Za 130. rođendan Gradske muzike: Susret limenih i duvačkih orkestara regiona

Za 130. rođendan Gradske muzike: Susret limenih i duvačkih orkestara regiona

1277
2
Podijeli

Ljubav prema bleh muzici i druženju, veliki jubilej 130 godina postojanja, Gradske muzike Herceg Novi, okupio je sinoć u Sportskom centru u Igalu nekoliko limenih i duvačkih orketsra iz Crne Gore i regiona. Kiša, zbog koje su umjesto na Kanli kuli nastupali u Sportskom centru Igalo i relativno slaba posjeta koncerta – nije pokvarila dobar utisak i zabavu.

gradska-proslava-180916Gradska muzika Herceg Novi, kao feniks, nastupa, defiluje i proslavlja 130-ti rođendan sa podmlađenim ansamblom, kao i novim instrumentima, sviraraju  40-ak muzičara i plešu kao dio ansambla i mažoretke.

Picerija i restoran

Najmlađa članica orkestra je 9-godišnja Iva, najstariji, Josip Marić, koji ima 82 godine. Kapelnica, Valentina Kulinović, predsjednica hercegnovske Gradske muzike osnovane 1886. godine, kaže da su ove godine imali toliko nastupa da su nadoknadili sve što su nekoliko godina propustili.

Na koncertu koji je završio veličanstvenim zajedničkim nastupom oko 300 učesnika, kojim je dirigovala prva kapelnica Gradske muzike, Ivana Petković, okupili su se prijatelji i zaljubljenici u muziku.

Došli su orkestri iz Budve, Kotora, Tivta, Đenovića, Stoca, Novog Mesta, Metkovića i domaćini – slavljenici 130. rođendana Grdaska muzika i mažoretke.

„Mi smo prošle godine proslavili 108 godina Gradske muzike Budva“, podsjeća njen dirigent Momir Petričević.

“Dugo postojanje i tradicija ovakvih orkestara dokaz su gradskog duha i zajedništva. Niko se ovim ne bavi iz nekog interesa, sve nas veže ljubav prema muzici“ kaže Petričević, inače profesionalni muzičar, koji se  lani prihvatio da predvodi budvansku Gradsku muziku.

gradska-proslava-180916-publikaGosti iz Novog Mesta, sa kojim je Herceg Novi grad pobratim, prvi put su u Crnoj Gori i žale što se koncert nije mogao održati na Kanli kuli koju su obiišli i kojom su kao i svim ostalim odušvljeni:

“Naš ansambl postoji čak 168 godina“, kaže Italo Morosini dirigent Mestne godbe Novo Mesto.

–      Mi u Sloveniji volimo da sviramo polke i valcere, ali sadašnji mladi ansambl ima raznovrsniji repertoar, koji podrazumijeva filmsku muziku, čak i klasiku. U Herceg Novom smo se susreli sa prijateljima, lijepo se družimo i osjećamo – kaže Morosini.

Gosti iz Dubraovnika, klapa Raguza, nijesu prvi put u Crnoj Gori, ali jesu u Herceg Novom. Đuro Bratičević koji predvodi grupu voli da kaže da su zahvaljujući muzici obišli pola svijeta, gdje nikada ne bi stigli da nije nje, tako su došli i do obližnjeg im Herceg Novog.

Prije koncerta svi orkestri su svirali na otvorenom u gradu, gdje su nakon defilea i pojedinačnog programa na centralnom trgu takođe imali zajednički nastup.

Pokrovitelj proslave jubileja Gradske muzike je Opština i predsjednica Nataša, koja je pozdravila učesnike i čestitala rođendan najstarijem društvu na ovim prostorima. Uz  lokalnu TO, tu je i producent Herceg Fest, a trodnevno slavlje su pomogli brojni sponzori i prijatelji.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code