XXII Međunarodni plivački mitinig Montenegro Mimosa Cup 2017 u Igalu

XXII Međunarodni plivački mitinig Montenegro Mimosa Cup 2017 u Igalu

1648
0
Podijeli

Internacionalni plivački miting XXII Montenegro Mimosa Cup 2017, koji se nalazi u LEN kalendaru takmičenja već 20 godina, biće otvoren  danas na bazenu Instituta dr Simo Milošević. U sklopu mitinga, kao i svake godine, biće održano i XIII otvoreno prvenstvo Crne Gore u plivanju.

Kako je istakao osnivač ovog prestižnog plivačkog takmičenja i direktor manifestacije, profesor Ivica Zuber, očekuju takmičare iz Mađarske, Bugarske, Albanije, sa Kosova, iz svih republika nekadašnje Jugoslavije osim Makedonaca. Učestvovaće oko 390 takmičara iz 34 plivačka kluba, a nastupiće istaknuti rekorderi i reprezentacije država balkanskog regiona, kao i predstavnici drugih zemalja.

Picerija i restoran

– Ova manifestacija je ove godine najmasovnija do sada, a ima izgleda da bude i najkvalitetnija. Prisustvovaće nekoliko značajnih plivača iz Mađarske, ali i iz Bosne i tako dalje. Faliće pojedini takmičari iz Srbije, zbog neodstatka sredstava – kazao je profesor Zuber.

Plivački mitinig počeće večeras, sastankom delegata, ali zvanično takmičenje startuje u subotu prije podne. Okupljanje takamičara i rasplivavanje počinje u 8, a prva trka na programu je u 9 časova. Drugi dio subotnjeg izdanja mitinga počinje rasplivavanjem i zagrijavanjem u 15:30.

U 16:30 zakazana je svečanost povodom otvaranja mitinga sa defileom, dok je u 17 zakazana prva trka. Treći, završni dio takmičenja na programu je u nedjelju ujutru u 8, za kada je zakazano rasplivavanje i zagrijavanje, dok je u 9 na programu zvanično takmičenje.

Takmičenje će se kao i ranijih godina odvijati po FINA pravilima, uz elektronsko mjerenje rezultata, a sudiće i sudije iz Svjetske plivačke organizacije.

Kad je riječ o nagradama, tri prvoplasirana u kategorijama seniora i kadeta biće nagrađeni medaljama, a najupješniji plivač i plivačica biće nagrađeni i novčanim nagradama. Najbolje ekipe na mitingu dobiće pehare.

Jedan od FINA sudija koji će suditi na mitnigu, a ujedno i jedan od aktivnih organizatora, Rajko Glušac kazao je da je došao kako bi svojim prisustvom i zvanjem podigao rejtinig ovog, već priznatog plivačkog mitinga.

– Negdje u ono vrijeme mi smo čak pravili i seminare za sudije. Ima sudija koje smo mi obučili, ali to nisu sudije koje bi mogle da iznesu do kraja mitinig ovog kvaliteta – kazao je Glušac.

On dijeli mišljenje svojih kolega  da ovom plivačkom mitingu treba više dati na značaju, jer nedostaje veći broj kvalitetnih plivača, koji bi podigli rejting takmičenja.

– Potrebna je veća podrška sportskih i drugih struktura da bi se organizovao ovako veliki miting – kazao je jedan od sudija, dr Goran Golušin.

Plivački miting XXII Montenegro Mimosa Cup 2017 i XIII Otvoreno prvenstvo Crne Gore u plivanju podržali su Plivački i vaterpolo savez Crne Gore, Opština Herceg Novi, TO Herceg Novi i brojni sponzori.

Ulaz na bazen je slobodan.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code