Za Šveđane su Herceg Novi i Crna Gora sigurno odredište

Za Šveđane su Herceg Novi i Crna Gora sigurno odredište

2
Podijeli

Turistička organizacija Herceg Novi predstavila je ponudu na Panorama World Festival u Stokholm 17. i 18. februara. Na sajmu koji je za područje Crne Gore organizovala TO Budva, učestvovale su i TO Tivat i TO Podgorica, kao i privrednici iz Budve i Podgorice, saopšteno je iz TO Herceg Novi.

Na sajmu čija je tema turizam, kultura i gastronomija, učestvovalo je 150 izlagača, uglavnom, predstavnici receptivnih destinacija sa privredom, kao i najvažniji turoperatori na području Skandinavije, poput TUI i APOLO. Zemlje partneri ovogodišnjeg sajma u Stokholmu su bile Grčka i Španija koje su i dominirale na više od dvadeset različitih štandova.

Picerija i restoran

– Sajam je tokom dva dana posjetilo preko 20.000 posjetilaca, a pokazano je veliko interesovanje za štand Crne Gore. Posjetioci zajedničkog štanda Crne Gore ,uglavnom, su imali predznanje o državi, mali broj je već i posjetio Crnu Goru, a većina je nakon male prezentacije, potvrdila dolazak u bliskoj budućnosti – saopštavaju iz TO Herceg Novi.

U prilog odlukama da se posjeti Crna Gora svakako idu dva low cost leta sedmično Podgorica – Stokholm, kompanije Ryanair, kao i čarter letovi koje tokom ljeta za tivatski aerodrom organizuju turoperatori Tomas Cook i TUI.  Herceg Novom kao destinaciji dodatnu interesantnost skandinavskom tržištu donosi i činjenica blizine aerodroma Čilipi sa kojim sarađuju skandinavske avio kompanije Norwegian Airlines, SAS i Corendon.

Sajmu je prethodio veliki turistički forum gdje su brojni turistički analitičari i čelnici privrede održali prezentacije na temu trendova među švedskim turistima sa osvrtom na područje Skandinavije. Ukazano je da čak 88% Šveđana putuje u inostranstvo, da ih trećina putuje čak tri puta godišnje i da, uglavnom, odsjedaju u hotelima. Takođe, je interesantno da 85% Šveđana rezerviše putovanja online, da ih je značajan broj motivsanih suncem, morem, kulturom i sportom prilikom odabira destinacije. Švedski turopaeratori takođe ukazuju da je najveći broj turista iz te zemlje preko 65 godina starosti i da na njih treba da se obrati najveća pažnja, jer troše najviše i najviše odsjedaju u hotelima, ostvare najviše putovanja u godini i najmanje jedanput godišnje odlaze na daleko putovanje.

Ono što isto može biti argument crnogorske ponude jeste da Šveđani vole da posjećuju vinske i gastronomske ture, te da je u porastu tražnja za fitness turizmom. Ključne riječi su zdrav život i organska hrana. Na sajmu u Stokholmu prema istraživanju je konstatovano da Šveđani Herceg Novi i Crnu Goru gledaju kao sigurnu destinaciju, čemu doprinosi dobra povezanost i prisustvo turoperatora.

2 Komentari

  1. Budvani su još u oktobru 2017. znali da će u 2018. imati povećan broj švedskih turista. Ugovore su potpisali na kraju ljetnje turističke sezone. Već sada se zna broj očekivanih noćenja i broj turista koji su aranžmane već platili. Toliko o pripremama za sezonu 2018!

  2. vjerovatno je nas stand pobijedio u kategoriji, najdosadniji stand ikada! Ajde malo invetivnosti, vazda isti praznik mimoze, vazda sve isto, promijenite nesto, mladi ” obrazovani ljud”i!

    7
    3

Ostavite komentar

*

code