Za zdravu Novu godinu, provedite prvi dan u prirodi

Za zdravu Novu godinu, provedite prvi dan u prirodi

3
Podijeli

Kao i proteklih godina, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena već prvog januara nastavlja sa zimskim programom obilaska hercegnovskog zaleđa. Događaj je osmišljen kao simbolični iskorak u Novu godinu na dobar, zdrav način, kroz već tradicionalnu pješačku turu “Prvi dan u prirodi”.

Okupljanje je u 10:45, na glavnoj autobuskoj stanici, odakle se u 11h polazi na pješačku turu do Kotobiljskog izvora. Uspon traje oko 1 i po sat, uz pauze i priču o istorijskim dešavanjima i razgledanje okolnih zanimljivosti: Modre ploče, Matkovića mosta, izvora Zelenac i odmorišta Kotobiljski izvor. On je ujedno i najdalja tačka, smještena na vrhu izvanredno lijepe Kotobiljske šume, a u arealu bitke iz 1687. godine, zahvaljujući kojoj je Herceg Novi oslobođen turske vlasti. Oko 13h, slijedi povratak istim putem, drevnom pješačkom komunikacijom, koja je vijekovima bila žila-kucavica Herceg Novog sa zaleđem.

Picerija i restoran

Zamišljena ruta ne zahatijeva posebnu fizičku kondiciju, niti znanje, dovoljna je dobra volja, udobna obuća, ruksak sa presvlakom, te opremom za slučaj lošijeg vremena (kiša). Učešće na turi je besplatno, na sopstvenu odgovornost, odnosno za maloljetne na odgovornost roditelja ili staratelja, podsjećaju organizatori.

“Prvi dan u prirodi” je prvi događaj u 2018-oj iz zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, dok su organizatori pojedinačnih
dešavanja su PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka” i paraglajding klub “Adriafly”. Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code