Za toplu Dvoranu Park i novo grijanje 25 hiljada eura

Za toplu Dvoranu Park i novo grijanje 25 hiljada eura

1201
10
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_dvorana_park_3Problem grijanja u hercegnovskoj dvorani Park konačno će biti riješen, jer je „Herceg Fest“ koji gazduje dvoranom, u saradnji sa lokalnom samoupravom, raspisao tender za najpovoljnijeg izvođača za rekonstrukciju zastarjelog grijnog sistema, koji više i nije u funkciji.
Opština je predvidjela 25 hiljada eura za taj posao. Ukoliko ne bude bilo administrativnih, birokratskih i drugih barijera, topla sala ugostiće posjetioce već od predstojećeg Praznika Mimoze.
V.d. direktor Herceg Festa, Stevan Koprivica, ističe da je ovo jedan od prioriteta u radu ove institucije kulture. Jer, u ponudi će biti dosta programa, vrijeme je da se nebrizi za javno dobro stane na kraj, kaže Koprivica.
– Ne možete posjetiocima naplaćivati kartu, a po izlasku sa koncerta ili predstave ispraćati ih sa ćebetom i upalom pluća”, “dočarao” je sadašnje prilike Koprivica.
Problem grijanja sale u zimskom periodu “vuče” se godinama, sala je hladna i neprijatna za sjedanje. Sa druge strane uprkos neodgovornosti ili nedostatku želje da se stanje promijeni postojao je objektivni problem:
“Grijna instalacija pravljena je 80-ih godina bez brige o održivosti tog sistema. Da se sada to aktivira, a ne može zbog zastarjelosti i zapuštenosti, cifre dnevne potrošnje bile bi zastrašujuće. Tačno je da sada nije baš najbolje vrijeme, jer je trebalo da dočekamo “sezonu” spremni, ali pojavio se niz tehničkih, birokratskih i drugih barijera. Mi smo kupovinom neke priručne opreme napravili svojevrstan „baj pas“ da bi sala, foaje i kancelarije koliko toliko bili funkcionalni”, navodi Koprivica.
Novim sistemom grijanja umjesto strujnog napajanja bilo bi uvedeno grijanje na pelet:
“Ne bi dolazilo do ekoloških ili prostornih loših okolnosti, jer prostor koji je već iza dvorane predviđen za kazane za strujno grijanje bi se preuredio. Dakle sve ostaje u gabaritu dvorane, a taj sistem povezan sa onim što već instalaciono postoji, bi omogućilo da cijela dvorana ima temperaturu koja je zakonom predviđena za održavanje programa, a to je minimum 21 stepen. Ranijih godina smo imali situaciju da je temperatura u sali bila 10 ili 12 stepeni, što je neizdržljivo”, podsjeća naš sagovornik.
Grijanje na pelet smanjilo bi troškove za otprilike 60%.
Otvaranje ponuda za izvođača planirano je za 16. decembar, a radovi bi trebalo da potraju dvadesetak dana.

10 Komentari

 1. Podrzavam komentar G. Mitra.
  Nadam se da neko vidi sta znaci kada imate odgovarajuceg covijeka na odgovarajucem mjestu. Nekoga ko razumije probleme i ko poznaje materiju kojom se bavi(kultura,pozoriste,film……)
  Imamo mi jos ovakvih ljudi u HNovom,ne moramo da uvozimo. Herceg novi je stvaran 630 godina a “neko” je uspjeo da ga demulira za deceniju ili nesto malo vise.
  Moze se popraviti………trebace vremena……
  0  0
 2. Zar nisu popravljali grijanje prije 3-4 godine?

  Kao sto neko rece, takav objekt je nenormalno grijati peletom. Koja kolicinia peleta je potrebna za jedan dan? Gdje cete sa ogrevom, gde cete dimnjak provuci?
  0  0
 3. da li je ona prethodna vlast ikad usla u ovu dvoranu?Bar jedan od onih potpredsjednika ili savjetnika? Da li se oni jos pitaju zasto su izgubili vlast?
  0  0
 4. Nevjerovatno da se jedna institucija grije na PELET,smo se pitam ko ce da vodi racuna o tolikim dzakovima peleta i gdje ce ga skladistiti,kao i radniku Herceg Festa,koji je zadužen za loženje :).Pored efikasnih toplotnih pumpi,koje su ekonomicne i trend danas u svijetu,a istovremeno i hlade i griju,nasa institucija se odlucuje za pelet.što je prosto za nevjerovatno!
  0  0
 5. Gospodin Koprivica je dobro rekao”HN je veliki bolesnik,rekovalescent,koji se polako oporavlja”.Najteže je oporavit degradiranu kuturu i svijest.
  0  0

Ostavite komentar

*

code