ZA MORSKO DOBRO PROŠLA GODINA NAJUSPJEŠNIJA OD OSNIVANJA

ZA MORSKO DOBRO PROŠLA GODINA NAJUSPJEŠNIJA OD OSNIVANJA

99
0
Podijeli

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je i prethodnu poslovnu godinu završilo uspješno, sa trendom rasta pozitivnih rezultata poslovanja i prihodom od 6,3 miliona eura – saopštili su iz JP Morsko dobro, nakon sjednice Upravnog odbora i usvojenog finansijskog izvještaja.

Poslovni prihodi veći su za 12% u odnosu na prethodnu godinu i iznose 6.319.014 eura, što je 11% više od planiranih. Neto rezultat poslovanja za 2013. godinu iznosi 178.718 eura.
S obzirom na to da je od početka 2013. godine na snazi odredba Zakona o finansiranju lokalne samouprave po kojoj 50% prihoda od naknade koju realizuje Javno preduzeće pripada opštinama, ovogodišnja uspješna valorizacija obalnih resursa kroz ustupanje na korišćenje zone morskog dobra značajno je doprinijela prijeko potrebnom punjenju opštinskih budžeta, a ostvareni su i vanredni prihodi u iznosu od 414.632 eura.
Poslovni prihodi Javnog preduzeća od naknade za korišćenje morskog dobra ostvareni su u ukupnom iznosu od: 5.904.382 eura, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje od 9,25%. Polovina ovih sredstava usmjerena su primorskim opštinama direktno preko Državnog trezora, na posebne račune.
Tako je Budvi pripalo 1.294.892 eura ili 43,86% za 239 sklopljenih ugovora.
Ulcinju 465.368 eura, ili 15,76% za 409 sklopljenih ugovora u okviru kojih su objekti na Bojani. Opštini Bar je uplaćeno 386.348 eura ili 13,09% za 118 sklopljenih ugovora. Zatim Herceg Novom: 322.816 eura ili 10,93% za 123 sklopljena ugovora, Tivtu 276.053 eura ili 9,35% za 45 sklopljenih ugovora i Kotoru 206.714 eura ili 7% za 72 sklopljena ugovora.
Uz ovaj prihod Javno preduzeće je naplatilo Poreza na dodatu vrijednost u iznosu 882.728,64 eura.
Kako bi stvorilo mogućnosti za uspješniju valorizaciju zone morskog dobra, a pri tom obezbijedilo da se ulaganje u razvoj obale odvija u skladu sa Nacionalnom strategijom održivog razvoja, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom finansiralo je strateški ključne projekte za infrastrukturno unapređenje i razvoj obale. Izdvajaju: izgradnju šetališta u Dobroti, uređenje obale u Prčanju, trotoara u Risnu, rekonstrukciju dijela šetališne staze u Budvi, i šetališta u Petrovcu i postavljanje ograde uz šetališnu stazu prema plaži Mogren, suinvestiranje rive Pine u Tivtu i uređenje zaštićenog lokaliteta u Solilima, suinvestiranje rekonstrukcije dijela šetališta Pet Danica u Herceg Novom, uređenje obale na Škveru i ponti u Bijeloj, uređenje prostora gradskog parka u zaleđu Male plaže kao i uređenje prostora oko mandraća u Ulcinju, radovi na zaštiti pješćanih dina na Velikoj plaži u Ulcinju.
Javno preduzeće je izdvojilo i značajna sredstva za izradu projektne dokumentacije, revizije, izradu nautičkih planova, monitoring morske vode, kao i za čišćenje i hortikulturalno uređenje zone morskog dobra. Takođe, Javno preduzeće finansiralo je rasvjetu, sanaciju djelova obale, kao i uklanjanje objekata i opremanje zone morskog dobra neophodnim mobilijarom kao što su kante, klupe, informacione table i slično.
Kao i prethodnih godina, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom prepoznalo je potrebu da, osim u održavanje i unapređenje obalne infrastrukture, uloži i u turističke, kulturne i sportske sadržaje radi unapređenja i promovisanja Crne Gore kao turističke destinacije. U tom smislu, posebno izdvajaju strateško partnerstvo sa Nacionalnom turističkom organizacijom i akcijama “Neka bude čisto”, “Plava zastavica”, podrška Vaterpolo savezu Crne Gore i slično.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code