ZA “BOKELJSKU NOĆ” ZLATNA PLAKETA ZA KVALITET

ZA “BOKELJSKU NOĆ” ZLATNA PLAKETA ZA KVALITET

241
0
Podijeli

bokeljska noc nagrada nsVeć treću godinu kotorski Centar za kulturu na međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu dobija diplomu sa zlatnom plaketom za kvalitet u organizovanju tradicionalne manifestacije “Bokeljska noć”. Tako je i na ovogodišnjem sajmu JU Kulturni centar “Nikola Đurković” dobila ovo priznanje, koje je primio direktor, Saša Milošević.
Uprava za zaštitu kulturnih dobara je 3. jula ove godine donijela rješenje kojim se tradicionalno-kulturnoj manifestaciji takmičarskog karaktera “Bokeljskoj noći” utvrđuje status nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja. bokeska noc DIPLOMA I PLAKETAOna ima izuzetan značaj za društveni, istorijski, kulturni i ekonomski razvoj Kotora, Boke Kotorske, naroda i nacionalnih zajednica koji u njoj žive i svjedoči o važnim istorijskim događajima koji su se zbivali na ovom prostoru, značajnim ličnostima i ljudima koji su tu živjeli i posjećivali Boku i Kotor.
Takođe, predstavlja izuzetno značajan primjer stvaralaštva svog vremena vezan za lokalnu zajednicu, ima izuzetnu
kreativnu, veliku umjetničku i estetsku vrijednost, kao i uticaj na razvoj kulture i tehnike.
“Bokeljska noć” je stara manifestacija, čije porijeklo datira iz proslave Venecijanske noći iz XVIII vijeka. Može se pratiti u kontinuitetu, sa prekidom od 1936. do 1959. godine po vještini ukrašavanja barki, igri svjetlosti u zraku i zabavi nakon toga na kraju svakog avgusta. Kotor je postao po njoj prepoznatljiv ne samo u Crnoj Gori nego i van njenih granica. “Bokeška noć” je postala kulturno dobro od nacionalnog značaja i jedna je vrsta karnevala, u kojem glavnu ulogu imaju maštovito dekorisane barke, iluminirajući efekti i zabava preko 30 hiljada građana i turista koji preplave Kotor.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code