Za povezivanje opština sa tromeđe 67,2 miliona eura iz IPA fondova

Za povezivanje opština sa tromeđe 67,2 miliona eura iz IPA fondova

1597
1
Podijeli

Za projekte koji povezuju Herceg Novi sa Dubrovnikom i Trebinjem iz evropskih fondova je bespovratno u narednih sedam godina opredijeljeno sa kofinansiranjem 67,2 miliona eura. O tome kako rasporediti ta sredstva, razgovarano je pored ostalog na regionalnoj konferenciji o  prekograničnoj saradnji: “Mogućnosti zajedničkog djelovanja na tromeđi Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine“, u hotelu “Palmon bay”u Igalu.

tromedja konferencija 1Nakon što su do skoro tri opštine sa tromeđe jedva komunicirale sada se međusobno pomažu  i sve više djeluju zajedno protiv požara, u zaštiti voda, monitoringu granica, povezuju se informatički i razmatraju mogućnosti turističke valorizacije  zajendičke planine Orjen, kazao je državni sekretar za evropske integracije i Nacionalni koordinator za Ipu, Aleksandar Andrija Pejović.

Picerija i restoran

On je podsjetio da je Neumska inicijativa, odnosno Inicijativa o perspektivi saradnje opština na tromeđi Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nastala kao rezultat dogovora ministara vanjskih poslova tri države 27. aprila 2007 godine. Potpisivanjem Zajedničke izjave u Neumu, ministri su dali impuls za unapređenje prekogranične saradnje na polju upravljanja prirodnim resursima, ekologije, saobraćaja, turizma, zaštite od požara i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa na granici tri zemlje.

tromedja konferencija 2-Na susretima koji su uslijedili potvrđen je značaj inicijative i usaglašena su četiri projekta: Projekat integrisane protivpožarne zaštite graničnih područja Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, Monitoring granica na tromeđi Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, Putevima istorijskog nasljeđa i Projekat prekograničnog informativnog povezivanja. Ostavljena je mogućnost za dalje razmatranje dva projekta: Zaštita kvaliteta voda mora od uticaja slivnih voda sa kopna i balastnih voda sa  plovila  i Turistička valorizacija Orjena. Nakon gotovo dvije godine od održavanja posljednjeg sastanka u okviru Neumske inicijative, početak pomenutog trilateralnog prekograničnog programa otvara mogućnosti trima stranama za prijavljivanje za finansiranje projekata i ponovnog pokretanja partnerstva u okviru ove inicijative – naglasio je Pejović.

Predsjednica opštine Herceg Novi, Nataša Aćimović poručila je da su ovakvi programi prekogranične saradnje dobar okvir za saradnju institucija i organizacija, jačanje regionalne konkurentnosti  kroz realizaciju zajedničkih projekata, kao i obezbjeđivanje finansijske podrške na rješavanju pitanja od zajedničkog interesa.

tromedja konferencija 3

-Ne treba zanemariti činjenicu da prekogranična saradnja  na lokalnom nivou značajno utiče na lokalne strukture i stanovništvo, jačajući kapacitete struktura neophodnih za pripremu projekata i njihovo uspješno sprovođenje. Samim tim, projektne aktivnosti  se pozitivno odražavaju  i na samo stanovništvo, povećavajući svijest lokalnih zajednica o mogućnostima njihovog aktivnog učešća u kreiranju boljeg, sadržajnijeg  i kvalitetnijeg života. Sadašnji programi kao dio finansijske perspektive 2014. – 2020. pomoći će institucijama učesnicama  da se bolje upoznaju i rade u skladu sa pravilima fondova koji važe za zemlje članice Evropske unije – kazala je Aćimović.

Šef Fondacije Konrad Adenauer za Crnu Goru, Norbert Berkman Dirkes, izrazio je zadovoljstvo pruženom političkom podrškom, te prisustvom ambasadora Pejovića, ambasadorke i ambasadora Hrvatske i Bosne i Hercegovine u našoj zemlji, Ivane Sutlić Perić i Đorđa Latinovića. Cilj konferencije je, kako je Dirkes naglasio, da se u Evropi, kao i u našem regionu, postigne veći stepen saradnje, u cilju postizanja konkretnih rezultata.

O potencijalima Neumske inicijative govorili su i ambasadorka Savezne Republike Njemačke u našoj zemlji, Gudrun Elizabet Štajnaker, načelnica sektora multilaterale i pomoćnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Almir Šehović, kao i direktor Direkcije za regionalne organizacije i incijative Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, Vana Vojinović.

U diskusiji, na temu „Gradovi kao najznačajniji akteri prekogranične saradnje“, učestvovali su direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Nikša Grgurević, direktorica Razvojne agencije grada Dubrovnika, Andrea Novaković, šef Službe za lokalni ekonomski razvoj, investicije i energetsku efikasnost Grada Trebinja, Bojan Čvoro i predsjednik Mreže opštinskih projekt menadžera Zajednice opština Crne Gore, Darko Mrvaljević.

Cilj konferencije koju organizuju Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, Opština Herceg Novi i Fondacija Konrad Adenauer, je predstavljanje uspješnih primjera prekogranične saradnje iz programskog perioda 2007-2013,  informisanje potencijalnih korisnika o mogućnostima finansiranja u okviru Ipe II 2014-2020, kao i sagledavanje potencijala Neumske inicijative i razmatranje mogućnosti finansiranja projekata opština na tromeđi Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Konferencija u hotelu “Palmon bay” sjutra će biti nastavljena.

1 komentar

  1. Sigurno je Grgurevic ima sto reci. Umjesto da se se bavi svojom rabotom covjek samo drzi govor. Ocekujemo sutra njegovo saopstenje…da nas informise kako su se informisali da mozemo (ako znamo i umijemo a ne znamo) da apliciramo za projekte. E kuku nama.
    0    0

Ostavite komentar

*

code