William Simpson i Mike Collins: Crtanje za nas nije posao, nećemo odustati...

William Simpson i Mike Collins: Crtanje za nas nije posao, nećemo odustati do kraja života

833
0
Podijeli

strip festival X otvaranje 10Kada posmatrate nekog crtača stripa, bilo da su to već svjetska imena sa kojima je Radio Jadran razgovarao, Willim Simpson i Mike Colins, ili neko sa lokalne scene, poput Nikole Ćurčina, prepoznaćete ih, jednako kao i njihovo najbliže okruženje, po istoj, gotovo strasvenoj ljubavi prema crtanju. Toliko da nam se čini da crtaju i dok spavaju:

–      Crtanje za nas nije posao. To je skoro medicinsko stanje. Nevjerovatno je da možemo da budemo plaćeni, da nađemo posao i da radimo ono što najviše volimo. Ovo radim već 30 godina i nikada neću odustati. Do kraja života. Jer, šta da radim kada budem u penziji? Da crtam, šta drugo?! – priča nam čuveni storiborder planetarne TV serije “Game of trones”  i neko ko je radio i još radi za kultne stripove svjetskih izdavača, William Simpson.

Picerija i restoran

Njegov engleski kolega, crtač i pisac, Mike Collins, čija karijera seže u 80-te prošlog vijeka, dodaje da ga sve ove godine u devetoj umjetnosti drži ljubav, a što drugo:

strip festival X otvaranje 2–      Cijelog života se bavim umjetnošću. Čim sam se rodio odmah sam crtao, pa sam porastao i crtao, pa sam dobio posao crtajući, nastavio da crtam i dobio bolji posao i opet nastavio da crtam… Ali nije samo riječ o crtanju, već bavljenju raznim vrstama umjetnosti. Jer, dok sam odrastao, odlazio sam u polja, slikajući pejzaže, uživajući u umjetnosti. Kada završim svoj profesionalni angažman na stripu, u toku dana, vratim se kući. I šta radim – crtam svoje stvari. Kada sam tužan – crtam, kada sam srećan – crtam. I kada je život predivan i kada je užasan, ja opet crtam. To je ljubav prema onome što radim i što ću raditi do kraja života, to je dio mene – naglašava Collins.

Jedna od lokacija za snimanje „Igre prijestola“ bio je i Dubrovnik, koji je od toga napravio čitav spektakl i dodatnu  promociju. No, William je Dubrovnik ustavri vidio zahvaljujući Strip festivalu u Herceg Novom, jer dok je  crtao za seriju radio je dubrovačke scene u četiri zida, daleko od tog grada. Međutim, kada je bio na zimskom izdanju HSF-a domaćini su ga vodili da vidi Dubrovnik. Kažemo mu kako smo čuli da su Dubrovčani malo ljubomorni što je opet došao u Herceg Novi koga možda mjerka  kao lokalitet za nove scene “Game of trones”:

–      Volim naravno i Dubrovnik koji je prelijep. Bilo je zaista zanimljivo sa momcima iz Herceg Novog vidjeti taj grad koji sam toliko puta crtao. Malo je smiješno gledati ono što sam već nacrtao. Bilo je divno, ipak, vidjeti ga “živo”. Divno smo se i proveli. Ali u ovom gradu, u Herceg Novom, postoji nešto toliko gotovo bizarno predivno, što me čini presrećinim. Jednostavno volim ovaj grad.

Simpson se sjeća zimskog izgleda Herceg Novog, kada nije bilo toliklo turista, ali ta dva dana boravka u njemu bilo je dovoljno da zaključi:

simpson i colins– Ovaj grad je toliko lud i divan. Nakon dva dana, jednu noć smo se vrlo kasno rastali, jer smo radili strip program. Nismo mogli ni da spavamo u tri ujutru. Čuo sam muziku iz nekog bara u gradu. Otišao sam da slikam pejzaže. Kada je muzika postala jača, približio sam se i rekao sam: ”Večeras ću biti lokalac, piću ono prokleto piće koje vi pijete, a riječ je, naravno, o rakiji. Ušao sam u lokal, misleći da me niko ne poznaje. Sve je stalo, a jedan momak je viknuo:”William Sipmson!”. Od tog momenta žurka je počela i trajala do zore. Do 6 ujutru smo ostali – priča Simpson, koji je na Zimskom strip vikendu u Herceg Novom i druženju sa svojim domaćinima Nikolom Ćurčinom, Jovanom Subotićem i Nebojšom Mandićem, stalno ponavljao: “I love this country!”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code