ZA OBNOVU STARIH I PODIZANJE NOVIH MASLINJAKA PODRŠKU DOBILO 30 MASLINARA

ZA OBNOVU STARIH I PODIZANJE NOVIH MASLINJAKA PODRŠKU DOBILO 30 MASLINARA

251
0
Podijeli

Crnogorski maslinari, koji su se prijavili za agrobužetsku podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, investirali su proizvodnju od početka godine 32.886 eura.

Dokumentaciju za podršku kroz Javni poziv za podizanje novih i revitalizaciju postojećih maslinjaka, kao i nabavku opreme za maslinarstvo za 2015. godinu u proljećnom roku dostavilo je 30 maslinara – saopšteno je iz Ministrastva poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Od pristiglih zahtjeva, 7 maslinara posadilo je 1.455 maslina, 6 maslinara revitalizovalo je 290 starih maslina, 19 maslinara nabavilo je mehanizaciju u skladu sa javnim pozivom.
Ove godine uvedene su nove linije podrške i maslinari su mogli konkurisati za dobijanje podrške za investicije kao što su: kupovina sadnog materijala za zasnivanje novih maslinjaka, nabavka sistema za navodnjavanje, nabavka sitne mehanizacije za održavanje maslinjaka, kupovina električnih tresača za berbu plodova maslina, nabavka mreža za sakupljanje plodova, nabavka tamne staklene ambalaže za pakovanje maslinovog ulja. Minimalna vrijednost investicije koja se podržava iznosi 250 eura, a maksimalna 10.000 eura, uz iznos podrške do 50 odsto ukupne vrijednosti ulaganja.
Uvođenje novih mjera pokazalo se pozitivnim, jer je iznos potencijalne podrške od 16.443 eura kroz prvi javni poziv, veći od isplaćene podrške za cijelu 2014. godinu, kada je ona iznosila 11.635 eura.
Pravo na podršku ostvaruje se na osnovu dostavljene dokumentacije i izvještaja terenske komisije koja će provjeriti stanje na terenu.
Maslinari će mogućnost podrške iz Agrobudžeta 2015. imati po istom principu i u jesenjem dijelu sezone, kada zahtjeve treba da dostave do 1. decembra.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code