Za izradu PUP-a Herceg Novog angažovan tim eksperata, 11 doktora nauka i...

Za izradu PUP-a Herceg Novog angažovan tim eksperata, 11 doktora nauka i 3 magistra

22
Podijeli

Herceg Novi nema krovni planski dokument, a nova vlast ga je obećala biračima još 2014. Njegova izrada je kasnila devet mjeseci, a onda je Odlukom Skupštine iz avgusta ove godine Agenciji za izgradnju i razvoj Herceg Novog povjerena izrada Prostorno urbanističkog plana.

Niksa Grgurevic 2– Ovaj dokument će se raditi u dijelu koji se odnosi na cjelokupan  prostorni zahvat opštine kao strateški prostorno planski dokument, dok će sjedište lokalne samouprave, (Herceg Novi, Igalo i Bijela) biti na nivou GUP-a – kazao je na pressu direktor Agencije, Nikša Grgurević.

Picerija i restoran

Obavljena je analiza postojećeg stanja, anketa on line sa građanima, a planirane su i tri radionice, kao bi se uvažile sugestije i primjedbe  građana. Formirana su i tri Savjeta nezvisnih intelektualaca koji će dati moguće smjernice razvoja grada: za strateški razvoj, za infrastrukturu  i za turizam i ekonomski razvoj.

–      U izradi PUP-a angažovali smo određen broj eksperata sa strane. U timu radi 11 doktora nauka i tri magistra. Stručni rukovodilac tima je prof. dr Milica Bajić Brković, koja je doktorirala na Berkliju i član je Ban Ki – Munove organizacije UN za urbanizam. Pored njih su i drugi stručnjaci koji su angažovani po fazama. U prvoj fazi se trenutno radi na 15 tematskih sveski, ili baznih studija koje treba da analiziraju postojeće stanje i pruže smjernice u daljem razvoju PUP-a – istako je Grgurević.

Rok za izradu Nacrta plana je 12 mjeseci. Budžetom Opštine za ove namjene je opredjeljeno 300 hiljada eura. U Agenciji su zatekli i neke planove koji se rade od 2012. godine. Završili su njihove nacrte i preuzeli su novih pet dokumenata: Lokalne studije lokacije Portobono, Zirine, Podi, urbanistički projekat za kompleks Orjen na Vrbanju i lokalnu studiju lokaciije Zirine 2.

–      Većina ovih projekata se odnosi na buduće investicije. Zirine i Podi su ozbiljna turistička naselja u zaleđu Herceg Novog. Agencija brzom izradom ovih planova omogućava i realizaciju investicija u budućnosti  – naglasio je direktor Agencije.

On je napomenuo da je u toku i izrada Parking studije Herceg Novog, kojom je već utvrđeno istraživanjem 13 parking zona da je u širem gradskom jezgru neophodno 8167 parking mjesta.

Završen je DUP „Šetalište Pet Danica“, DUP „Blaca-Jošica“, DUP „Poslovna zona Igalo“.

Grgurević je kazao i da ne odustaju od Mape investicija, kao i ambicioznih, ali realnih projekata: podzemno pokretno stepenište, Ski centar na Orjenu, brza saobraćajnica oko grada i podvodni tunel na relaciji Zmijice – Luštica. Za izradu planske dokumentacije i ove projekte  apliciraće za sredstva  EU fondova.

Agencija se upustila i u sitnije, ali korisne projekte, poput obnove 15 dječijih igrališta, fasada na devet objekata. Uslijediće kampanja za obnovu sportskkih igrališta. Sačinjena su i idejna rješenja za sportsko igralište na Vrbanju, pametne (solarne) klupe i autobuska stajališta, parking u Đenovićima, ozelenjavanje kružnog toka u Meljinama, uređenje terena sa dva parking mjesta na lokaciji Kotobiljska česma, te sportsko igralište u Đenovićima….

Za samo godinu Agencija je uradila 90 premjera i predračuna u Mjesnim zajednicama za sanciju puteva, ulica, trotoara. U okviru IPA prekogranične saradnje za očekivati je izgradnju biciklističke staze „Putevima ćira“, u dužini od 7 km od granice sa Hrvatskom do Njivičkog puta, popločavanje ulica u Starom gradu, Adrenalinski park na Vrbanju, pješačke staze kroz Savinsku dubravu, Kotobiljski izvor na Kamenom.

