Za novi elektroenergetski sistem Luštice 6.580.700 eura

Za novi elektroenergetski sistem Luštice 6.580.700 eura

1481
5
Podijeli

Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS, koji je krajem prošle godine završio rekonstrukciju trafostanice TS 35/10 kV Pržna, za novi elektroenergetski sistem na Lustici opredijelio je 6.580.700€, kazali su Radiju Jadran iz ove kompanije.

Pored rekonstrukcije trafostanice Pržna, zamijenjeni su energetski transformatori sa onima veće snage. Ukupna vrijednost sredstava za rekonstrukciju postrojenja i ugradnju novih transformatora je iznosila oko 1.119.000 €.

Picerija i restoran

Takođe, završena je trafostanica  TS 35/10kV Podi, kao i građevinski i elektromontažni radovi na trafostanici TS 35/10 kV Klinci.

– Preostao je tehnički prijem, nakon završetka izgradnje kablovskog voda između TS 35/10 kV Klinci i TS 35/10 kV Kumbor i završetka radova na uzemljenju neutralne tačke 35 kV distributivne mreže Herceg Novi – kazali su iz CEDIS-a.

U toku je izgradnja kablovskog voda 35 kV između trafostanica 35/10 kV Klinci i Kumbor, koja je otpočeta u martu. Prema ugovoru rok, za završetak radova je 120 dana. Ukupna vrijednost posla je oko 700.000 €. Radovi su kasnili zbog rješavanja imovinsko-pravnih pitanja. Paralelno sa dinamikom izgradnje 35 kV voda od trafostanice Klinci do TS Kumbor, radiće se i uklapanje 10 kV mreže u TS 35 kV Klinci.

Polaganje novog kablovskog voda 35 kV od TS 110/35 kV Gradiošnica do TS 35/10 kV Račica još nije završeno.

– Urađena je projektna dokumentacija i sprovedena  tenderska procedura, nakon čega je i potpisan ugovor sa izvođačem radova i isporučiocem opreme. Međutim, zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa radove smo morali privremeno zaustaviti. Sa preciznošću, u ovom trenutku, u ne možemo reći  kada će posao biti završen, ali nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa potrebno je mjesec za dobijanje građevinske dozvole i tri mjeseca za izvođenje radova – navode iz CEDIS-a.

Crnogorski elektrodistributivni sistem radi na poboljšanju naponskih prilika na području poluostrva Luštica.  Kompletno područje Luštice se napaja iz TS 35/10 kV Pržna. Prema Luštici vodi 10 kV nadzemni dužine oko 11 km, što nepovoljno utiče na pouzdanost napajanja električnom energijom. CEDIS je planirao da realizuje više investicija na ovom području, kako bi se postojeće stanje značajno popravilo.

Završetak polaganja  novog kablovskog voda 35 kV od TS 35/10 kV Račica do napojne TS 110/35 kV Gradiošnica, čime će se dodatno dobiti na sigurnosti i napajanju, očekuje se ove godine, kao i završetak 35 kV voda od Kumbora do već izgrađene trafostanice 35/10 kV Klinci. Nova trafostanica će značajno povećati sigurnost i kvalitet napajanja, naročito na hercegnovskom dijelu Luštice.

Dodatno, planirana je i izgradnja trafostanice 110/35 kV Radovići, pri čemu će postrojenje 110 investirati Crnogorski elektroprenosni sistem, a CEDIS 35 kV postrojenje i vodove između trafostanice  Radovići do trafostanica Klinci i Pržna. Realizacijom ovih investicionih objekata, stvoriće se uslovi za dugoročno kvalitetno napajanje Luštice i povoljan ambijent za investitore. Realizacija ovih investicija planira se tokom 2018. godine.

5 Komentari

 1. aha haaa da kome ovo koristi??’ Pa valjda Luštičanima i onim koji tamo grade turističke komplekse…Ovo nije od juče,ovo je priča stara bar dvije godine i srećom privodi se kraju…e sad gospodo što vi mijenjate vlast svake dvije godine ona dođe pred izbor..obo su činjenice a vi tumačite kako hoćete
  1  1
 2. Za Bozic 8 dana nismo imali struje
  Poslije Bozica 3 dana bez struje
  Tokom februara i marta 17 visesatnih nestanaka struje
  Za Vaskrs 2 sata bez struje
  Pozdrav sa Lustice!
  15  1

Ostavite komentar

*

code