X Hercegnovski strip festival: Za jubilej prestižni stvaraoci

X Hercegnovski strip festival: Za jubilej prestižni stvaraoci

1060
1
Podijeli

strip festival hn 2016Jedini festival stripa u Crnoj Gori, HSF, u organizaciji istoimenog udruženja ljubitelja stripa iz Herceg Novog, najavljen je od 2. do 7. septembra i obilježiće desetogodišnjicu postojanja.

– Naša je želja da u 2016. godini ovaj festival potvrdi da je manifestacija od izuzetnog značaja za Herceg Novi i Crnu Goru – kazali su organizatori najavljujući povratak u Herceg Novi Williama Simpsona, storibordera najpopularnije planetarne TV serije „Igra Prijestola“. On je u bogatoj karijeri crtao Betmena, Sudiju Dreda, Transformerse, Indijanu Džonsa, Osmog Putnika i bio je  gost u februaru na prvom zimskom strip vikendu.

Picerija i restoran

– Pored njega možemo potvrditi da će 10. HSF uveličati Mike Collins (Superman, Batman, Flash, Wonder Woman, Justice League, 2000 AD, Dr.Who…), Guillermo Ortego (Batman, Avengers, Lobo, Spectre… ), Walter Trono (Dragonero, Dylan Dog, SBE…), Milorad Vicanović Maza (Wunderwafen, Lady Spitfire, Jour J…), Yacine Elghorri (Futurama, Titan AE, Evolution, The Fantastic Four, Thru the Moebius Strip), Igor Kordej – najveći strip crtač sa ovih prostora svih vremena, te Sonja Gašperov, Dragan Paunović, Pavle Zelić, Dejan Šijuk, Jana Adamović, Dragana Kuprešanin – najavili su iz organizacije ovog festivala.

Ambasada Republike Italije, koja je početkom godine potvrdila nastavak podrške Festivalu priprema gosta iznenađenja.

–      Uz stalne prijatelje HSF-a, ove godine je u organizaciji i Sixt rent-a-car, pa će Deseti Hercegnovski strip festival biti nešto najspektakularnije što je naš grad, Crna Gora, pa i region uopšte doživio kada je riječ o svijetu devete umjetnosti – obećavaju osnivači i organizatori.

Na listi gostiju su po automatizmu ljudi koji su na festivalu prisutni svake godine i koji čine njegov integralni dio – Tihomir Tikulin Tico, Vladimir Vesović i Mirna Martinović koji su zaduženi za radionice, postavke izložbi i ostale programe HSF-a, kao i mladi autor iz Podgorice, Luka Cakić.

Uz izložbe, u planu su i prateći muzički sadržaji, ukoliko to budžet dozvoli. Jubilarni festival to definitivno zaslužuje, s obzirom na to da su muzički programi bili sastavni dio i prvog, inauguralnog festivala. Prvi put, pod pokroviteljstvom dugogodišnjih saradnika i prijatelja, kafana-picerijom „Atelier“ iz Herceg Novog organizovan je i nagradni konkurs za kratki strip – ,,COMIC ATELIER’’. Tako će ovo postati prvi strip festival u regionu koji ima nagradni konkurs sa sve tri novčane nagrade, od 250 eura za prvoplasirani rad, 150 eura za drugoplasirani i 75 eura za trećeplasirani rad.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code