ZABRANA UNOŠENJA BILJA IZ ITALIJE ZBOG ŠTETNE BAKTERIJE

ZABRANA UNOŠENJA BILJA IZ ITALIJE ZBOG ŠTETNE BAKTERIJE

181
0
Podijeli

Na jugu Italije, u pokrajini Puglia pojavila se bolest brzog sušenja masline koju prouzrokuje fitopatogena bakterija, pa iz Ministrastva poljoprivrede i ruralnog razvoja upozoravaju da postoji veliki rizik od unošenja ovog štetnog organizma, Xylella fastidiosa, iz Italije na teritoriju Crne Gore.

Osim na maslini, prisutnost bakterije potvrđena je i na još nekoliko biljnih vrsta, uključujući badem i oleandar, na kojima su primijećeni simptomi kao što je uvenulost rubova listova i brzo propadanje. Kako sprovedene fitosanitarne mjere nijesu dale očekivane rezultate oko 800 hiljada osušenih stabala maslina iskrčeno je u Italiji.
Na osnovu analize rizika, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja – Fitosanitarna uprava pripremila je Naredbu o zabrani unošenja bilja Catharanthus G. Don, Nerium L., Olea L., Prunus L., Malva L., Portulaca L., Quercus L., i Sorghum L. porijeklom iz Italije – pokrajina Puglia. O pripremljenoj Naredbi obavještena su fitosanitarna inspekcija i uvoznici sadnog materijala. Za fitosanitarnu inspekciju pripremljeno je uputstvo sa kratkim informacijama o štetnom organizmu Xylella fastidiosa.
U narednom periodu fitosanitarna inspekcija će prilikom unošenja sadnog materijala – biljaka domaćina porijeklom iz dijelova Italije za koje nije na snazi zabrana unošenja, osim pregleda dokumentacije, obavljati detaljni zdravstveni pregled na prisustvo Xylella fastidiosa.
Osim pojačane kontrole prilikom unošenja sadnog materijala, pojačaće se i unutrašnja kontrola u vrtnim centrima i rasadnicima na već unešenom sadnom materijalu porijeklom iz Italije.
U Program fitosanitarnih mjera za 2015. godinu, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja – Fitosanitarna uprava uvrstila je i program praćenja ovog štetnog organizma na teritoriji Crne Gore.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code