XIII BOKEŠKA „FAŠINADA“ – JEDRIĆE 60 BRODICA OD PERASTA DO TIVTA

XIII BOKEŠKA „FAŠINADA“ – JEDRIĆE 60 BRODICA OD PERASTA DO TIVTA

93
0
Podijeli

Međunarodna jedriličarska regata XIII Fašinada kup za klase Krstaš, Hobbie cat, Blu26 i ojedrene barke biće održana naredna dva dana u Perastu i Tivtu, saopšteno je iz Jedriličarskog kluba Lahor, koji je glavni organizator.

Regata startuje sjutra u 12 h u Perastu i završava se u Tivtu, kod Porto Montenegra. Drugog dana jedriličari startuju iz Tivta i jedre ka Perastu gdje se regata završava. Tokom dvodnevne jedriličarske trke, posjetioci će biti u prilici da posmatraju regatu kod zvaničnih info pultova, na glavnom gradskom trgu u Perastu i na plažnom baru Bamboo u Verigama. Proglašenje pobjednika XIII Fašinada Kupa održaće se 22. jula na glavnom gradskom trgu u Perastu u 20 h.

Picerija i restoran

Organizator Internacionalne regate Fašinada Kup je Jedriličarski klub Lahor iz Dobrote u saradnji sa Jachting Club-om Porto Montenegra i Unibrandom. Ovogodišnju regatu su podržali Turistička organizacija Kotor, Mjesna zajednica Perast i drugi.

FAŠINADA – TRADICIJA DUGA PREKO HILJADU GODINA

U dane najveće pučke svečanosti u Boki “Fašinade”, čija tradicija traje od 1452. godine kada Peraštani i mnogi žitelji Boke nasipaju otok Gospa od Škrpjela kamenjem i tako ga čuvaju od erozije, održava se jedriličarska regata Fasinada Kup 21. i 22. jul.
Pod Perastom, kroz Verige do Tivta, a sa ciljem između dva peraška školja zabijeljeće se šezdesetak jedara raznih klasa jedrilica i ojedrenih barki i tako na čas podsjetiti na slavnu tradiciju Perasta i cijele Boke pomorstva na jedra. U XVII i XVIII vijeku samo Perast je imao armadu od preko 100 brodova na jedra, a tradiciju Boke iz tog vremena baštini Jedriličarski klub “Lahor” iz Dobrote, organizator regate. Regata iz godine u godinu okuplja veliki broj takmičara kako domaćih tako i stranih, a vrlo je popularna i među mondenskim nautičarima.
Nagrade najboljima su stilizovane figure u kamenu, radovi akademskog vajara Gorana Moskova – Gonza, dodjeljuju se na trgu Sveti Nikola u Perastu pred bistama najvećih peraških pomoraca, kapetana Martinovića i admirala Zmajevića a uručuje ih jedan od utemeljivača regate, protomajstor Miro Franović u smiraj dana 22. jula.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code