Za remedijaciju tla u Brodogradilištu uskoro međunarodni tender

Za remedijaciju tla u Brodogradilištu uskoro međunarodni tender

1310
4
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

images_slike_dogadjaji_2014_razno_brodogradiliste_grit_291214Institut za građevinarstvo odobrio je glavni projekat remedijacije tla lokacije Jadranskog brodogrtadilišta Bijela i Upravni odbor Projekta „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“, koji Vlada Crne Gore realizuje u saradnji sa Svjetskom bankom, narednih dana odobriće projektnu dokumentaciju. Time se stiču uslovi za raspisivanje međunarodnog tendera za izbor izvođača radova na remedijaciji, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Daliborka Pejović.

–  Glavni cilj projekta je sanacija najvećih ‘problematičnih’ tačaka zagađenja u Crnoj Gori i to na lokacijama: Aluminijumski kombinat Podgorica, Jadransko brodogradilište Bijela, jalovište Gradac Pljevlja i deponija pepela i šljake TE Maljevac – Pljevlja. Kao apsolutni prioritet u implementaciji projekta predstavljena je sanacija zagađenja u Brodogradilištu Bijela, jer je riječ  o lokaciji na samoj obali mora i to u Bokokotorskom akvatorijumu. Sanacijom tla lokacije dobićemo novu šansu za buduću valorizaciju tog prostora, što je ujedno i šansa za zdravu i uspješnu privatizaciju Brodogradilišta i stvaranje preduslova za nova zapošljavanja, kazala je Pejović.

Picerija i restoran

daliborka-pejovicOna podsjeća da su u prethodnom periodu kroz projekat spovedene detaljne fizičko-hemijske analize, definisani  faktori ugroženosti stanja životne sredine, kao i mjere  na osnovu kojih je i urađen glavni projekat remedijacije za lokaciju Brodogradilišta Bijela. Takođe, urađen je i Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu i društvo (ESIA) i Plan upravljanja životnom sredinom (EMP), uz odobrenje  Svjetske banke. To će biti sastavni dio tenderske dokumentacije, shodno procedurama banke, dodala je Pejović. Ona je objasnila i da procedure podrazumjevaju poštovanje nacionalnih i međunarodnih  propisa i  standarda u oblasti zaštite životne sredine i jednak tretman za sve komercijalne subjekte u otvorenom međunarodnom kompetitivnom postupku.

4 Komentari

 1. Prije nepune cetri godine brodogradiliste je bilo “lider” u regionu, /vidi “Pobjedu” iz 12/2011godine, a grit se mogao jesti i svi smo ga jeli u Bijeloj. Magla se razisla, ukazala su se Potemkinova sela, pa sada treba napraviti remedijaciju glava onih iz ovog Dps legla.
  0  0
 2. Majko moja kakvi su ovo strucnjaci,jedini strucni pokazatelj Im je partiska knjizica dps…sto reci a ne zaplakati onakva firma bice prodata ispod 20 miliona eura,a onda ce uzeti 50 miliona eura da kao ociste to zemljiste od cega ce mozda 1/10 otici na to ostatak u svoje dzepove…Tuga sto radite od ove drzave.
  0  0
 3. Pa kako to sada “postade” otpad u Bijeloj štetan po životnu sredinu? Rukovodstvo Brodogradilišta godinama “zamajava” ovaj narod da su stručna ispitivanja pokazala da skladišteni otpad nije štetan po zdravlje i životnu sredinu!? Preduzeće poslovalo, iz proizvodnje ostavilo otpad koji sada Država mora da “sređuje”-uzima kredite koje će građani Crne Gore morati vraćati!? IMA LI ODGOVORNIH?
  0  0

Ostavite komentar

*

code