ZA ŽIVOT BEZ BOLI – ANESTEZIOLOZI – „LJEKARI IZ SIJENKE“

ZA ŽIVOT BEZ BOLI – ANESTEZIOLOZI – „LJEKARI IZ SIJENKE“

122
0
Podijeli

IMG_0123Nakon osmogodišnje pauze danas je u Opštoj privatnoj bolnici Meljine ponovo osnovano Udruženje anesteziologa Crne Gore. Od 50 anesteziologa, osnivanju je prisustvovalo više od polovine, jer su mnogi i vikendom na radnim mjestima. Za predsjednicu Udruženja izabrana je dr. Vesna Savijak, iz Kliničkog centra Crne Gore.

Malo je grana u medicini koje nemaju potrebu za podrškom anasteziologa. Osnivanjem sopstvenog Udruženja anesteziolozi, kako je istaknuto, žele da poboljšaju uslove rada i doprinesu unapređenju standarda u Crnoj Gori u anesteziologiji, a pacijentima da omoguće što kvalitetniji život.

Picerija i restoran

Zbrinjavanje disajnog puta pacijenta predstavlja gotovo najzančajniji segment rada anesteziloga i ostalih urgentnih službi, ali standardi u Crnoj Gori još su prilično neujednačeni, prije svega zbog nedostatka određenog pribora. Ovo je istakla prof. dr. Ljubica Pejakov.

“Mi pokušavamo da se uskladimo sa evropskim standardima, jer je bezbjednost pacijenta jedan od osnovnih prioriteta rada anesteziloga. Postoji i Helsinška deklaracija o bezbjednosti pacijenta u anestezji, na čemu se baziraju posljednje godine anestezioloških sastanaka, a to se odnosi i na rad u intezivnoj terapiji“ – ističe prof. dr. Pejakov.

IMG_0121Nedostaje im oprema, ali u novosnovanom Udruženju tvrde da su anesteziolozi, veoma stručni i spretni. Incidenti vezani za disajni put pacijenta su nekada fatalni i zbog toga je njihov rad posebno stresan:

“U KC Crne Gore godinu bilježimo otežane slučajeve disajnog puta pacijenata, ali se ni jedan nije završio fatalno. To predstavlja veliki stres za anestezologa, anesteziološki tim i anestetičara, što je nepotrebno kada znamo da danas postoje drugačiji pristupi, bez stresa, tehnička pomagala. Zdravlje anesteziologa je veliki problem u cijelom svijetu“ – priča nam prof. dr. Ljubica Pejakov.

Za 30 godina rada dr. Vesna Savijak kaže da nikada nije mislila kako se osjeća kada je u sali:

– Pacijent je na prvom mjestu. Vi se skoncentrišete, upotrebite svo svoje znanje i umjeće da pomognete pacijentu i obično smo mi ljekari iz sjenke. Jer, sve što se uradi dobro, zasluge idu drugim granama, operaterima, uglavnom. Međutim, mi smo zaista jedna nepromjenljiva konstanta u medicini.“

Anesteziolozi i 24 sata nakon operacije s punom odgovornošću prate pacijenta.

– Nemamo nikada opuštanja, niti smijemo da se uljuljkujemo činjenicom što imamo dugogodišnje iskustvo. Svaki pacijent je posebna odgvornost, a edukacije moraju biti stalne. Do kraja radnog vijeka moramo biti aktivni – naglašava dr. Savijak.

 

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code