Za početak gradnje kompleksa Montrose na Luštici prvi uslov infrastruktura

Za početak gradnje kompleksa Montrose na Luštici prvi uslov infrastruktura

1940
5
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Montrose MasterplanMaster plan Montrose projekta na poluostrvu Luštica uradila je kompanija “Gensler”, koja je jedna od tri vodeće kompanije u svijetu arhitekture. Trenutno se radi na završnom dizajnu Hotela koji predstavlja prvu fazu projekta, potvrdila je za Radio Jadran predstavnica za medije projekta Montrose, Martina Škanata.

– Ključna aktivnost ovih dana je priprema za početak prve faze projekta, kojom je predviđena gradnja hotela, kao i rješavanje  infrastrukture. Kompanija Northstar je radi realizacije projekta Montrose na poluostrvu Luštica u decembru prošle godine dostavila bankarsku garanciju od 1 000 000 eura, kako je i definisano Ugovorom – kazala je Škanata.

Picerija i restoran

U Kompaniji  Northstar očekuju da će u kratkom roku obezbjediti uslove za početak pripremnih radova i sa Opštinom Herceg Novi dogovoriti način izgradnje pristupne infrastrukture.

– Pomenuta izgradnja je od ključnog značaja za ovaj predio Luštice, ne samo za našu kompaniju već i za druge investitore na Luštici, jer  se radi o infrastrukturno izolovanom dijelu – kaže naša sagovornica.

Ona ne dovodi u pitanje projekat zbog eventualnog nedostaka novca investitora za njegovu realizaciju:

– Kompanija Northstar koja se nalazi u vlasništvu kuvajtskih investitora ima punu finansijsku stabilnost koja omogućava da se finansiranje projekta odvija bez bilo kakvih prepreka. Prema Ugovoru o dugoročnom zakupu lokaliteta, do sada su izmirene obaveze u iznosu od 3,934,211 eura. Ovaj iznos pokriva finansijske obaveze do 11. septembra 2019. godine, nakon čega će se isplata obaveza nastaviti na godišnjem nivou”, pojašnjava ona.

Podsjetićemo da se Ugovorom o dugoročnom zakupu zemljišta sa obavezom izgradnje, razvoja i upravljanja ekskluzivnim turističkim kompleksom, konzorcijum sačinjen od kompanija Northstar i Equest Capital Limited Jersey, obavezao da će u roku od pet godina od početka investicionog perioda realizovati minimalne investicione obaveze.

“Investicioni period, odnosno period za realizaciju investicije, počeo je 26. novembra 2013. godine, 90 dana nakon dana stupanja na snagu ugovora. Shodno ugovoru, kontrola investicije će se obaviti nakon isteka roka od pet godina investicionog perioda, odnosno nakon 26. novembra 2018. godine”, saopšteno je ranije iz Sekretarijata za razvojne projekte.

Za sada ne postoje nagovještaji koji bi ukazivali na namjeru konzorcijuma da od Vlade zahtijeva produženje investicionog perioda, odnosno roka za realizaciju minimalnih investicionih obaveza.

U međuvremenu  iz „Northstara“ predstavili su uspješno projekat Montrose na najvećoj smotri nekretnina u Evropi, MIPIM u Kanu, zajedno sa predstavnicima Porto Montenegra, Portonovog i Luštice Bay. Vjeruju da će to značajno doprinijeti kvalitetnijoj promociji Bokokotorskog zaliva i Crne Gore.

Ugovor o dugoročnom zakupu hercegnovskog dijela poluostrva Luštice potpisan je 11. septembra 2009. godine, ali  je stupio na snagu u 26. avgusta 2013. godine potpisivanjem Protokola o njegovoj pravnosnažnosti ugovora. Tada je praktično istovremeno potpisan i Aneks ugovora o dugoročnom zakupu i od tada počinju rokovi za ispunjenje ugovornih obaveza zakupca, uključujući investicione obaveze.

5 Komentari

  1. Ugovorom je preuzeta obavveza opstine da od napllacenih komunalija izgradi infrastrukturu ali je donesen Zakon o izgradnji oobjekata kojim su hoteli oslobodjeni placanja komunalija pa se postavlja pitanje iz kojih sredstava ce se to graditi.Vise puta dsu se sticali uslovi za raskid ugovora zbog neizvrsavanja investicije.Skupstina CG je uz aneks donijela zakljucke da ne mogu otudjivati imovinu dok ne izgrade hotele …….
    0    1

Ostavite komentar

*

code