Za avanturistički park na Vrbanju 305 hiljada eura

Za avanturistički park na Vrbanju 305 hiljada eura

16
Podijeli

Predstavnici Hrvatske i Crne Gore, odnosno Herceg Novog potpisali su ugovor o bespovratnim sredstvima Evropske unije, u vrijednosti od 1.598.253 eura za projekat “Adriatic Canyoning”, saopšteno je iz lokalne uprave.

Ugovor su potpisali ispred Evropske komisije predsjednica Upravljačkoga tijela, Stella Arneri i Miro Kraljević, gradonačelnik Širokoga Brijega, koji je vodeći partner. Potpisivanju su prisustvovali ispred hercegnovskog projektnog tima Nikša Grgurević, Milica Berberović i  Tonka Tomašević, iz Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, kao i direktorica Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske, Ines Kos.

Picerija i restoran

Za avanturistički park u zaleđu Herceg Novog projektom je opredjeljeno 305.000 eura. Ovim projektom namjera je da se podstakne razvoj turizma u jadranskom zaleđu, te su u tu svrhu odabrane specifične lokacije: Peć mlini i Borak u BiH, Zrmanja i Čikola u Hrvatskoj i Vrbanj u Crnoj Gori – mjesta značajne kulturne,  istorijske i prirodne baštine, koja nisu dio postojeće turističke ponude, a koja će poslužiti kao model za razvoj aktivnog turizma.

Pored toga, biće kreiran i prekogranični model za bolje upravljanje i održivo korišćenje prirodne baštine jadranskog zaleđa, kao i promocija aktivnog turizma koji posljednjih godina bilježi konstantni rast, objašnjavaju iz Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Kako je iz Agencije ranije saopšteno, projektom je zamišljeno da avanturistički park na Vrbanju bude najsavremeniji u regionu.  Park će imati tri nivoa platformi sa raznovrsnim mostovima i preprekama, kao i poligon za djecu. U krugu parka  predviđeno i formiranje trim staze sa spravama za vježbanje, kao i manje nadstrešnice, prostora za logorsku vatru, amfiteatra za časove u prirodi i slično.

Projekat “Adriatic Canyoning” kao lider ralizuje Grad Široki Brijeg, a kao partneri pojavljuju se:  Općina Gruda, Grad Drniš, Grad Obrovac, Razvojna agencija Zadarske županije “Zadra nova” i Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Odabran je za finansiranje po prvom pozivu prekogranične saradnje Interreg-IPA Hrvatska-Bosna i Hercegnovina-Crna Gora, na koji je šest partnera apliciralo u junu prošle godine.

Zahvaljujući ovom projektu Herceg Novi i Boka će dobiti prvi avanturistički park, u podožju Orjena, na Vrbanju. Implementacija počinje 1. jula 2017 godine, a planirano trajanje projekta je 30 mjeseci.

16 Komentari

 1. Ma u pravu su ovi dežurni kritičari, bataljujte IPU i sve.Dobro je nama ovako sa ovim koji su nas vodili 15 godina, da svi zajedno crkavamo i živimo u plemenima ko Apači u supku svijeta.

  6
  3
 2. Zluradi ste i nemoćni.Ako posjedujemo u opsegu Orijena 400 000 m2 dali je prirodno da me neko nešto pita….Ako naša krv prosuta po Orijenu nije uvažena to govori o vama…uostalom stanite u red zaljubljenika u Orijen….zaljubljenika u tuđe.
  Kojim putem će se dopremiti beton za park i parking…
  Dali se ulaz u adrenalinski park naplaćuje i zašto
  Elaborat je počet prije nego ste vi ukrali ideju…
  Naručivanje elaborata predviđeno je za jedan prostor i predviđa istraživanje i posmatranje biljnog i životinjskog svijeta u trajanju od najmanje četiri godišnja doba, dakle naručilac posla traži stručno mišljenje za jedan prostor samim tim je odredio grube granice.
  Tvrdim da je ovdje komercijalizacija ispred zaštite….kao i pokušaj obezbeđivanja gradnje u zaštičenom prostoru a zatim zabrana za sve….
  Dali je potrebno održavanje avant.parka, parking, stražarska služba itd
  Ako nećete da odgovorite nemojte pisati zlurade komentare…u svakom slučaju hvala….

