Vrijeme slikara Dragana Pečurice tek dolazi

Vrijeme slikara Dragana Pečurice tek dolazi

2536
5
Podijeli

U ogranku Matice crnogorske u Herceg Novom otvorena je izložba hercegnovskog slikara Dragana Pečurice, koji je nakon deset godina pauze odlučio da novskoj publici predstavi dio starijih slika, ali i neke novijeg datuma. Na njima je predano radio posljednju godinu.pecurica izlozba 1Izložbu je otvorio crnogorski književnik Miraš Martinović, ističući da je Matica organizujući izložbu, prepoznala ovog slikara kao reprezenta crnogorskog slikarstva, čije vrijeme tek dolazi, pa je ovo bio i način da ga podstakne na stvaranje, posebno Petar Marković koji vodi novski Ogranak Matice.

pecurica izlozba 2Dragan Pečrica je talentovan i osoben slikar, čije slike odmah otkrivaju autora, po motivima koji su mediteranski, slikani iz jednog neobičnog ugla, naveo je Martinović:

Picerija i restoran

– Ta neobičnost daje im osoben znak. Imaginarne kule i dvorci, mjesta, atmosfera i situacije koje su tipično njegove, rođene  iz mora – te naša sveopšta majka, kako bi rekao veliki pisac Džojs. Iz tog morskog miljea Pečurica stvara svoj svijet. Njegove kičica slijedi njegovu osebujnu maštu, dajući onom čega se dotakne novi život. Ovo slikarstvo bi se moglo definisati kao neka vrsta magijskog realizima. Fantastičan spoj realizma i magije.  Sve što on naslika zrači posebnom energijom: predmeti, ljudi, stvari, krajolici…sve diše nekom svojom vječnošću, zrači svojom svjetlošću – kazao je Martinović.

pecurica izlozba 3Svemu što naslika Pečurica daje moć govora, pa se ima utisak da će njegova platna progovoriti. To je dar koji je dat rijetkima, a koji nije iskorišćen na način i u mjeri koju omogućavaju njegovi slikarski potencijali. Grad Herceg Novi trebalo bi Pečurici da se oduži tako što bi mu se omogućio prostor za slikanje, smatra Martinović.

– To je najmanje što bi aktuelna vlast trebalo da učini za Pečuricu i ostale njegove kolege – umjetnike koji nemaju prostor za slikanje. A slikar bez prostora je slikar bez svoga svijeta.  Više atealja u gradu stvoriće novu sliku grada, poručio je Martinović.

pecurica izlozba 4

Pečurica je najavio da više neće praviti duge pauze i da će mu ova izložba biti podsticaj da radi više. Njegova djela u Ogranku Matice crnogorske možete pogledati narednih 15 dana.

5 Komentari

  1. Pešo prijatelju svaka čast. Baš se radujem što se vraćaš poslu za koga te Bog stvorio.
    Stanove mogu svi prodavat ali ovako crtat samo od Boga nadareni.
    1    0

Ostavite komentar

*

code