Uz podršku UNDP-a treba realizovati projekat Sve nijanse zelene –  park kod tvrđave Forte Mare, južna padina bivšeg hotela Boka, park Zavičajnog muzeja i Herceg Novi promoter obnovljivih izvora energije –  uvođenje solarnih klupa.

Na novinrasku opasku – šta nakon svega radi Sekretarijat za prostorno planiranje i urbanizam kada je Agencija toliko angažovana, Grgurević je kazao da se Sekretarijat za urbanizam nikada nije bavio izradom planske dokumentacije. Sekretarijat  „odgovara na određene zahtjeve, izdaje građevinske dozvole, a nipošto planiranje“. Objasnio je  da su u Agenciji kada je on došao prije godinu bila 4 radnika, a sada ih je 13. Od toga je preuzeo 5 iz Opštine. Za rad kvalitetnog planiranja i posla u novootvorenom ekonomskom sektoru neophodno je 20 zapolesnih u Agenciji, smatra Grgurević.

On je obrazložio i da još nije dobio nalog predsjednice za projekat nove lokacije za Autobusku stanicu, nakon što je definitivno otpala mogućnost gradnje kod Vatrogasnog doma u Meljinama. Sve što je do sada Agencija radila u planiranju i projektovanju nove Autobuske stanice na tom lokalitetu radili su za platu službenici Agencijie, a ni cent nije potrošen za stručnjake sa strane, objasnio je Nikša Grgurević.

22 Komentari

 1. autosbusku ostaviti gdje je sad. Ispod autobuske u dva nivoa parking . U sklopu tog kompleksa bi se dosta stvari moglo riješiti, uključujući i vertikalnu komunikaciju grad- autovbuska i dalje. To bi bilo održivo atraktivno rješenje koje bi koštalo, ali bi i dosta riješilo.

 2. Pricate o raznoraznim gupovima ,pupovima, dupovima a sta ce mo gospodine Grgurevicu sa nelegalnom gradnjom u centru grada sa uzurpacijom i narusavanjem izgleda stambenih objekata u centru grada u pitanju je stara zgrada palas Sager koja potice iz XIX vijeka koja je upisana u registar kulturnih dobara Crne Gore ,vlasnici su sa svojom nelegalnom gradnjom zeljeznim kapijama zgradili i blokirali nekadasnji ulaz u galeriju Josip Bepo Benkovic ,kada ce te tome stati na kraj ili ce te i dalje da zmurite na ove nelegalne radnje prvo gospodine Grgurevicu rijesite ove probleme na koje zatvarate oci a narodu zamazujete oci sa ovakvim tekstovima

 3. Da li nadlezni znaju da treca traka od “klaonice”do Jok megdana nije zavrsena.Naisli su na neki problem i samo je kod Susica pekare prekinuli.Tako su naravili jos gore nego da je nisu dirali. To je sad usko grlo i mjesto stalnih saobracajnih negoda.Za to dovrsiti ne trebaju doktori vec konsekventna vlast koja ce se zalozit da se to dovrsi po projektu.Nasli su pare za prosirenje kilometara magistrale Budva – Podgoric pa neka dovrse i ovo malo kod nas.

 4. Eventualna dislpokacija Autobuske stanice je obicno pranje para. Postojeca stanica i u ovakvom stanju zadovoljava potrebe Novog. Ima saobracajnu povrsinu za dolazece autobuse i desetak perona za odlazece autobuse i sto je najvaznije, u centru grada je. Uz malu investiciju kojom bi se izgradila nastresnica iznad perona i rekonstruirao enterijer – WC, garderoba i ostalo dobila bi se moderna i funkcionalna stanica. Isto tako izradom novog reda voznje sa akcentom na polaske na svakih 15-20 minuta sa jednog perona dobila bi se i bolja frekventnost. Sada, autobus koji polazi u 20 sati, dodje i parkira se u 19 sati i okupira stajaliste cilelu uru. Ne zaboravimo i to da van sezone stanica zvrji prazna. To bi isto bilo i na bilo kojoj drugoj lokaciji samo je razlika u tome sto bi nova lokacija, osim maltretiranja putnika (pr. sa Savine ici na Igalo ili obratno) kostala neuporedivo vise. Mozda to nekome odgovara, sjetimo se pocetne cijene i sadasnje cijene nezavrsenog kolektora (lici na “Djeknu”). Vjerojatno su i taj projekat radili razni “doktori”.
  Gospodine Grgurevicu, kada ce se poplocati najfrekventnija pjesacka turisticka ulica u Novome? Ako ne znate koja je to ulica, reci cu Vam. To je ul. “Marka Vojnovica” (cuvena “Kalalonga”) , jedina ulica-skalinada u Starom gradu koja je betonska, sa “stotinu” poklopaca shahtova, sa “mrtvim” energetskim kablovima koji vise od objekta do objekta.