  6
  2
 3. Iz IPA fondova se ne finansiraju veliki infrastrukturni radovi (u koje zasigurno spada put), tako da nije bilo moguće aplicirati za ovaj poziv sa tom temom. Bili bi diskvalifikovani jer je pogrešna tema.

 4. Za OrIjenac
  U sve ste upućeni kao u naziv planine! Nije OrIjen, nego Orjen! Takođe, Agencija za zaštitu prirodne sredine je uključila ovaj objekat sa adrenalinskim sadržajem u svoj elaborat. Za ovakav objekat nije bila potrebna procjena uticaja na životnu sredinu, to je nalaz nadležnog opštinskog sekretarijata. A granice budućeg parka prirode nisu još utvrđene. Tek će, na osnovu elaborata biti (zbog toga se, između ostalog, elaborat i radi).
  Dobijena sredstva su rezultat rada tima iz dvije novske Agencije ( HN i Orjen), koji su se odlično iskoordinirali sa svim ostalim partnerima iz BiH i Hrvatske. Doći do sredstava iz IPA fondova nije lako, ali uz dobru volju, pozitivan stav, timski rad, trud, osmijeh i zalaganje očito nije neostvarivo :). U avanturističkom parku će zasigurno uživati svi mali i veliki Novljani koji to žele (uključujući i ove koji pišu zlurade komentare – od muke i jada!), i gosti iz grada i regiona.
  Novljani, neka nam je srećan prvi avanturistički park u lijepoj Boki <3

  11
  3
 5. Dozvolite da imamo različit pristup Orijenu što je i prirodno.Orijen se najčešće gleda kao zabran samozvanih ljubitelja Orijena (Planinarsko društvo, Lovačko udruženje)ili kao ekonomski isplativ resurs…mišljenja smo da Orijen pripada svima u okvirima dijelovanja i časnih namjera ali ponajviše katastarskim vlasnicima.Cilj treba da bude javan svakom vidljiv i dohvatljiv a to je hitna konzervacija sadašnjeg stanja.

  4
  5
 6. Zaštita određenog prostora nije njegova devastacija i stavljanje u pogon za zaradu.Nijedna javna rasprava o pomenutom projektu govori puno o vama i vašim namjerama.Agencija za Orijen je započela projektnu saradnju u IPA još prije 4 godine sa ciljem zaštite Orijena kada je i potpisan ugovor sa Agrncijom za Zaštitu Životne Sredine i naručen elaborat i utvrđene granice budućeg parka prirode.Dozvolite da se sa Avanturističkim Parkom na Vrbanju u srcu budućeg zaštićenog prostora ne slažem jer je krajnji cilj komercijalizacija i intreres.O Orijenu se moraju pitati ljudi koji u tom dijelu žive, koji su vlasnici katastarski inače dobijamo novo “morsko dobro “i komercijalu prije zaštite.

  4
  4
 7. DS
  Niste na šteti, Vaša ideja i projekat može da se valorizuje na nekoj drugoj lokaciji. A prekograničnih poziva ima svake god bar 3. Bolje je da imamo 2 nego jedan adrenalinski park.
  A pomenuta ekipa važi za neobrazovane, nevaspitane i nekulturne, pa nije čudo što se Vas nisu sjetili. I ovaj park oni samo za sebe rade, sigurno neće moći niko drugi prići.
  Tako da, samo naprijed sa idejom i projektom! Uz Vas smo

  6
  5
 8. VRATI SE KRUSO ,NE NAPUSTAJ NAS ,OVI NE ZNAJU DA PRIVUKU INVESTITORE SVE CE DA UPROPASTE RADI VLASTI.KO CE TO IZDRZATI KO ZNA KOLIKO DUGO?

  20
  4

Ostavite komentar

*

code