Za finale 49. Praznika mimoze suđenje karnevalu Crvenku Surlašiću i koncert Van...

Za finale 49. Praznika mimoze suđenje karnevalu Crvenku Surlašiću i koncert Van Gogh-a

12
Podijeli

Ovog vikenda će tradicionalnim suđenjem karnevalu i koncertom beogradske pop-rock grupe Van Gogh biti završen Praznik mimoze. Najveća od tri ovogodišnje karnevalske povorke, koja prethodi suđenju karnevalu, krenuće sa platoa u Igalu u 19 sati, predvođena mažoretkama, trombonjerima, Gradskom muzikom Herceg Novi i Mjesnom muzikom Đenovići.

Karnevalske grupe među, kojima čak pet inostranih, veoma kvalitetnih i poznatih majstora maškaranja iz Rijeke, Šapca, Strumice, Pančeva i Viškova, predvođeni slavnim Halubajskim zvončarima, jednom od najvećih atrakcija Riječkog karnevala, predstaviće se na Trgu Nikole Đurkovića, a u programu suđenja karnevalu učestvovaće glumci Hercegnovskog pozorišta Goran Slavić, Lidija Petrone, Danijel Femić i Saša Vidić. Autor teksta suđenja Krnevalu Crvenku Surlašiću, je mladi hercegnovski dramaturg i scenarista Đorđe Stanojlović. Program će voditi Dragana Vlaović.

Picerija i restoran

– Suđenje Karnevalu je, samo po sebi, beskrupulozna farsična igra čiji je ishod uvijek isti – kažnjavanje krivca koji je metafora svih elementarnih nepogoda i iščašenosti u društvu za minulih godinu – kazao je Stanojlović. On je istakao da je, bez obzira što je presuda unaprijed poznata, pisanje scenarija za suđenje karnevalu uvijek i iznova inspirativno i zabavno.

– Ovogodišnji krivac je, kao što su svi imali priliku da vide, nešto drugačijeg oblika i geneze. U premisi zaista kriv, uspio je da mutira i izraste do nekontrolisanih razmjera, namećući nam razumno pitanje – ko je zaista kriv za njegovo evolutivno stanje? Osim što znamo kraj, dobro nam je poznata i forma samog čina spaljivanja, pa je jedini prostor za maštu i inovaciju zapravo međusobni odnos protagonista, odnosno dar pisca kada su dijaloške sekvence u pitanju – kaže Stanojlović dodajući da će, u bespoštednoj borbi dijametralnih argumentovanja, publika u nedjelju imati priliku da vidi i sama prosudi ko je, koliko i zašto odgovoran zbog činjenice da je Crvenko Surlašić od male bube izrastao u sablaznog mutanta.

– Hoće li joj se odgovor dopasti? Ne znam – poručuje Stanojlović.

Nakon presude na trgu Nikole Đurkovića od 21 sat slijedi koncert beogradske pop – rock grupe Van Gogh. Bend je osnovan 1986. godine, a vrhunac popularnosti dostiže ’90-ih godina. Brojni hitovi su među ključnim mjestima jugoslovenske i rane postjugoslovenske mejnstrim pop kulture, pa stoga beogradske rock legende, predvođeni Đuletom, garantuju spektakularnu završnicu 49. Praznika mimoze, čiji su organizatori Opština Herceg Novi, Turistička organizacija i JUK Herceg fest.

12 Komentari

 1. Zali boze izabranog vremena za prolazak karnevalske povorke koja je bila preljepa , praznim ulicama jel RODITELJI spremaju DJECU za skolu u to doba. Zar je to toliko tesko zakljuciti , cisto sumljam da ce neko od karnevalskih grupa opet doc jel je ovo bilo zalosno , zali boze.

 2. Koliko je kostao praznik? Ko je finansijer-TO? Jesmo li ista zaradili- nismo! Jadni nebili razmislite malo sta cinite, skratite ovaj nesretni praznik na 7 dana pa mozda neko i dodje i nemlatite okolo nego dovedite ljude kod nas!

  2
  3
 3. Praznik je bio divan, svi smo se fino veselili. Jedino jes ovo nezgodno, spaljivanje neđeljom vece. Mislim da je vecina nas za to da spaljivanje bude neđeljom izjutra, na Skver kao sto je bilo i prije, na mulo. Koncert je za uvece,a spaljivanje uz neku lijepu klapu prije podne.
  Naravno, sve to zbog djecice koja sE istinski raduju svakom dogadjaju i koja su se najljepse i provela svih ovih dana. Divno je sto je bilo tako lijepih desavanja, da se potrudimo nekako pa organizujemo cesce neke ulice za ples i djecija desavanja…. u zdravlje!

  16
  3
 4. Jos jedno spaljivanje bez djece BRAVO
  Zar prosle godine nije masovni komentar bio da se to ne radi u to doba noci u Nedelju kad se vecina djece kupa i ide lec ranije jel je sutra skola.

  17
  6
 5. Mogli su stvarno više da informišu javnost o pravom surlašu i šta je odlučeno ali zar ovo nije tema o kulturnim zbivanjima u našem gradu? Zar ste toliko ogorčeni Novljani da ne možete da se prepustite trenutnom užitku već tražite način samo da kudite? Svaka čast na redovnom informisanju vezano za praznik mimoze koji još uvjek živi u našem gradu i diše punim plućima unatoč suslašu na palmi i istim takvim štetočinama u fotelji.

  11
  6
  • Slike sa tog kulturnog desavanja su obiljezene unistenim krosnjama. Nije mi do kudjenja, nego mi nije do veselja kad se grad raspada zahvaljujuci surlasu. Ja da sam na vlasti, potpuno bi budzet usmijerio da se to sanira, naustrb kulture i svega, prezivili bi sa oskudnijim programom kulturnim jednu godinu. Palma raste 100 godina, i to je tesko nadoknadivo, a feste ce se lako organizovat. Za cijenu ove skultpure surlasa se moglo 200 palmi tretirat!

   16
   4
   • Možemo ovako neprestano da polemišemo, sledeće godine će neka druga štetočina da dođe, pa one tamo neka treća i tako u nedogled. To je ono što živog predstavlja, uvjek je nešto ili neko tu da poremeti lagodnu svakodnevnicu al zar zbog toga treba muziku, osmjehe,fešte,karnevale,festivale…eliminisati, spuštati na neki niži nivo ili je možda potrebno naći na drugi način sredstva da se neka štetočina istrebi i uništi. Ja sam mišljenja da treba još više probuditi narod, još više uključiti i kulturna zbivanja, manifestacije,festivale, organizovati sve ono što nas tjera da probudimo ono dijete što čuči u svima nama i staviti osmjehe na lice jako mi odrasli tako i oni najmlađi najvrjedniji. E sad možda griješim, možda bi trebalo probleme staviti na prvo mjesto, pa kad se svi riješe zapjevati i zaigrati ali nešto mi se čini da bi osmjeh tada pao u zaborav. Nego da završim sa filozofiranje, ja ću nastaviti da se veselim i da uživam sa svojom porodicom u svim ovim predivnim događajima koji krase naš grad a od srca bi i Vama isto poželjela.

    6
    3
 6. Mogli bi pravog surlasa da spalite za promjenu?
  Zasto radio jadran tako rijetko obavjestava o surlasu u zadnje vrijeme?
  Bila je skupstina, radna grupa, al sta se trenutno radi po pitanju suzbijanja?

  17
  5

Ostavite komentar

*

code