Za stanove konkurisalo 86 raseljenih lica u Herceg Novom

Za stanove konkurisalo 86 raseljenih lica u Herceg Novom

2
Podijeli

Javni poziv Ministarstva rada i socijalnog staranja za dodjelu 36 stanova raseljenim i interno raseljenim, kao i bivšim raseljenim i interno raseljenim licima sa statusom stranca u Crnoj Gori bio je otvoren, najprije u periodu od 24. aprila do 24. maja, a kasnije i od 1. avgusta do 15. septembra, kazali su Radiju Jadran u Centru za socijalni rad u Herceg Novom.

Sva obavještenja, kao i predaja dokumentacije obavljani su u nadležnom Centru za socijalni rad, gdje je ukupno podneseno 86 prijava.

Picerija i restoran

Kako su kazali u Centru za socijalni rad, kroz Regionalni stambeni program za Crnu Goru, predviđeno je obezbjeđenje sredstava za rješavanje stambenog pitanja raseljenih lica koja spadaju u najranjivije kategorije, odnosno lica smještena u neformalnim kolektivnim centrima i ugrožena lica u privatnom smještaju.
Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić je 29. septembra sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope potpisao Ugovore o Grantu za finansiranje Pod Projekata u okviru Regionalnog stambenog programa, te se očekuje i njihova skora realizacija.

Porodični saradnik

U toku je i realizacija projekta “Porodični saradnik”, koju Centar za socijalni rad realizuje u saradnji sa NVO Porodični centar, radi podizanja resursa, koji će omogućiti biološkim porodicama da razviju svoje snage, kako bi djeca, pogotovo ona mladja od 3 godine, odrastala u toplom porodičnom okruženju.

U prethodnom periodu radi pružanja podrške i osnaživanja same porodice, radi smanjenja rizika za izmještanje djece iz bioloških porodica i smještanje u institucije, bilo je uključeno 5 porodica iz Herceg Novog.

Saradnja Zavoda za zapošljavanje i Centra za socijalni rad

U toku je projekat pod nazivom “Saradnja između Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Centra za socijalni rad”.
Projekat se realizuje kako bi se poboljšala socijalna inkluzija ranjivih kategorija kroz povećanje zapošljavanja, te im se olakšao pristup tržištu rada.

Takođe, Centar za socijalni rad Herceg Novi će u novembru učestvovati na međunarodnom stručnom skupu pod nazivom “Centar za socijalni rad danas – izazovi i mogućnosti”, koji će se održati u Staroj Pazovi.

Stručni skup će okupiti stručnjake iz Centara za socijalni rad sa teritorije Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Republike Srpske, koji će govoriti o izazovima socijalnog rada, ulogama Centara za socijalni rad i mogućnostima za dalji razvoj.

2 Komentari

  1. Bili bi lijepo da ta usluga ukljucivanja porodicnog saradnika stvarno funkcionise a ne da se zbog prikazivanja pozeljnih statistickih podataka o smanjenju broja djece u Domu u Bijeloj ,ta djeca ostaju u uslovima nepozeljnim za djecji razvoj i onda svakako na starijem uzrastu dodju u ustanovu,vaspitno i edukativno zapusteni.

    4
    4

Ostavite komentar

*

code