Za sezonu obučena 543 spasioca na vodi

Za sezonu obučena 543 spasioca na vodi

0
Podijeli

Nakon  četiri obuke za nove spasioce na vodi i deset ovjera za postojeće iz Crvenog krsta Crne Gore informišu da su za ovogodišnju turističku sezonu u našoj zemlji spremna 543 spasioca na vodi.

Na kursevima je obučeno 116 novih spasilaca, dok je 427 uspješno prošlo provjere i ovjerilo svoje licence.

Picerija i restoran

Ove godine je povećan broj izgrađenih i uređenih kupališta na vodi, pa su i procjene da će biti potrebno angažovati preko 500 spasilaca na vodi.

“Pratiće se potrebe turističke privrede. Ako one pokažu opravdanim organizovanje još jedne ovjere za postojeće spasioce, Crveni krst će to i uraditi”, navodi se u saopštenju.

Oni koji žele da postanu spasioci na vodi moraju da ispune određene norme na početnom testiranju, kako bi mogli da pohađaju obuku, a to su: ronjenje na dah – 20 metara i više, plivanje na 50 metara za 50 sekundi i plivanje na 300 metara za 6 minuta i 20 sekundi.

Kandidat mora da ima najmanje 18 godina, kao i da posjeduje potvrdu o psiho-fizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje).

Sedmodnevna obuka se sastoji od 100 časova nastave (praktične, teoretske i prve pomoći). Nakon obuke kandidati polažu ispit koji podrazumijeva praktični i teoretski dio, kao i prvu pomoć.

Crveni krst Crne Gore sprovodi obuku spasilaca na vodi u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code