Vojska otišla, ostali urušeni objekti: Čekaju investitore i veću brigu

Vojska otišla, ostali urušeni objekti: Čekaju investitore i veću brigu

16
Podijeli

U Boki Kotorskoj već nekoliko godina nema Vojske Crne Gore, Mornarica se preselila u Bar. Ali, brojni vojni objekti su napušteni I ruinirani, osim radarskog položaja Obosnik. U zalivu je čitav niz lokacija koje je Vojska decenijama koristila, koje čekaju privatizaciju – prodaju, odnosno zakup, ili veću brigu države. Otvoreni su , dostupni svima, “čerupaju” se…

Nedavni incident na Kamenom u bivšem vojnom skladištu, gdje su se igrala tri dječaka kada je došlo do eksplozije, od koje su zadobili opekotine, velika je opomena.

Picerija i restoran

Samo dvije vojne lokacije u Boki, za sada, dobijaju jasnu turističku namjenu, bivši Arsenal u Tivtu, gdje je izgrađeno nautičko naselje Porto Montenegro, kao i bivša kasarna “Orjenski bataljion”u Kumboru, na čijem mjestu raste rizort Portonovi.
Takozvanu turističku valorizaciju očekuju kasarne “Milan Spasić” u Radovićima, objekti Gornji i Donji Klinci, Rakite, Špilice, Opatovo, Lepetane, skladište Petrovići i Pristan gdje je i mulo sa 30-ak metara obale za privez plovila, podmornički potkop Rose, odnosno 24 vojna lokaliteta.

Atraktivne lokacije gdje su nekada bili vojni efektivi jesu sačuvane, ali bez neophodnog obezbjeđenja, pa u lokalnoj upravi u Herceg Novom vide dominantnu nebrigu Ministarstva odbrane.

– Zato se i dešavaju nezgode poput nedavne na Kamenom, kada su povrijeđenja tri dječaka u napuštenoj vojnoj kasarni. Takvi objekti, nisu osigurani i danas predstvaljaju opasnost. Želimo da se svi oni na primorju, posebno u Herceg Novom, valorizuju. Zato smo prije tri mjeseca poslali dopis Ministarstvu odbrane da se u vojnom objektu u Meljinama napravi vojni muzej , da se postave eksponati, ali dobili smo negativan odgovor. Očigledno, nemamo zajednički pogled na to kako što prije naći korisnu namjenu i valorizovati ostavljene vojne objekte – kaže nam predsjednik Opštine, Stevan Katić.

On podsjeća i na zgrade Vojske preko puta Portonovog u Kumboru koje izgledaju katastrofalno, tu je i bivša bivša ambulanta Vojske:

– Sve je u vlasništvu Ministarstva odbrane. Nikome nije interes da objekti budu ruinirani. Za lokalitet na Kamenom gdje je nekada bila kasarna instersovali su se investitori. Dali smo im podršku za ideju da tu naprave turističko zabavni kompleks, koji bi radio cijele godine. Time bi oživjelo herecgnovsko zaleđe, ali problem su imovinski odnosi. Nije jasno ko je titular Opština ili država – ističe Katić i ukazuje na prepreke koje imaju lokalne samouprave. Imovinom koja je nekada bila opštinska, lokalne uprave ne mogu da upravljaju, da daju u zakup , bez saglasnosti resornog Ministasrtva. Zato je, kaže Katić, neophodna decentralizacija, jer su lokalnim samoupravama “svezane ruke “.

Kasarna na Kamenom je upisana na privatna lica, ali su isplaćeni i sada je Vlada titular. Međitim, objašnjava Katić, još nema valjanog vlasničkog lista i procedure traju godinama.
Mnogo toga je godinama preče od brige o bivšim vojnim objektima i lokalitetima u Meljinama, Kumboru, Kamenom, u Sasovićima, na Luštici …Samo veliki oprez, ili sreća, mogu spasiti znatiželjnike, beskućnike, ili slučajne prolaznike da ne dožive neprijatnost ili veću nezgodu ako se upuste u “avanturu” obilaska mjesta gdje je nekada boravila Vojska Crne Gore.

16 Komentari

 1. Muzej od one divne vile? Da oće napunit onaj na Toploj i otvorit Štumberga, ko da bi još 4 otvorili. Ono je predivna vila za turističku namjenu. Koja može zaposliti desetine ljudi i praviti novac. Muzej na nemjestu neće niko obilaziti, ni plaćati ulaznicu, samo će se trošiti pare na još pedesetak novih službenika, zaposlenih po partijskoj i rođačkoj liniji.

  15
 2. Djeca su sama po sebi radoznala, istraživači i “naučnici” koji pokušavaju razne eksperimente.
  Ne treba ih ograničavati u igri, ali ih treba edukovati o opasnostima. Problem je što sve manje porodica, a škola nikako ne obraća pažnju na edukovanje o opasnostima.

  Osamdesetih u OŠ Dašo Pavičić su nas redovno upozoravali na opasnosti od zaostalih stvari iz 2. svjetskog rata… 35 – 40 godina od kraja rata.

  17
  1
 3. CIM PRIFALI PARA SVE CE TO NA TRZISTE SAMO POLAKO SVE BOLJA LOKACIJA OD BOLJEL,OPATOVO LEPETANI NA PJENU OD MORA KESA DEBELA CE BITI SAMO POMALO DA SE NADJE ,,STRATESKI PARTNER ,, HAHAHA

  22
  1
   • Pa i jesu stranci, samo su stacionirani na teritoriji Crne Gore. Oni su pripadnici NATO-a. Kad zagudi oni će da ginu za tuđe interese, jer Crna Gora nikad neće biti ratno poprište, Crna Gora strateški nije interesantna, obzirom na današnja oruđa koja mogu sa preciznošću da gađaju sa velikih daljina, što evo posljednjih godina gledamo svaki dan.

    4
    6

Ostavite komentar

*

code