Za ribare i uzgajivače veća podrška države, ali i dalje slabo interesovanje...

Za ribare i uzgajivače veća podrška države, ali i dalje slabo interesovanje za sredstva

987
0
Podijeli

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i ovogodišnjim agrobudžetom opredijelilo je skoro 450 hiljada eura za podršku morskom ribarstvu, tačnije ribarima i uzgajivačima školjki i ribe.

Podrška se daje za kupovinu ribarskih alata i unaprjeđenje djelatnosti, pa tako za 130 ribara i 17 uzgajivača mogu pojedinačno dobiti podršku između pet i deset hiljada eura.

Picerija i restoran

Na taj način ribarima se pruža mogućnost da obnove alate neophodne za izlov, budući da ih većina uglavnom radi sa zastarjelom opremom, a kupovina nove, pored obezbjeđivanja goriva, pritisak je na ionako nezavidan budžet, koji oscilira u zavisnosti od ulova.

Međutim, premda je resorno ministartsvo opredijelilo znatna sredstva, crnogorski ribari se ne odlučuju lako za apliciranje. Dugogodišnji ribar i predsjednik Udruženja ribara Škver, odnosno Nacionalnog udruženja profesionalnih morskih ribara, Silvio Tonsati pojašnjava i zašto je to tako:

“Ribari i proizvođači da bi dobili podršku učestvuju sa 50% sredstava, a da bismo uplatitli svu svotu moramo sačekati određeni period da taj novac povratimo. To je razlog zašto nismo toliko aktivni, jer većini to teško pada”, kaže Tonsati.

Savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Deniz Frljučkić ističe da je ovogodišnji budžet za ribarstvo projektovan na 443 hiljade eura i za 27% veći u odnosu na prošlogodišnji:

“Možemo podržati samo nabavku nove opreme koja ima dokaz o porijeklu i plaćanju i koja ima garanciju od minimum godinu ako je riječ o elektornskim uređajima”, pojasnio je on.

Svi koji uredno apliciraju mogu da računaju na povrat polovine utrošenog novca, jer je 100 hiljada eura opredijeljeno za kočare, 20 hiljada za izlov male plave ribe, 50 hiljada malom obalnom ribarstvu, a nešto manje i marikulturu. Ona  je za sada dozvoljena samo u Boki, gdje je registrovano 17 uzgajivača školjki i ribe.

Savjetnica za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milena Krasić, navodi da je veoma široka lepeza onoga što se sredstvima agrobudžeta može obnoviti, a u ovom resoru uveli su i neke novine:

–      Sredstvima se „pokriva“rekonstrukcija uzgajališta, a od ove godine postoji mogućnost nabavke splava za operativni rad uzgajališta. Uz to, moguće je nabaviti mreže koje služe za zaštitu uzgajališta od predatora, istakla je ona.

Jedan od uzgajivača školjki sa Kamenara, Teodor Šupica kaže da će ove godine aplicirati za sredstva kako bi nabavili plovilo za uzgajalište. Suvlasnica uzgajališta “Sopz”, Slavica Maskeliov priča da je aplicirala za sredstva i prošle godine, iako su ona bila nedovoljna. Ipak, kako kaže, svaka mala pomaže. Smatra da je ovo velika šansa za sve uzgajivače, ali da oni nisu dovoljno upoznati, uprkos pozivima i promociji koje je Ministarstvo organizovalo u Kotoru.

Podsjetićemo, prezentacija mjera Agrobudžeta za podršku sektoru ribarstva za 2017. godinu za ribare i uzgajivače iz Kotora, Tivta i Herceg Novog, održana je prošle sedmice u Institutu za biologiju mora. Njima je, izmđu ostalog, predstavljen i obrazac i način popunjavanja dnevnika uzgoja riba i drugih morskih organizama, koji od ove godine moraju da vode. Resorno ministarstvo do sada je objavilo 3 javna poziva za ribare, a dva za uzgajivače.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code