ZA KONSTRUKCIJU MARINE LUŠTICA BAY NAGRAĐEN PROF.DR ZVONKO TOMANOVIĆ

ZA KONSTRUKCIJU MARINE LUŠTICA BAY NAGRAĐEN PROF.DR ZVONKO TOMANOVIĆ

262
0
Podijeli

Odgovorni projektant konstrukcije Luštica Bay marine, prof. dr Zvonko Tomanović, dobitnik je ovogodišnje nagrade Inženjerske komore Crne Gore za dostignuća u struci iz oblasti planiranja i izgradnje objekata.

Tomanoviću je nagradu dodijelila Strukovna komora građevinskih inženjera IKCG za projekat konstrukcije marine sa obalnim šetalištem Luštica Bay u istoimenom novom turističkom centru čija izgradnja je u toku.
IKCG je sinoć obilježila 14 godina od osnivanja i uručila nagrade istaknutim članovima inženjerima koji posvećeno rade na realizaciji ciljeva i zadataka iz djelokruga struke.
– Posljednjih nekoliko godina bio sam u prilici da kao vodeći ili odgovorni projektant konstrukcije učestvujem u izradi nekoliko većih projekata poput tunela na autoputu Bar-Boljare (dionica Smokovac-Uvač), marine turističkog naselja ‘Luštica Bay’, marine za mega jahte ‘Porto Montenegro’, kao i većeg broja nešto manjih objekata. Naravno, veliko je zadovoljstvo i profesionalna satisfakcija kada se od kolega prepozna značaj tih objekata i to istakne jednom ovakvom nagradom – saopštio je Tomanović.
Investitor marine, kompanija Luštica Development dostavila je kao dio projektnog zadatka idejno rješenje marine sa organizacijom marinskog dijela projekta. Za samu konstrukciju, koja zauzima centralno mjesto ovog inženjerskog objekta, postavljeni su oštri zahtjevi kada je riječ o otpornosti i trajsnoti objekta.
– Jedan od zahtjeva je bio i da se konstrukcija projektuje sa što manje armiranog betona radi izbjegavanja korozije armature i uklapanja u postojeću sredinu. Tako da bi ono što je inače bilo jednostavno savladati u armiranom betonu, sada postalo izazov. To je zatijevalo brojna ispitivanja i analize najboljih inženjerskih rješenja u nearmiranom betonu. Jaka seizmička dejstva na ovoj lokaciji su zahtijevala dodatni napor da se obezbijedi stabilnosti pojedinih djelova objekt. Projektant Tomanović je uspješno odgovorio na sve ove zahtjeve i u ime kompanije čestitam mu na nagradi – saopštio je Nabil Mičel /Michel/, direktor izgradnje u Luštica Development-u koja razvija projekat Luštica Bay vrijedan 1,1 milijardu eura.

Picerija i restoran

Marina Luštica Bay je prva novoizgrađena marina u posljednjih više od deset godina. Njena jedinstvenost je u tome što se gradi na potpuno infrastrukturno neopremljenom terenu. Marina će imati 176 vezova i omogućiće prihvat brodova do 35 metara dužine. U zalivu Trašte gdje se gradi, talasi u zimskom periodu dostižu visinu do sedam metara, pa su za zaštitu marine od talasa projektovana dva lukobrana kao nasute građevine od lomljenog kamena različite granulacije.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code