VOJNI PENZIONERI TRAŽE PRAVA PRED SUDOM U STRAZBURU

VOJNI PENZIONERI TRAŽE PRAVA PRED SUDOM U STRAZBURU

217
0
Podijeli

Advokatska kancelarija Blagote Mitrića pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu podnijela je tužbu protiv države Crne Gore u ime oko 1.400 vojnih penzionera, koji će tamo tražiti pravdu za ono što, kako kažu nisu mogli ostvariti u svojoj zemlji.

Žalba je primljena i sada teče postupak, rekao je za Radio Jadran predsjednik Udruženja vojnih penzionera, Pavle Pavlović.
Na ovaj potez Udruženje vojnih penzionera u Crnoj Gori, bilo je primorano, nakon negativne odluke Ustavnog suda Crne Gore vezane za ustavnost Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obeštećenju.
U Crnoj Gori ima oko 3.000 vojnih penzionera, a u Herceg Novom ih je 600 i po riječima Pavlovića oni ne traže ništa drugo osim da im se zakonom stečena prava priznaju i da se ta procedura ispoštuje u donošenju novih rješenja.
– Tražimo da se sadašnja penzija obračuna po vojnim propisima iz 2010. godine, da se uveća penzijski osnov za 20 odsto, kao i naknadnih 2,6 odsto na 2012. godinu. Zatim, da se obračuna kamata na preostalu razliku, kako je zakonom i obezbijeđeno, a to je 2 odsto. Potražujemo i razliku penzije za period od 2004. do 2007. godine. Taj postupak vodi se pred Sudom u Beogradu.
Podsjećamo da je problem nastao 2004. godine kada je Srbija odlučila da poveća penzije za 20 %, a Crna Gora u tom trenutku odlučila da samostalno finansira vojne penzionere koji žive u državi, što je dovelo do toga da ih ovo povećanje penzije nije obuhvatilo.
Vojni penzioneri tvrde da su ovom odlukom zakinuti za 15 miliona eura.

Picerija i restoran

KROV NAD GLAVOM TRAŽI 48 VOJNIH PRENZIONERA

Mnogi vojni penzioneri su i dalje stambeno nezbrinuti, pa 48 njih nemaju riješeno stambeno pitanje u Herceg Novom, a u Crnoj Gori njih 230, priča za Radio Jadran predsjednik novoosnovane NVO “Beskućnik”, Dragomir Rajačić.
– Čekamo 24 godine da se naše stambeno pitanje riješi, a za sada nema ni nagovještaja da bi to moglo da se dogodi, ogorčeni smo zbog toga – priznaje Rajačić.
Godinama su služeći u ondašnjoj JNA izdvajali od 4,6,do 6 % za stambene potrebe od svojih primanja tako da su stanove odavno isplatili, ali kako izgleda do njih neće lako i brzo doći.
Obraćali su se iz ove NVO na skoro sve adrese od državnih institucija do ambasadora u Crnoj Gori, ali bezuspješno.
Prosjek starosti osoba koje čekaju krov nad glavom je 75 godina i pitanje je da li će iko dočekati sosptveni krov nad glavom.
– Čuli smo da su stanove dobili pripadnici mirovnih misija, a rečeno nam je da se ni jedan cent ne može izdvojiti za vojne stanove, kad smo ih mi pitali. Nije nam krivo što su ih ti mladi ljudi dobili, neka su, zaslužili su, ali i mi smo sa preko 40 godina službovanja – naglašava Rajačić.
Jedna od njihovih ideja je bila da se od prodaje vojne imovine dobije barem bespovratni kredit i preko Opštine Herceg Novi plac da se napravi zgrada sa 45 stanova kako bi se agonija riješila?!
Hercegnovski vojni penzioneri zatražili su pomoć i od predsjednika Dejana Mandića, koji im je obećao da će naći plac za gradnju, ali posljednju riječ, ipak, će dati državni organi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code