Za četiri godine 9 miliona eura u zbrinjavanje komunalnog i građevinskog otpada

Za četiri godine 9 miliona eura u zbrinjavanje komunalnog i građevinskog otpada

1
Podijeli

Nacrt lokalnog plana upravljanja komunalnim otpadom i neopasnim građevinskim otpadom od 2016. do 2020. godine usklađen je sa Državnim planom upravljanja otpadom, Zakonom o upravljanju otpadom i evropskim direktivama, kazao je sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi, Ilija Peulić na centralnoj javnoj raspravi. On je informisao da je i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore dalo mišljenje na ovaj dokument.

javna-rasprava-otpad– Radili smo temeljno, od juna ove godine. Analizirano je postojeće stanje i sistem, uočeni nedostaci i potrebe, te na osnovu toga date prognoze i predloženi planovi. Ovaj četvorogodišnji plan je ekonomski najcjelishodnije i ekološki najprihvatljivije rješenje za naš grad – rekao je Peulić.

Picerija i restoran

Planovi predviđeni ovim Nacrtom od izuzetnog su značaja, jer daju model za rješavanje nekih od najznačajnijih pitanja za budućnost našeg grada, dodao je Peulić.

Nacrtom plana predviđena su ulaganja od oko devet miliona eura, kojima bi se za četiri godine moglo riješiti zbrinjavanje otpada u Herceg Novom.

Veći dio, oko 6,3 miliona odnosi se na izgradnju nove sanitarne deponije, a ostatak na ostale stavke predviđene Planom, kao što su: izgradnja i opremanje još dva reciklažna dvorišta, sistem podzemnih kontejnera velikog kapaciteta i prateća oprema, rješavanje deponovanja i kontrolisanja tokova građevinskog otpada.

O detaljima Nacrta govorili su još i predstavnici Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju, koji su bili dio tima za izradu plana, Sofija Jokić i Danijela Vlaović.

Rok za javni uvid i dostavljanje primjedbi i mišljenja u pisanoj formi, na adresu Opštine Herceg Novi, Sekretarijat za komunalne djelatnosti i ekologiju, je 26. decembar.

Zainteresovani uvid u Nacrt plana mogu obaviti u prostorijama Opštine Herceg Novi, Trg Maršala Tita 2, kancelarija 101, III sprat, radnim danima od 9 do 11 časova, kao i na sajtu Opštine Herceg Novi.

1 komentar

  1. Samo naprijed.Vrijeme je da se rijesavaju problemi sa otpadom.
    Bolja i cesca kontrola divljih deponija,kaznjavanje prekrsioca bez oprastanja.
    Znamo svi sta treba,ali treba reagovati na vrijeme. Vjerujem da cete izgurati
    ovaj problem do kraja,kada vec prethodnici nisu imali snage za to.

Ostavite komentar

*

code