Vuk Ilić: Sedam godina izazova

Vuk Ilić: Sedam godina izazova

20
Podijeli

vuk ilic 1Na današnji dan, 23. februara 2009. godine Radio Jadran je počeo sa redovnim programom. Ovo je datum koji mnogo znači maloj vrijednoj redakciji, ali i medijskoj sceni, ne samo Novog.

Kao direktor Jadrana i neko ko “drži sve konce”, podsjetiću.

Picerija i restoran

Dozvolu za emitovanje, uz radni naziv Radio Bijela, dobili smo na ljeto 2008. godine. Prvi put smo se oglasili u decembru 2008. godine. Eksperimentalni program išao je gotovo dva mjeseca, tačnije do 23. februara 2009. godine.
Nije trebalo tako da bude. Ideja je bila da startujemo odmah po dobijanju dozvole. Ali, loš izbor dobavljača opreme učinio je da čitav projekat prilično kasni. Greška na startu neiskusnog direktora.

Kako god, počelo je nekako.
To je bila jasna borba da se upali i ne ugasi šterika u mrkloj i prilično letargičnoj i brojnoj medijskoj zajednici Herceg Novog. Radili smo isto što i danas. Prosto, bez patetike, žmurenja i straha, živjeli smo i živimo s ovim gradom i podnebljem. Onako kako mislimo da treba. Iskreno. Mnogima smo postali u isto vrijeme uzor i trn u oku, ”noćna mora” i “odušak”.

No, splasnuo je početni elan. Već 2010. godine stigli su nas finansijski problemi. Kasnile su plate, plaćanje troškova… Finansijska održivost radija bila je nemoguća misija. Svi mediji u Crnoj Gori su manje-više osjećali krizu, pogotovo komercijalni. Mnogi su se ugasili, jer malo je firmi imalo budžet za reklamiranje.
Naredne tri godine ni sam ne znam kako smo opstali. Bila je to borba za preživljavanje na više frontova. Počelo je osipanje ionako male redakcije. Novinari su odlazili jedan po jedan. Izgledalo je kao odbrojavanje pred kraj. Priznajem da mi je nekoliko puta palo na pamet da i sam odustanem od svega. Ipak, ne podnosim poraz, ne na takav način. Ne kada tačno znate ko navija da potonete.

Po ko zna koji put Jadran se, kao feniks, digao iz pepela. Napravljena je reorganizacija. Portal smo razvijali, a radio smo uspjeli da održavamo. Mali tim Jadrana, koji se gotovo može izbrojati na prste jedne ruke, angažovan je u dva medija. Uspio je da ispuni radio standarde i da istovremeno kreira portal. Šestoro je radilo kao tridesetoro. Uvijek u neizvjesnosti hoće li biti para za plate, naknade Agencijama i druge troškove, ali s jakom težnjom ka boljem programu i portalu. I dokazali smo da ne treba puno filozofije da Herceg Novi ima izvor informisanja kakav zaslužuje.

Bilo je uspona i padova, ali najgore se desilo u decembru 2013. godine. Zbog duga od 1700 eura, Radio-difuzni centar (RDC) gasi naše predajnike. Nastaje muk na 103.2 i 101.7 mhz. Grčevita borba svih radio emitera koji su se našli u istoj situaciji, dovodi do sporazuma sa RDC-om, nakon dva dana. Radio Jadran ponovo „svira“, ali čitava situacija ostavlja ožiljak, kao opomenu koliko je posao u medijima težak i neizvjestan.

I evo nas danas. Sedam godina je, čini se, brzo prošlo. Možda zvuči neskromno, ali je tačno, postali smo jedan od najrespektabilnijih medija u Crnoj Gori. Radio Jadran je upravo ovakav potreban, onaj koji ne podilazi ničijim ukusima i interesima. To nam svakodnevno potvrđujete vi, sve brojniji naši čitaoci i slušaoci.

Zato, hvala svima koji su nam ikada poslali neku fotografiju, priču, informaciju, dojavu, dali share, like, javili se u program, uputili riječi podrške ili kritike. Bez vas Jadran ne bi bio ono što jeste. Hvala i onima što nas „ne mogu na oči“, jer su nam baš oni dali snagu kad je bilo najteže.

20 Komentari

  1. Zivot je borba nastavite da se borite! I zelimo vam puno reklama jer zasluzujete minimum duplo no sto imate. P.s upravo ste dobili preporuku salonu vjencanica u Trebinje kad su pitali gdje da se reklamiraju ?

Ostavite komentar

*

code