Volonterski kamp na Golom otoku – Pejzaži sjećanja

Volonterski kamp na Golom otoku – Pejzaži sjećanja

888
0
Podijeli

Goli_otok_zatvorMeđunarodni volonterski kamp »Pejzaži sjećanja« odžaće se na Golom otoku, u Hrvatskoj od 17. maja do 3. juna ove godine. Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva sve zainteresovane građane i građanke volonterskog duha, starosti od 18 do 99, da se prijave za volonterski kamp.

Volonteri/ke će raditi na poslovima raščišćavanja terena i uređenja perivoja na Golom otoku: raščišćavanje pješačkih staza i puteva (rezanje suvišnog granja koje ometa prolaz, grabljanje staza i uklanjanje odrezanog i pograbljanog otpada), raščiščavanje okoline oko srušenih baraka, razvrstavanje i odvoz prirodnog i građevinskog materijala.

Picerija i restoran

Osim fizičkog posla, za volontere/ke će biti organiziran niz edukativnih radionica suočavanja s prošlošću i društveno angažovane umjetnosti. Učestvovaće i na trodnevnoj ljetnoj školi posvećenoj razmjeni iskustava i informacija o sjećanjima na političko nasilje za vrijeme socijalističkog i komunističkog režima.

Za volontere/ke će biti organizovane studijske posjete lokalitetima koji su od istorijskog značaja (bivši zatvor Goli Otok i koncentracioni logor Kampor), a učestvovaće i u nizu radionica i panela na temu istorije, umjetnosti i kulture sjećanja.

Kampom će biti ujedno promovisan aktivan angažman u lokalnoj zajednici, kreirati okruženje za interkulturalno učenje i razvoj tolerancije i razumijevanja među različitim kulturama.

Kamp se organizuje u okviru projekta “Lična lica otpora i suprostavljanja ugnjetavanju u 20. vijeku u Evropi”, koji vodi Centar za suočavanje sa prošlošću DOCUMENTA iz Zagreba, a za organizaciju kampa je zadužen Volontrski centar Zagreb. CGO je partner iz Crne Gore u ovom međunarodnom projektu koji je podržan kroz program Evropske unije Evropa za građane.

Detaljne informacije i aplikacionu formu za prijavu na ovaj kamp možete pronaći na linku.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code