Za izdavačku djelatnost tri Novljanke dobile 9 hiljada eura

Za izdavačku djelatnost tri Novljanke dobile 9 hiljada eura

13
Podijeli

Komisija za raspodjelu sredstava za izdavačku djelatnost, koju je imenovao predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, odlučila je da skoro 9 hiljada eura za izdavačku djelatnost dodijeli aktuelnoj direktorici Vodovoda, Oliveri Doklestić, te članici Umjetničkog savjeta JUK Herceg Festa, Milini Kovačević i Maji Erenji, ujedno članicama NVO Ruke.

Komisija, u sastavu Voislav Bulatović (predsjednik), Vladimir Roganović, Vitka Vujnović, Vuk Vuković i Ksenija Matović, donijela je odluku većinom glasova o raspodjeli sredstava, koju će predložiti Sekretarijatu za kulturu Opštine Herceg Novi.

Picerija i restoran

Naime, iz budžetskih sredstava za izdavačku djelatnost Oliveri Doklestić biće dato 5.950 eura, koliko je i tražila, za monografiju “Stari mostovi u Herceg Novom”. Erenji i Kovačević će za knjigu “Novski stađuni” dobiti iz opštinskih sredstava 3 hiljade eura.

U obrazloženju Odluke navodi se, između ostalog, da se Komisija prilikom donošenja ovakve preporuke pridržavala „Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za izdavačku djelatnost“ i naravno upotpunila ih ličnim precepcijama i ocjenama pristiglog materijala. Komisija smatra da su ovi radovi od značaja za opštinu i da ih treba podržati. Komisija je odluku donijela većinom glasova.

Iz obrazloženja odluke

„Stari mostovi u Herceg Novom“ i namjera autorke Olivere Doklestić da “kroz priču o kamenim mostovima sačuva od zaborava crtice iz života Boke Kotorske u periodu burnih istorijskih dešavanja, ali i da pruži prikaz konstruktivnih karakteristika ovih mostova i stanja u kojem se trenutno nalaze”, zaslužuje najveću pažnju. Olivera Doklestić je već u svojim dosadašnjim radovima, objavljenim i u stručnoj periodici, djelimično obuhvatila predmet ove monografije i ukazala na neke od sačuvanih kamenih mostove koje ugrožava izgradnja novih infrastrukturnih objekata i višedecenijska nebriga o toj formi graditeljskog nasljeđa.

Publikaciju “Novski stađuni” autorki Maje Erenji i Miline Kovačević komisija je u velikoj mjeri procijenila značajnom više se oslanjajući na pozitivna iskustva niza fešti koje su se odvijale na ulicama Novog tokom 2017. godine. U baštini i posebnim odlikama destinacije značajno mjesto neizostavno zauzima i gastronomski identitet. Kuhinja je povezana s kulturom naroda i sredine, pa traganje za izvornim elementima ima veliko značenje za očuvanje baštine. Kulinarski identitet može imati veliki uticaj na ukupni imidž odredišta i, što je još važnije, može bitno popraviti nedostatak sadržaja, a to, objektivno, karakteriše našu ponudu. S druge strane, duhovna cjelina Mediterana satkana je od relikata civilizacija i naroda koji su u burnoj istoriji tuda prolazili i ostavljali svoj pečat na svemu što znači život – filozofiji, gastronomiji, literaturi… Ta sposobnost prihvatanja, upijanja, učenja i asimilacije zajednička je svim zemljama Mediterana. U tome se u velikoj mjeri sadrži i koncept koji stoji iza publikacije “Novski stađuni”, to se prepoznaje i u samim nazivima recepata stađunskih jela koji su ponuđeni kao sastavni dio publikacije.

13 Komentari

 1. Smijesno je da se i ove godine daje novac za stampanje jos jednog bokeskog kuvara? NVO Ruke su reklamirale Novske stadjune kao kuvar sa receptima sanjihovih festi, koliko sam uspio ranije da procitam?

 2. Olivera Doklestic je vrsni pisac prica i romana. Ko je citao njene knjige zna o cemu pricam. Ne zaboravimo i vrhunske knjizevne veceri posvecene piscima koji su zivjeli u Novom. Sacuvala je od zaborava price iz davnina,iz novskih sela. Svaka joj cast.

  6
  7
 3. A šta je sa onim donacijama od lani, za one plagijate oko nekakvih talijanskih riječi, pa za prepisani bokeški kuvar, sa skinutim slikama sa interneta.
  Ako će neko da piše i reklamira se, neka plati.
  Bolje da djeci na Škver’ kupite jedrilice i po koji koš i loptu, da se ne smucaju po šetalištu i parku Boke uveče.

  17
  1
 4. Najveća je nepravda što niste finansirali knjigu Lidije Nikolić (Leovac) “Mogu ja to”.
  Knjiga je o samopomoći, a Komisija ne zna za staru izreku “ko sam sebi pomogne, pomoće mu i Opština”.
  Knjiga bi najviše koristila opštinarima kako da ostvare to što zamisle, iako je protiv njih čitav sistem sa zakonima i službenicima.
  Umjesto toga finansirate Mostove okruga Medison, za koje će posle svakog zemljotresa trebati novo izdanje, i knjige recepata u vrijeme kad svi jedu ćevape i pice.

  16
  15
  • Knjiga ” Mogu ja to” je štampana od 10-tog djela otpremnine koju je dobila od opštine.
   Poučena dobrim iskustvom nastade book.
   Može se!!
   Samo pozitivno !!!

   18
   1
   • Molim nadleznog da ispita kako je gdja Leovac dobila .prema mojim saznanjima 10000 evra za otpremninu iako je radila svega nekoliko mjeseci u opstini.Imam neke indicije da je advokat Malden tu umijesao prste.

    8
    2
    • Nije mogla sama da uzme ako joj neko u dogovoru s nom nije namjestio po sistemu pola meni pola tebi,odnosno pola pijem pola šarcu dajem.I ja sumnjam na advokata.

     7
     2
  • Jos bi bila veca nepravda proizvesti Lidiju Leovac (poslije svega) u duhovnog ucitelja ovog grada i stampati njene savjete za samopomoc i nas duhovni rast!!! To je samo jos jedan pametno smisljen plan kako da zaradi novac – lokalna samouprava ne bi trebalo da ima veze sa tim. O njenoj kvalifikovanosti za tu rabotu najbolje govore njeni video klipovi na fejsbuk stranici Lidija Nikolic, pa ko voli nek izvoli.

Ostavite komentar

*

code