTRIKCIJE DUŽE, GRAĐANI OGORČENI

67
0
Podijeli

Novljani su gotovo “oguglali” na junske restrikcije vode, zbog obustave 400 sekundnih litara sa Plata, odnosno radova u tunelu i na postrojenjiama HE na Trebišnjici i HE Dubrovnik.

Bili su tako pripremljeni na suve špine i ove godine i nešto blaže restrikcije zbog 35 sekundnih litara iz regionalnog vodovoda za Bijelu i Kamenare. Ipak, to, kao i 100 sekundnih litara iz Opačice i 15 iz Mojdeža nije dovoljno.
Vodu u određenim terminima ne dobijaju svi u isto vrijeme, niti po dva sata ujutru i uveče, tvrde građani koji nam se svakodnevno javljaju. Oni sa Tople posljednjih dana vodu dobijaju jedva po pola ure, što je, kako kažu, dovoljno samo da je natoče u flaše i bidone. Mašine za veš pale po dvadesetak minuta, uz to ne otvarajući nijednu drugu špinu da ne bi “odvlačila” vodu.
Sa druge strane, postoje naselja u Novom koja vodu imaju i više od dva predviđena sata ujutru i uveče, ili čak koja konstantno od prvog dana restrikcija, imaju pun mlaz. To je dio Crvenog krsta, gdje potrošači tvrde da vodu imaju 24 sata i nijednom nijesu isključeni sa mreže.
V.d. direktorica novskog Vodovoda Jelena Đaković potvrđuje da postoje pojedini djelovi grada koji su spojeni na neke starije “sisteme” te zato ne podliježu restrikciji, dodajući da se mještanima Tople vodotok “uskraćen” samo pola sata.
“Imamo par slučajeva kojima se voda ne gasi, a inače su svi u restriktivnom vodosnabdijevanju. Problem Tople jeste što njih prve “gase”, a posljednje “pale”, i tu se “gubi” to pola sata. Sa druge strane, čim voda dođe, svi otvore sve”, kaže Đakovićka.
Po ovoj “teoriji” , po dolasku vode, građani vjerovatno ne bi trebalo da uključuju ništa da se voda ne bi trošila. Đakovićka podsjeća da su apelovali na racionalnu potrošnju, ali bez uspjeha. Sa druge strane, Novljani se pitaju kako da troše racionalno nešto što im i onako “curi kao rakija”?
“Mi smo građane molili da se voda racionalno koristi i to se ne poštuje. Koliko vidim, zelene površine ne trpe, bašte se zalijevaju i zbog toga trpe drugi”, dodaje Đakovićka.
Iz Vodovoda zato obavještavaju da je zbog povećanog broja korisnika i potrošnje snabdijevanje otežano, naročito u višim zonama. Ipak, ni ovdje nije kraj mukama sa vodom, jer kako iz ovog preduzeća najavljuju, od srijede 17. juna zbog smanjenog nivoa vode u podzemnoj akumulaciji Opačica, biće stavljena van funkcije jedna od četiri pumpe. Ovo izvorište će davati 40 l/s odnosno 25% manje vode. Potrošači iz Bijele i Kamenara i dalje će se snabdijevati vodom iz regionalnog vodovoda.
Zvanične restrikcije trebalo bi da traju do 20. juna, ali preksjutra se očekuje sastanak u Konavlima i obilazak radova na Platu, kada bi trebalo da se zna i da li će biti produženja.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code