ZA DOM STARIH U RISNU UVIJEK LISTA ČEKANJA

ZA DOM STARIH U RISNU UVIJEK LISTA ČEKANJA

985
0
Podijeli

dom starihU Domu satrih “Grabovac” u Risnu smješteno je 300 korisnika i slobodnog mjesta nema. Interesovanje za boravak u ovom jedinom domu za stare na primorju, a često i bolesne, ne jenjava. Obično je lista čekanja sa 20-tak onih koji bi da borave u ovoj ustanovi, priča nam uz međunarodni Dan starih 1. oktobar, direktor “Grabovca”, Zoran Vukićević.
Situacija je, ipak, drugačija kada je riječ o hitnim slučajevima koji se smještaju odmah po pijemu. Iako su u Risnu znatno rasterećeni otvaranjem Doma za stare u Bijelom Polju, lista čekanja je uvijek aktuelna.

“Najviše se čeka na odjeljenju za palijativnu njegu i odjeljenju za osobe oboljele od demencije. Mi već razmišljamo da proširimo kapacitete kako bismo pomogli tim osobama, jer nam je to zaista veliki problem” – ističe Vukićević.
Nedostaje i radne snage u Domu, priznaje direktor ove ustanove:
“Uspijevamo nekako da se snađemo, ali radimo veoma teško. Entuzijazam kod zaposlenih je prisutan, ali i on ima vijek trajanja”.
dom starih risanU Domu starih trenutno je 100 zaposlenih. Ovih dana trebalo bi da angažuju još 3 medicinske sestre. Vukićević ističe da i pored konstantnih problema, već dvije ipo godine su u programu uvođenje standarda kvaliteta ISO 9001, tako da Dom starih u Grabovcu danas dobja i prvi sertifikat u oblasti zdravstva i socijalne zaštite u Crnoj Gori.
Protekle godine renoviran je dio Doma apartmanskog tipa, u vrijednosti od oko 15 hiljada eura, što je obezbijeđeno donacijama. Cijene smještaja kreću se mjesečno od 300 – 450 eura, ali većina korisnika je na teretu budžeta, iz kojeg se po korisniku izdvaja 180 eura.
Povodom Međunarodnog dana starih 1. oktobra Ministarstvo rada i socijalnog staranja, UNDP i Dom starih Grabovac iz Risna, organizuje dvodnevnu konferenciju Starenje i starost – kvalitet života.
U njenom radu učestvuju i direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Goran Kuševija, stalni koordinator Sistema UN i stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski i šef Delegacije Evropske unije Mitja Drobnič. Ovo je prilika za razmjenu iskustva i unapređenje pozitivne prakse u oblasti socijalne zaštite za stare i brige o licima oboljelih od demencije, za bolju regionalnu saradnju institucija i organizacija koje se bave socijalnom zaštitom starih.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code