X Hercegnovski strip festival: Stigao svjetski krem stripa

X Hercegnovski strip festival: Stigao svjetski krem stripa

2999
3
Podijeli

Čuveni crtači stripova, zaljubljenici i promoteri devete umjetnosti iz Velike Britanije, Italije, Hrvatske, Srbije, Slovenije i zemlje domaćina, posebno Herceg Novog, izložili su radove u Gradskoj Galeriji Josip Bepo Benković. Neki od njih poput, legendarnog Williama Simpsona, ceremoniju otvaranja X FSF učinili su originalnom crtajući pred publikom.

strip festival X otvaranje 2U prepunoj i pretoploj Galeriji, u prizemlju i na spratu posjetioci su mogli da pogledaju 60 radova šest autora. To su strip crtači, pisci, story bordery: Mike Collins, William Simpson, Guillermo Ortego, Walter Trono, Milorad Vicanović Maza, Jana Adamović.

Picerija i restoran

William Simpson ne zaboravlja prvi susret sa Herceg Novim  ove godine u februaru, kada je bio gost na prvom Zimskom strip vikendu ,,Winter is coming”. Tada je svih pet dana boravka u Herceg Novom ponavljao ,,I love this country’’:

strip festival X otvaranje 10– Bilo mi je toliko lijepo da sam morao da se vratim, a imam osjećaj kao da su godine prošle. Momci su mi pokazali grad i toliko sam se zaljubio u njega da sam morao da vidim kako izgleda ljeti. Nisam znao da grad ima toliko stepenica. Neko lud ga je gradio. Postoje druga mjesta na svijetu koja su na ravnom tlu, trebalo bi to da znate. Prelijepo smo se proveli u februaru, upoznao sam puno ljudi i rekao sam da treba da dođu u Herceg Novi i oni će sada provesti šest dana tu. Zavidim im, jer, na žalost, ja ću biti  samo tri – kazao je Will. Gdje god stigne unosi poseban duh, pa i na otvaranju HSF-a William Simpson izmamio je simpatije i želje publike da sa njim razgovaraju, fotografišu se, zatraže crtež…

strip festival X otvaranje 12Mnogo je onih koji su pomogli ove godine šestodnevni program festivala, posebno Opština Herceg Novi u čije ime je sekretarka za kulturu Tamara Lepetić zahvalila organizatorima i sljedbenicima devete umjetnosti:

–      Ovo večeras je privilegija, jer mnogi putuju da bi ovako nešto doživjeli, skale, kamen Starog grada. Kontinuitet i kvalitet festivala prije svega su opredjelili da on postane manifestacija od značaja za grad. U duhu dobrog kvaliteta i karakteristika koje će festival učiniti  boljim i kvalitetnijim, želim vam sretno deseto ljeto i dobru komunikaciju sa publikom – poručila je Lepetić.

Jovan Subotić, kome je pripalo i da, pored ostalog, brine o finansijama festivala, podsjetio je da je zahvaljujući brojnim sponzorima i prijateljima jubilej dostojno organizovan:

–      Emocija koja Nikolu Ćurčina spriječava da govori je ona ista emocija koja ga je ponukala da sve ovo stvori i toj emociji mi aplaudiramo, a Nebojša Mandić  i ja imamo čast da kažemo Festival je otvoren! – poručili su u glas Subotić i Mandić.

Već prve večeri nakon izložbe u kafeu “Atelier” priređen je jazz party i  proglašeni pobjednici konkursa “Strip Atelier”. Prva nagrada je za rad “Fakeri”, autora Tihomir Tikulina, druga za rad ”Bez naslova” autora Luke Cakića i treća scenario  “Vladar smeha” Janka Ramanovića i crtež Jelisavete Fotić.

Centar Herceg Noovg danas je u znaku berze stripa i crtanja za fanove. Večeras u 20 h biće otvorena izložba najpoznatijeg strip crtača sa jugoslvenskih prostora Igora Kordeja u galeriji “Novi, to sam ja”. Poslije toga je party u caffe pubu “Prostorija”.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code