Za savremenije ribarstvo u Crnoj Gori 450 hiljada eura iz EU

Za savremenije ribarstvo u Crnoj Gori 450 hiljada eura iz EU

1504
2
Podijeli

Projekat „Jačanje kontrole i upravljanja u ribarstvu“, koji finansira Evropska unija iz sredstava pretpristupne pomoći (IPA), omogućiće da se u Crnoj Gori unaprijedi ribarski informacioni sistem, kao i inspekcijska kontrola, upravljanje ribarstvom i bezbjednost plovidbe na ribarskim plovilima.

– Cilj je da se kroz projekat, vrijedan 450.000 EUR, osnaži i unaprijedi informacioni sistem, kao i da se obuči administracija, ribarska inspekcija, naučnici i ribari za korišćenje informacionih tehnologija u svrhu efikasnije kontrole i jednostavnijeg izvještavanja i upravljanja ribarskim sektorom u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku povodom otvaranja projekta.

Picerija i restoran

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja,napominju da će projekat  realizovati špansko-crnogorski konzorcijum „Tragsatec-StudioLasso“, u trajanju od 18 mjeseci, kroz tri faze.

– Prva faza projekta podrazumijeva usklađivanje Ribarskog  informacionog sistema Crne Gore sa novim pravilima Zajedničke ribarstvene politike i njegovu nadogradnja sa: elektronskim dnevnicima ulova, registrom bioloških podataka, registrom kupaca i prodavaca i elektronskom potvrdom o ulovu, saopštavaju  iz Ministarstva.

Tako će u prvoj fazi biti značajno unaprijeđen sistem kontrole i borbe protiv nelegalnog ribolova i stavljanja u promet ribe i drugih morskih organizama koja dolazi iz nelegalnog ribolova.

Druga faza projekta se odnosi na podršku profesionalnim ribarima, nosiocima dozvole za obavljanje privrednog ribolova na moru, sa plovilima dužim od 10m, u nabavci i ugradnji uređaja za automatsku identifikaciju plovila.

– Realizacijom druge faze, odnosno nabavkom i instalacijom pomenutih uređaja na ribarskim plovilima, značajno će se povećati bezbjednost plovidbe na ribarskim plovilima.  Takođe, kroz ovu fazu će se uspostaviti i razmjena podataka između Ribarskog informacionog sistema Ministarstva poljoprivrede i Sistema za monitoring pomorskog saobraćaja Ministarstva pomorstva i saobraćaja – dodaju iz Ministarstva.

Treća faza projekta se odnosi na obuku zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, ribarske inspekcije, naučnika sa Instituta za biologiju mora i ribara za korišćenja Ribarskog informacionog sistama.

2 Komentari

  1. 450.000e za inspekcije i konrolu ribara. Ocu li moc zaveslat pasarom,bacit stap,upecat kilo ribe za sopstvene potrebe a da mi se ne napise kazna?
    2    0

Ostavite komentar

*

code