Za učešće na lokalnim izborima neophodno 200 potpisa podrške

Za učešće na lokalnim izborima neophodno 200 potpisa podrške

2565
15
Podijeli

Opštinska izborna komisija Herceg Novi sprovodi sve neophodne aktivnosti koje prethode  prijevremenim lokalnim izborima 7.maja. Na sjednici održanoj krajem februara donijela je Izborni kalendar objavljen na sajtu lokalne uprave. U toku je edukacija o procedurama za rad biračkog odbora, koja mora biti obavljena prije uručenja izbornog materijala.

Predaja izbornih listi počeće 15. marta i trajaće do 12. aprila, odnosno liste za izbor odbornika dostavljaju se OIK najranije 20 dana od dana raspisivanja izbora, a najkasnije 25 dana prije dana određenog za održavanje izbora.

Picerija i restoran

Zaključenje biračkog spiska biće 10 dana prije izbora. U ovom trenutku nije poznato koliko će biti učesnika ( partija, grupa građana, koalicija )  u izbornoj trci. Da bi određena partija učesnica ostvarila pravo učešća, neophodno je da dobije 200 potpisa podrške.

–  Kuriozitet će ovog puta biti i da će OIK provjeravati sve potpise, tako da određeno lice neće moći da daje podršku potpisom u više partija. To je mogućnost kojom nas “pokriva”  Zakon i ovoga puta ćemo je sprovesti, kazali su nam u OIK-u.

Za sada se ne može pouzdano znati  koliki će biti broj biračkih mjesta, mada je izvjesno da će ih najvjerovatnije biti 51, kao i do sada. Taj će podatak biti poznat nakon što MUP dostavi birački spisak. Zahtjev MUP-u za izdavanje biračkog spiska trebalo bi da bude poslat danas.

Broj biračkih mjesta biće poznat do 17. aprila, odnosno najkasnije 20 dana prije dana izbora. Birački odbori biće imenovani za svako biračko mjesto, najkasnije 10 dana prije dana izbora, odnosno do 27. aprila. Do tog dana trebalo bi da bude poznato i gdje će i na kojim biračkim mjestima glasati birači.

OIK danom donošenja rješenja o proglašenju izborne liste, zaključkom utvrđuje koji podnosilac izborne liste ispunjava uslove za određivanje predstavnika u prošireni sastav OIK-a. Opunomoćeni predstavnici učestvuju u radu OIK i punovažno odlučuju 20 dana prije dana izbora, odnosno od 17. aprila.

OIK danom donošenja rješenja o proglašenju izborne liste, zaključkom utvrđuje koji podnosilac izborne liste ispunjava uslove za određivanje svojih predstavnika u prošireni sastav biračkog odbora. Opunomoćeni predstavnik učestvuje u radu i punovažno odlučuje pet dana prije dana određenog za održavanje izbora, odnosno od 2. maja.

Podsjećamo prijevremeni lokalni izbori u Herceg Novom zakazani su za 7. maj. Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Herceg Novi je 24.995, saopšteno je ranije iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Uvid u birački spisak, birač može ostvariti svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka), u terminu od 10.00 do 16.00 časova.

Uvid u birački spisak se obavlja lično, na šalterima Područne jedinice Herceg Novi, uz važeću ličnu kartu ili pasoš. Takođe, birači mogu izvršiti uvid u birački spisak i direktno, preko internet portala www.biraci.me.

15 Komentari

 1. Sto je ovo grad pun “strucnih” analiticara , politikologa, dr nauka ma presmjesni ste!
  Kakvi skolovani su u politici I privatno ostvareni kod nas u politici je slika I prilika grada …. sve prepakovane oblande na sve strane iliti neznalice preletacke.
  Iz demokrata sam izasao jer dominiraju upravo takvi a ostali su piiiii….parlamentarne partije imaju.ocajan sastav u Novome! Sve prepoznati I dokazani grebatori!

  10
  5
 2. DPS 14
  Demokrate 5
  DF 3
  SNP 2
  SDP 2
  OBRAD 2
  BDS 2
  NL 1
  GS 1
  SD 1
  IZBOR 1
  Vlast formiraju Demokrate, DF, SNP, SDP, OBRAD, BDS, NL i IZBOR sa ukupno 18 odbornika.
  P.S. Stranke sa parlamentarnim statusom ne moraju da prikupljaju potpise podrske.

  7
  13
 3. IZBOR JE SKUPIO 4200 GLASOVA SA NAJKRACOM MOGUCOM KAMPANJOM I TO VISE NIKAD NIKO PONOVITI NECE.ZASTO? ZATO STO JE OPOZICIJA NOVSKA TADA NA VLASTI ZAVRSAVALA SVE STVARI ZA DPS. I OPET CE AKO SNP BUDE DIO VLASTI.3,14

  14
  8
 4. Ako oporba ne bude bojkotovala izbore, ovako pjaca zbori:
  DPS 13-14 mandata ,
  SNP 6-7,
  Katic 5-6,
  DF 2-3,
  N.Lista 2-3
  SDP 1- 2 ,
  SD 0-1,
  Niksa 0-1,
  Izbor 0-1,
  Pestoric 0-1

  18
  25

Ostavite komentar

*

code