Volonterska akcija na Orjenu za Dan planete Zemlje

Volonterska akcija na Orjenu za Dan planete Zemlje

617
3
Podijeli

Međunarodni Dan planete Zemlje, na Orjenu će biti obilježen u subotu 21. aprila volonterskom akcijom na karauli  Grab, kao i čišćenjem okoline puta iznad sela Kamenog ka Ublima.

Satnica:
09h: Okupljanje volontera u podnožju Vratla (40 min hoda, ili 10 min vožnje od „Borića“)
09:30: Pješački izlazak do pl. doma „Za Vratlom“, kratka pauza uz posluženje, dogovor oko podjele poslova i opreme
10:30: Dolazak do karaule Grab, razgledanje lokaliteta, kratka pauza
11-13h: Radovi na Grabu-uklanjanje bilja i raščišćavanje palog kamena
14h: zajednički ručak u pl. domu „Za Vratlom“
15h: Povratak u podnožje Vratla

Picerija i restoran

Karaula Grab (1383 m) čini veći kompleks austrougarskih suhozidnih objekata i položaja, izgrađenih na istoimenom vrhu, u južnom dijelu masiva Orjena. Karaula je obezbjeđivala pješačku komunikaciju Kameno-Vratlo-Ubaljska planina-Crkvice, što je zasigurno bio i osnovni razlog podizanja karaule, naročito nakon iskustva u Krivošijskom ustanku (1869.), gdje je Carstvo moralo da popusti, jer nije moglo da izađe na kraj sa ustanicima koji su koristili prednosti poznatog i teško prohodnog planinskog terena. Spomen-ploča iz 1882. godine postavljena upravo na kraju II Krivošijskog ustanka, u kome su se prethodno izvedeni austrougarski napori na obezbjeđenju vojnih komunikacija i položaja, pokazali djelotvornim.

Karaula Grab je zanimljiv primjer nestandardne austrougarske vojne gradnje i u sklopu sa odličnim vidicima i neobičnim, krševitim mikro reljefom, ima potencijal da preraste u nezaobilazno odredište za obilaske ovog dijela masiva Orjena. U tom kontekstu, volonterskom akcijom, planiranoj za subotu, 21. april, organizatori žele da skrenu pažnju javnosti na Grab, ali i da radom na terenu doprinesu njegovom očuvanju i pažljivojvalorizaciji.

Organizatori su Agencija za razvoj i zaštitu Orjena I planinarski klub „Subra“, a događaj se realizuje u okviru zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“, uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi. Učešće, koje osim volonterskog rada, uključuje vođenje, obilazak zanimljivosti i ručak je besplatno, a na sopstvenu odgovornost.

Čišćenje okoline puta Kameno-Ubli

Zaposlenici DOO Čistoća i Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, će u subotu, 21. aprila zajedno raditi na uklanjanju otpada iz okoline puta ka Ublima. Naime, kao i u okruženju ostalih putnih pravaca i ovdje je povremeno potrebno izvesti čišćenje i ujedno ukazati na potrebu boljeg čuvanja našeg najdragocjenijeg resursa-prirode.

3 Komentari

  • Jer je zbog boljih meteo uslova za nedelju pomjeren Paraglajding dan, događaj iz istog zajedničkog kalendara, pa nije bilo alternative, uz potpuno razumijevanje za ljude koji taj dan rade.
   2   0
 1. Ako neko iz opštine čita ove komentare- dogovorite se sa kotorqnima i popravite konačno taj dio puta ispod lokve da se može od Vrbanja do Crkvića proći kolima. Sramota je da taj prekid traje preko 20 godina.
  13  0

Ostavite komentar

*

code