Za projekte energetske efikasnosti u Tivtu duplo više sredstava nego lani

Za projekte energetske efikasnosti u Tivtu duplo više sredstava nego lani

666
0
Podijeli

ZOPT_radionica_u_opstiniPovodom obilježavanja 5. marta, Svjetskog dana energetske efikasnosti, Opština Tivat je i ove godine organizovala besplatnu podjelu štednih i LED sijalica građanima, kao i sedam edukativnih i kreativnih radionica za učenike završnih razreda osnovne skole.
Dvonedjeljnje radionice radi podizanja svijesti o energetskoj efikasnosti među osnovcima organizovao je “ZOPT” – Centar za obrazovanje i trening, u saradnji i pod pokroviteljstvom Opštine Tivat. Radionice su završene podjelom diploma učesnicima, besplatnom podjelom suvenira izrađenih na temu energetske efikasnosti, kao i sada već tradicionalnom podjelom štednih i LED sijalica građanima Tivta.
U projekte poboljšanja i promocije energetske efikasnosti tokom ove godine Opština Tivat uložiće ukupno preko 400 hiljada eura kroz budžetska, kao i sredstva obezbijeđena iz IPA projekata i donacija. Iz kapitalnog budžeta obezbijeđeno je 210 hiljada eura od čega će sa 75 hiljada eura Opština učestvovati u sanaciji sistema za grijanje za osnovnu i srednju školu.
ZOPT_radionica_u_opstini tv 2Izdvajanje Opštine u ovoj oblasti tokom prošle godine iznosilo je 226 hiljada eura i to u razne segmente unapređenja energetske efikasnosti, od obnove fasada zgrada, rekonstrukcije kotlovskih sistema, zamjene starih sijalica štedljivim i LED diodama, do najnovije akcije-nabavke prvih solarnih klupa u Crnoj Gori koja je realizovana u saradnji sa Lušticom Bay. Na taj način opština Tivat nastavlja da drži korak sa najnovijim savremnim tehnološkim trendovima u svijetu.
“Opština Tivat na ovaj način nastavlja sa čvrstim opredjeljenjem da zadrži poziciju vodeće opštine u Crnoj Gori koja je najviše postigla u domenu energetske efikasnosti. Energetska efikasnost predstavlja temelj na kome počiva budući razvoj ne samo Crne Gore već Evrope pa i šire. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procjenjuje da će se u svijetu potrošnja energije povećati za 40 % tokom naredne dvije decenije. To znači da Vlade svih zemalja, a samim tim gradovi i jedinice lokalne samouprave, treba da ovoj tematici posvete dužnu pažnju. Uz promovisanje koncepta energetske efikasnosti fokus treba usmjeriti i na alternativne (obnovljive) vidove energije. Opština Tivat, kao i svake godine ulaže značajna sredstva upravo u ovu oblast”, saopštio je Petar Vujović, energetski menadžer Opštine tokom uručenja diploma polaznicima radionica.
Edukacija je planirana trogodišnjim Programom unapređenja energetske efikasnosti, a realizovana je uz podršku energetskog menadžera, Tima za energetsku efikasnost i Zelenog tima opštine Tivat.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code