Vujović: Potpisivanje ugovora sa IWG iduće sedmice

Vujović: Potpisivanje ugovora sa IWG iduće sedmice

2389
11
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_institut3Potpisivanje ugovora sa američko britanskom grupacijom International Wellness Group-om o prodaji većinskog paketa akcija Instituta dr Simo Milošević, očekuje se tokom naredne sedmice, potvrdio je u razgovoru za Radio Jadran, predsjednik Tenderske komisije, Branko Vujović.
Zbog prisustvovanja svečanostima povodom obilježavanja Dana prijestonice Cetinje, 13. novembra, Vujović nije bio u prilici da daje detalje, navodeći da će od ponedjeljka sve biti jasnije.
Podsjetićemo, Vujović je 29. oktobra u razgovoru za naš radio kazao da bi ugovor sa IWG trebalo da bude potpisan 16. novembra, ali se američko-britanski konzorcijum “nećkao” i odlagao potpisivanje, zbog navodne zabrinutosti za poslovni ambijent na crnogorskom tržištu, nakon protesta DF u Podgorici, 24. oktobra.
Ipak,Vujović je zatečen našim pitanjem o mogućem datumu potpisivanja kupoprodajnog ugovora 16. novembra:
“Ne znam otkud vam informacija da će biti 16.? To je nedjelja koja počinje 16. novembra i tokom te sedmice očekujemo da će ugovor biti potpisan, najvjerovatnije u četvrtak, 19. novembra – kazao je kratko Vujović.
On je ranije kazao našem radiju da je ugovor između Vlade i IWG pretrpio neznatne izmjene koje su usaglašene, ne precizirajući o kojim je izmjenama riječ. No, kako je dodao, imaju dogovor sa menadžmentom Instituta da se radi kao da Institut neće biti privatizovan.
– Sve odluke i poslovni planovi za iduću godinu donose se u redovnoj proceduri, tako da apsolutno nećemo dozvoliti da nam to prolongiranje i neizvjesnost poremeti poslovne planove ili tekuće poslovanje u Institutu”, kazao je tada Vujović.
Podsjetićemo da je Vlada u avgustu odobrila prodaju većinskog državnog paketa akcija Instituta konzorcijumu IWG za deset miliona eura. Tada je saopšteno da je u pregovorima sa International Wellness Group Limited, koja je jedina dostavila ponudu, Tenderska komisija usaglasila osnovne elemente ugovora koji uključuju i obavezu ponuđača da realizuje minimalna investiciona ulaganja od 50 miliona eura u roku od pet godina od preuzimanja Instituta, čime će se podići kvalitet sadržaja na četiri zvjezdice i Vile Galeb na pet zvjezdica.
Ponuda uključuje i investiciju u medicinsku opremu u iznosu od deset miliona eura, u skladu sa Investicionim planom.
Ponuđač se tada obavezao da sprovede program zapošljavanja iz svoje ponude i obezbijedi primjenu postojećeg kolektivnog ugovora najmanje tri godine od preuzimanja kompanije, uz zaštitne mehanizme za neispunjavanje obaveza po tom osnovu. Savjet je tada ocijenio da navedena ponuda predstavlja dobar model valorizacije potencijala tog lokaliteta, budući da obezbjeđuje prijeko potrebne investicije i značajno unaprijeđuje osnovnu djelatnost Instituta, čime ga pozicionira visoko na mapi turističko – zdravstvene ponude.
Novska Skupština je dva puta vanredno zasjedala zbog privatizacije Instituta, prvo tražeći poništenje tendera, a onda korigujući prvobitne zaključke. Sindikat ove kompanije ima svoje zahtjeve u slučaju prodaje Instituta koje očekuje da će budući vlasnik ispuniti.

11 Komentari

 1. Svima je potpuno jasno da je u toku još jedna katastrofalna privatizacija! Da li će iko ikada odgovarati za ovu pljačku naroda Crne Gore i dosadašnje pljačke? Ugovor o prodaji je katastrofalan, a ni kao takav neće biti ispoštovan. Živi bili pa vidjeli uskoro…
  0  0
 2. Prvo sto ce uraditi je doci kredit na jedno 200mil naravno zalog imovina Instituta. Ulozice 5mil, a ostatak zna se! I onda ce neko za 3 god da se cudi sto se to desilo?
  0  0
 3. Moze li gos.Vujovic da odgovori sta ce biti ako taj konzorcijum za tri godine ne unaprijeci ni poslovanje Instituta,niti ulozi u opremu,niti obnovi prvu i drugu fazu i Titovu vilu?Je li onda raskidaju ugovor i ko cd nadoknaditi stetu?
  0  0

Ostavite komentar

*

code