Volonterska akcija na Orjenu za Dan planete Zemlje

Volonterska akcija na Orjenu za Dan planete Zemlje

3
Podijeli

Međunarodni Dan planete Zemlje, na Orjenu će biti obilježen u subotu 21. aprila volonterskom akcijom na karauli  Grab, kao i čišćenjem okoline puta iznad sela Kamenog ka Ublima.

Satnica:
09h: Okupljanje volontera u podnožju Vratla (40 min hoda, ili 10 min vožnje od „Borića“)
09:30: Pješački izlazak do pl. doma „Za Vratlom“, kratka pauza uz posluženje, dogovor oko podjele poslova i opreme
10:30: Dolazak do karaule Grab, razgledanje lokaliteta, kratka pauza
11-13h: Radovi na Grabu-uklanjanje bilja i raščišćavanje palog kamena
14h: zajednički ručak u pl. domu „Za Vratlom“
15h: Povratak u podnožje Vratla

Picerija i restoran

Karaula Grab (1383 m) čini veći kompleks austrougarskih suhozidnih objekata i položaja, izgrađenih na istoimenom vrhu, u južnom dijelu masiva Orjena. Karaula je obezbjeđivala pješačku komunikaciju Kameno-Vratlo-Ubaljska planina-Crkvice, što je zasigurno bio i osnovni razlog podizanja karaule, naročito nakon iskustva u Krivošijskom ustanku (1869.), gdje je Carstvo moralo da popusti, jer nije moglo da izađe na kraj sa ustanicima koji su koristili prednosti poznatog i teško prohodnog planinskog terena. Spomen-ploča iz 1882. godine postavljena upravo na kraju II Krivošijskog ustanka, u kome su se prethodno izvedeni austrougarski napori na obezbjeđenju vojnih komunikacija i položaja, pokazali djelotvornim.

Karaula Grab je zanimljiv primjer nestandardne austrougarske vojne gradnje i u sklopu sa odličnim vidicima i neobičnim, krševitim mikro reljefom, ima potencijal da preraste u nezaobilazno odredište za obilaske ovog dijela masiva Orjena. U tom kontekstu, volonterskom akcijom, planiranoj za subotu, 21. april, organizatori žele da skrenu pažnju javnosti na Grab, ali i da radom na terenu doprinesu njegovom očuvanju i pažljivojvalorizaciji.

Organizatori su Agencija za razvoj i zaštitu Orjena I planinarski klub „Subra“, a događaj se realizuje u okviru zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“, uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi. Učešće, koje osim volonterskog rada, uključuje vođenje, obilazak zanimljivosti i ručak je besplatno, a na sopstvenu odgovornost.

Čišćenje okoline puta Kameno-Ubli

Zaposlenici DOO Čistoća i Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, će u subotu, 21. aprila zajedno raditi na uklanjanju otpada iz okoline puta ka Ublima. Naime, kao i u okruženju ostalih putnih pravaca i ovdje je povremeno potrebno izvesti čišćenje i ujedno ukazati na potrebu boljeg čuvanja našeg najdragocjenijeg resursa-prirode.

3 Komentari

    • Jer je zbog boljih meteo uslova za nedelju pomjeren Paraglajding dan, događaj iz istog zajedničkog kalendara, pa nije bilo alternative, uz potpuno razumijevanje za ljude koji taj dan rade.

  1. Ako neko iz opštine čita ove komentare- dogovorite se sa kotorqnima i popravite konačno taj dio puta ispod lokve da se može od Vrbanja do Crkvića proći kolima. Sramota je da taj prekid traje preko 20 godina.

    14

Ostavite komentar

*

code