Za blagdan Velike Gospe izložba ikona na ostrvu Gospa od Škrpjela

Za blagdan Velike Gospe izložba ikona na ostrvu Gospa od Škrpjela

5
Podijeli

„Najljepše pravoslavne ikone u Crnoj Gori”, naziv je izložbe povodom blagdana Velike Gospe, u organizaciji Galatea Gallery iz Podgorice i Biskupskog Ordinarijata Kotor – Župni ured u Perastu, a u saradnji sa Opštinom Kotor, koja će biti upriličena u utorak, 14. avgusta na ostrvu Gospa od Škrpjela.

Izložbu u Pomirdbenoj dvorani otvoriće predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić. Istoričar umjetnosti, dr Aleksandar Čilikov, između ostalog u predgovoru kataloga za izložbu je naveo:

Picerija i restoran

„Sedmi Vaseljenski sabor, između ostalog, izričito određuje da „kada se molimo pred ikonom, bivamo osvećeni”. Drugim riječima, ako se vjernik molitvom obraća Hristovoj i Bogorodičinoj ikoni on se sa njima neposredno i suočava.”

Početak programa zakazan je za 20:30 časova. Nakon otvaranja izložbe u 21 sat, uoči Blagdana Velike Gospe, Peraštani priređuju tradicionalnu luminaciju na otoku.

5 Komentari

  1. VOLIM SVOJE SRPSKE I PRAVOSLAVNE SVETINJE .MADA SAM PRISTALUCA DA SE SVE SVETINJE I KATOLICKE TREBA ISPOSTOVATI KAO I MUSLIMANSKE . NEDAJ NAM BOZE GRIJEHA ,SVETINJA JE SVETINJA . POZDRAV I POSTOVANJE ,,GOSPI ODŠKRPJELA,,

  2. Kao i svake godine, ja ću posjetiti Crkvu Gospe od Škrpjela na njen blagdan i ako sam Pravoslavac, to je način na koji mi Bokelji poštujemo našeg komšiju i sunarodnika. Tužno je jedino što antihristi pljuju podešavanjima koje organizuje Pravoslavna Crkva, a ne smiju zinuti kada su blagdani, što znači da se plaše moje Pravoslavne vjere.

    15
    1

Ostavite komentar

*

code