Za kupovinu Instituta Igalo tri pisma namjere, jedno dostavio dr Miroslav Marić

Za kupovinu Instituta Igalo tri pisma namjere, jedno dostavio dr Miroslav Marić

33
Podijeli

Postoji interesovanje troje potencijalnih investitora za privatizaciju Instituta Igalo, koji su dostavili pismo o namjerama, a tender za privatizaciju mogao bi biti objavljen na jesen. To je navedeno u Izvještaju o radu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, odnosno o realizovanom Planu privatizacije za prvo polugodište 2018. godine, koji je usvojen na posljednjoj sjednici Vlade.

Za kupovinu akcijskog kapitala Instituta u državnom vlasništvu – 56,4%, zainteresovani su: International Hotel Property Limited – Engleska, Miroslav Marić iz Igala i Karlo Bocola, te kineska kompanija Affidea u saradnji sa partnerima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Picerija i restoran

Kako se dalje navodi u Izvještaju, komisija je sa savjetnikom za privatizaciju – Horwath HTL-om identifikovala nekoliko otvorenih pitanja koje bi trebalo riješiti prije objave tendera.

Savjetnik za privatizaciju (Horwath & Horwath Consulting d.o.o. Zagreb) ažuriraće tendersku dokumentaciju, koju treba da usvoji Komisija za privatizaciju, nakon čega će biti donijeta odluka o objavi tendera. Planirano je da se ažuriranje tenderske dokumentacije sprovede do kraja septembra 2018. godine, a u međuvremenu  rješavaće se otvorena pitanja.

Miroslav Marić: Imamo najbolji program, iza nas je i Svjetska banka

Da je ozbiljno zaintersovan za kupovinu državnih akcija Instituta Igalo sa partnerom, crnogorskim državljaninom i preduzetnikom Karlom Bocolom, potvrdio je Radiju Jadran, dr Miroslav Marić, inače, aktuelni načelnik odjeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Instituta Igalo.

– Prvo smo razgovarali sa predsjednikom Vlade i ministarkom ekonomije još prije godinu. Sada smo stekli finansijske uslove i poslali zvaničan dopis da smo zainteresovani. Mislimo da niko bolje od nas ne može podići Institut Igalo na svjetski nivo, jer mi smo i učesnici stvaranja brenda Instituta. Prezentovali smo naš projekat i dali korektnu ponudu. Imamo finansijera, koji je daleko kredibilniji od svih do sada zaintersovanih – kaže nam dr Marić.

On je proveo u Institutu Dr Simo Milošević preko 30 godina i sada se pojavljuje kao akcionar u ime doktora i drugih zainteresovanih radnika Instituta kako bi preuzeli kompaniju.

– Naš projekat razvoja Instituta prihvatio je finansijer, jer osim Instituta uključujemo i veliki broj subjekata iz Crne Gore, koji treba da proizvode za Institut. Nije riječ samo o kupovini, nego o razvoju, ne samo regiona, nego i šire. Poslali smo predsjedniku Vlade početnu cifru i nemamo ograničenja u visini investicije. Jednostavno, smatramo da smo mi oni koji treba dalje da razvijamo Institut. Iza nas nije samo MMF, nego i Svjetska banka. Ne bi trebalo da ništa bude sporno – uvjeren je dr Marić.

Jer, ponavlja da on s partnerom i radnicima najbolje poznaje djelatnost Instituta, imaju razvojne investicije koje mogu dovesti Institut u svjetski vrh zdravstveno-rehabilitacionih usluga i uključuju “svjetsku pamet”.

Biće na jesen peti tender

Podsjetićemo, Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte početkom marta ove godine utvrdio je Prijedlog odluke o planu privatizacije, kojim je, između ostalog, predviđen početak pripreme i sprovođenja javnih tendera za Institut Dr Simo Milošević i Hotelsku grupu (HG) Budvanka rivijera.

Dokumentom je predviđen početak pripreme i sprovođenja javnih tendera za privatizaciju Instituta kroz prodaju akcija ili dokapitalizaciju, kao i HG Budvanska rivijera kroz prodaju akcija nakon restrukturiranja.

Tenderom za Institiut predviđena je prodaja 56,48 odsto akcijskog kapitala, uz obavezu kompanije da realizuje investicioni program i/ili dokapitalizaciju, pojasnili su tada u Savjetu.

Od ukupnog akcijskog kapitala, manjinskim akcionarima, okupljenim u NVO Udruženje akcionara zaposlenih i bivših zaposlenih Instituta Igalo AD, koje okuplja 283 akcionara, pripada 16,41% akcija.

Udio od 25,94 odsto u vlasništvu kapitala Instituta ima Vlada Srbije, a 1,29 odsto ICM pharmaceuticals.

Sindikat Instituta do sada je nekoliko puta isticao da zaposleni u Institutu Igalo očekuju da se očuva djelatnost Instituta, time i postojeća radna mjesta, kao i da se obezbijede primjerene zarade i bolji uslovi rada.

Već su propala četiri tendera za privatizaciju Instituta. Posljednji ugovor sa konzorcijumom IWG iz Londona Vlada je raskinula  2016. godine  zbog neispunjavanja ugovornih obaveza kupca, International Wellness Group Limited, kome je bila ponuđena cijena za akcije od samo 10,02 miliona eura.

Peti tender za Institut Igalo, sva je prilika, biće otvoren s jeseni.

33 Komentari

 1. O ovom doktoru samo rijeci hvale, kod njega sam bila na ljecenje i pomogao mi je vise nego iko do sada, pristupacan i prijatan za razgovor. Lakse je bilo sa njim popricati nego sa ijednim drugim doktorom, a kamoli sestrama.

  7
  6
 2. Ako Miro Marić “usreći” Institut kao što je Sindikat zdravstva Crne Gore (pisala sva štampa o tome) i Hrvatsku građansku inicijativu čiji je bio predsjednik ne sumnjam da neće da “sredi” i Institut.
  On je čovjek za velika djela još iz doba kada je bio član “Jadrana”.

  22
  8
 3. Da Novljani znaju koliko dzabalebarosa lezi a prima plate u taj institut ne bi niko slova rekao protiv prodaje. Nakupilo se svega uprava cuti jer svi imaju svoju matematiku i pustaju ove sitne i manje bitne da lupezaju koliko ko moze… i nikom nista.

  34
  6
 4. I polupismen covjek moze napravit valjan ugovor ako to zeli,nema tu velike filozofije,garancija,cjena,investicija,zastita radnika i naravno odredbe koje ce dovesti do raskida ugovora ako se ne postuje i aktivacija garancije tj odstete,prosto ko pasulj!

  32
  1
 5. Ugovor treba da predvidi situaciju ,ako ne odrade ono što su obećali,da takođe odgovaraju i svojom imovinom.To do sada kao da nije rađeno.Lik kupi bolnicu i ništa,drugi Boku i prodaje kao nekretnine.Treba se dobro zapitati ko pravi ugovore,oni su definitivno štetni po državu ili nememo iskustva sa prevarantima !

  58
  3

Ostavite komentar

*

code