 5. Gospodine Grgureviću,

  Nije važno da li je neko dokror nauka nego da li poznaje prostor opštine Herceg Novi i način kako se planira prostor ! Nisam siguran da vi to znate a birate tim za PUP i budućnost Novoga.

 6. Magistralni put u našoj opštini je najlošiji u CG i još ga ove silne kamiondžije dnevno glibaju zemljom koju vuku na točkovima. Da ima komunalne ili saobraćajne policije sve bi morali da čiste.Ali koga briga.

 7. A koji su to “doktori i magistri”, vise bih volio da nam to urade iskusni i sposobni urbanisti (po mogucnosti iz ovih krajeva) nego da budemo neciji zamorci ili “bankomat”.
  Vec imamo informacije da su se tu uvukle mnoge stetocine od ranije, zato hocemo imena, raniji angazman i reference svih pojedinacno.

 8. Svaka cast doktorima,ali odakle su.Mediteranski duh mora potpuno da dominira.Uzivjeti se u specificnosti i tradiciju ovog kraja maximalno.Koristiti iskustva iz kraja XIX i do 80-tih godina XX-og vjeka.Ove zadnje desetine godina nikako.Vratiti kamen svugdje.U kuce,ulice i parkove.I zelenilo povratiti.Ukloniti sto je moguce vise nekih novoizgradenih objekata,bez obzira na cijenu i modu.

 9. Nek se gospodin upozna sa tematikom!
  Nije završen “DUP Šetalište 5 Danica” jer se nije ni radio. Za to područje postoji “UP Šetalište 5 Danica” koji je pravljen još 1997 i produžavan mimo zakona a nije u funkciji sem ako se nekom ne progleda kroz prste ili džep kao npr. za staru meterološku stanicu!
  U fazi nacrta je novi “DUP Savina” koji će obuhvatiti i područje zahvaćeno bivšim “UP Šetalište 5 Danica” i koji je inače trebo biti završen do 2012!??
  Toliko o organizaciji posla u sekretarijatu za urbanizam!

 10. Najvažnije je da doktori prouče istoriju grada i života starosjedilaca i da se ne fantazira.Sve je to potrebno radi života na ovome mjestu,a ne radi nekih ličnih ambicija iz bijeloga svijeta.Ovaj narod poštuje stabilnu nauku i tradiciju,a ne modernu nauku i dizajn prožet informacionim tehnologijama i najbolje bi bilo da nam to radi Austrougarska ili neko ko je dobro savladao njihov rad na ovim prostorima.Osnova života je priroda objašnjena matematikom i fizikom,prije svega,a znamo koliko je ko razumio te nauke u školama i kakve je imao ocjene.Sve drugo je nadogradnja,a temelj mora biti jak.

 11. Sektor urbanizma je najveći problem opštinske uprave,načelnik realno nije dorastao mjestu i trenutku,trebaju da pomognu zainteresovanim investitorima da ulažu,a ne da ih odvraćaju od Novog…

 12. Sekretarijat za urbanizam i ne radi nista,pogledajte samo koliko su dozvola izdali,po gradu setaju po citav dan,igraju igrice na poslu, nacelnik je tek posebna prica,jedva ceka da ide kuci u 3 sata.

 13. Nadam se da će ovih 11 doktora nauka potpomognuta sa 3 magistra rješiti ove stepenice sto vise na mojdeskom putu ima 30 godina da se kolima može proći kao čovjek.

Ostavite komentar

*

code