Za julsko uginuće galebova nije kriv otrov za glodare?

Za julsko uginuće galebova nije kriv otrov za glodare?

17
Podijeli

Uzrok uginuća galebova na ostrvu Lastavica, na što je krajem jula ukazalo i alarmiralo javnost nekoliko NVO-a, još nije zvanično poznat, uprkos nastojanju nadležnih da to utvrde analizama, saznaje Radio Jadran. Novi detalj u nastojanju da do kraja istražimo što je izazvalo pomor ptica u njihovom prirodnom staništu na Mamuli jeste taj što iz Uprave za inspekcijske poslove otklanjaju mogućnost da su galebovi mogli biti otrovani od postavljene količine rodenticide.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopštili su Radiju Jadran da uzorak ptičijih organa radi analize nije mogao biti izuzet, jer je ptica uginula.

Picerija i restoran

– Kako je uginula ptica dostavljena u CETI, bez prethodno izuzetih unutrašnjih organa i/ili želudačnog sadržaja, ona je 1.avgusta, u dogovoru sa Upravom za inspekcijske poslove, proslijeđena Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji u Podgorici – saopštili su nam iz Uprave.

Međutim, dodaju da su i u Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji utvrdili da iz ptice nije moguće izuzeti bilo koji unutrašnji organ ili dio mišićnog tkiva, jer je ptica uginula:

– Tako CETI nije bio u mogućnosti da uradi analizu uzorka uginule ptice, kaže se u odgovorima Uprave za inspekcijske poslove dostavljenih Radiju Jadran.

Oni takođe navode da je za trovanje galebova bila potrebna mnogo veća količina rodenticida od one koja je bila postavljena u parafinskim mamcima za deratizaciju glodara.

– Tačnije, količina rodenticide neophodna za pacove iznosi LD50 1,125 mg/kg, za miševe 1,75 mg/kg, za zečeve 1mg/kg, za pse 10 mg7kg, za mačke 25 mg/kg, za ptice (prepelica)- akutna oralna LD50- 1600 mg/kg, ribe (kalifornijska pastrmka)- LC50 (96H)- 1,4 mg/l, dok za pčele nema opasnosti od “konzumiranja” ako se rodenticide koristi po uputstvu, navode iz Uprave.

Podsjetićemo da su tri NVO – Bokobran, Naša akcija i Vjeverice 27. jula ukazali na brojne primjerke uginulih galebova na Lastavici, optuživši investitora i zakupca ostrva, kompaniju OHM Mamula Montenegro. Ali, iz ove kompanije su u nekoliko navrata kazali da se ne smatraju odgvornim, obrazlažući da su parafinske mamce na ostrvu postavili isključivo zbog deratizacije glodara, koji nijesu mogli naškoditi galebovima.

17 Komentari

  1. Pa zar nisu imali podatak letalne doze za galeba kad su tako strucni? Pa dobro, nema veze, umesto toga moze LD za kalifornijsku pastrmku…kakva glupost!

  2. Ne,no su napravili kolektivno samoubistvo! I to u prvoj ekoloskoj drzavi na svijetu,gdije je zastita voda i zivotinja ( i ptica) najvazniji dio plana ekologije.
    Cudo smo,nema sto.

    18

Ostavite komentar

*

code