Za bolju zaštitu ekosistema Jadrana političari i institucije moraju donositi jedinstvene odluke

Za bolju zaštitu ekosistema Jadrana političari i institucije moraju donositi jedinstvene odluke

725
0
Podijeli

Sastanak u Kotoru 160616Sa prvog sastanka partnera u Kotoru, u okviru IPA projekta “Adriatic+”, koji se finansira iz EU sredstava Jadranskog programa prekogranične saradnje, poručeno je da u državama sa izlazom na Jadransko more političari i institucije moraju uspostaviti jedinstven sistem odlučivanja, kako bi se bolje zaštitio morski ekosistem. Sa tom ocjenom direktora Instituta za biologiju mora, Mirko Đurovića saglasni su učesnici skupa, koje povezuju istraživanja u okviru projekata BALMAS, DEFISHGEAR, NETCET, HAZADR i SHAPE.

Poboljšanje ribljeg fonda, zaštita životne sredine, povećanje broja zaštićenih područja, uklanjanje otpada iz mora i smanjenje zagađenja sa brodova, samo su neki od ciljeva, pet IPA projekata o čijoj je kapitalizaciji razgovarano na dvodnevnom sastanku u Kotoru.

Picerija i restoran

Institut za biologiju mora – Univerzitet Crne Gore, učestvuje u realizaciji četiri, od pet projekata, kao ravnopravan partner. Nije jedino partner u SHAPE projektu, koji realizuje JP Morsko dobro.

Za Institut, kako kaže direktor te institucije Mirko Đurović, obaveza je da sa drugim učesnicima napravi dobre smjernice za buduću zaštitu Jadranskog mora do 2025.

„Nas 10 partnera smo se okupili da sagledamo postignute rezultate i napravimo novu strategiju. Cilj je da se napravi jedan sistem odlučivanja u kome će političari, menadžment, institucije, ministarstva, svi koji odlučuju i koji imaju uticaj na odluke u domenu životne sredine, moći lakše da prave odluke donesu u cilju zaštite morskog ekosistema i uopšte stanja Jadranskog mora kao našeg zajedničkog i najvažnijeg resursa”, kazao je Đurović.

Projekti koje finasira EU, a koje realizuje Institut, biće od pomoći ne samo današnjim, već i budućim generacijama i naučnim institucijama na Jadranu. Institut za biologiju mora je kroz navedene projekte stekao veliko iskustvo, a nabavili su i vrijednu opremu, naveo je Đurović.

Sekretar kotorskog Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine Nenad Vukadinović ističe  da Institut kontinuirano ulaže napore na polju korišćenja EU pretpristupnih fondova.

„Nadam se da će ovaj skup obezbijediti vidljivost rezultata IPA projekata u kojim je Institut za biologiju mora učestvovao što će podići svijest o očekivanim rezultatima učešća”, poručio je Vukadinović.

 

Od pomenutih projekta Institut još uvijek sprovodi Balmas i  „Defishgear“. Ostali projekti su završeni.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code